Uyku Eğitimi Hakkında Sorular ?

1507 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

5 Eylül 2025 11:18
Uyku eğitimi hakkında aklınıza neler takılıyor? Uyku eğitiminde hangi kazanımları elde etmek isterdiniz ?
E

Ezgi D.

5 Eylül 2025 11:22
17 haftalık bebeğim, uyku arası ne kadar olmalı? Gündüzleri 1 saat uyanık kalıp yarım ya da yine aynı şekilde 1 saat uyuyor. gündüzleri kucakta, geceleri yatağında yatıyor. Uykuya dalarsa yatırabiliyorum maalesef. Bu düzensizliğe Uyku eğitimi faydalı olur mu? Bir de 5.ayda başlamak istiyorum eğitime doğru olur mu? Teşekkür ederim🙏🏼🌻
Yasmina Y. Ö.

Yasmina Y. Ö.

İç Mimar

5 Eylül 2025 11:30
Uyku eğitimlerinde bebek çok ağlıyor diye istemiyorum almak. Ağlatmadan sadece uyku pencerelerini takip ederek kendi kendine uyuma becerisi kazanabilir mi?
Mihriban Y. .

Mihriban Y. ..

5 Eylül 2025 11:34
Bazı eğitmenler her uyku en fazla 1 saat olmalı diyor bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Uyuyan bebek uyandırılmalı mı?
Beyza Z.

Beyza Z.

5 Eylül 2025 11:36
Bebeğim 10 gün sonra 5 aylık oluyor. Şimdi başlasam eğitimi tamamlasam peki sonrasında atak haftalarında ya da huzursuz olduğu zaman eğitimi unutur mu
G

Gül

5 Eylül 2025 11:36
5 aylık -45dk lık uyku döngüsünü nasıl uzatabilirim?
C

Canan K.

5 Eylül 2025 11:42
Merhaba Fatma Hanım, kaçıncı ayda uyku eğitimine başlayabiliriz? Bebeğim 3 ay 18 günlük gece gündüz ayrımını kazandırdım. Gece uykusuna 19.00-19.30 bazen 20.00 da giriyor sabah 07.30 bazen 8 de uyanıyor.15 gündür gündüz uykuları genel olarak 30dk ya düştü. Kucağımda yaylanarak uykuya geçmeden yatağına koyuyordum stres kırığı meydana geldi.pilates topunun üstünde zıplayarak uyutuyorum bazen sadece kucağımda uyuyor yatağa koyup denedim ama uykuya geçmiyor. Bu alışkanlığı nasıl kazandırabilirim
Ebru İ. G. .

Ebru İ. G. ..

5 Eylül 2025 12:14
Gece beslenmesini aşırı inatçı ve ağlayan bebeklerde nasıl keseriz
H

Hediye D. ..

5 Eylül 2025 12:55
Bebeğim sürekli gece uykusunda dönüp kendini uyandırıyor ve ağlıyor gece boyu kaç kere uyanıyorum bilmiyorum. Neden sürekli dönme ihtiyacı hissediyor olabilir gaz problemimiz de yok ama sürekli dönüp uyanıyor
R

Rabis C.

5 Eylül 2025 18:56
Hediye durmuş hanım aynı durum bizde de söz konusu 16 haftalık gündüz uykusunda da huzursuzluklar başladı ama gece uykusunda özellikle çok dönmeye çalışıyor kolu altında kalıyor ağlıyor emmeden de tekrar sakinleşip uyumuyor. Neredeyse 1-1.buçuk saatte bu döngü tekrarlanıyor 😕
İ

İpek Ç.

5 Eylül 2025 19:23
Merhaba, 2 hafta sonra 1 yaşına girecek oğlumu önceden genelde yanında yatarak ya da memede uyutarak gece uykusuna geçiriyordum. Akşam 9-9:30 gibi yatırıyorum. Geceleri 2 saatte bir uyanıyor ve artık çok yorucu olmaya başladı. Son 1 haftadır uyku rutini oluşturup gece uyandığında meme vermemeye çalışıyorum. Kucağımda salınıyor ilk aşamada memede uyumayı unutturabilmek için.(emzik kullanmadı hiç). Bazen kucağımda uyuyor koyuyorum yerine ama bazı gecelerde/saatlerde meme vermediğimde gecenin bi vakti feryat figan ağlıyor. Direncim kırılıyor, vermek durumunda kalıyorum. (İştahı yerinde, diş çıkarmama dönemlerinde de bu şekildeydi,alışkanlık olduğunu düşünüyorum).Geceleri kesintisiz uyuması en azından 1 kere uyanması için yönlendirmelerinizi rica ediyorum. Teşekkürler 🙏
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:04
Ezgi Doğan; Bebeğinizin 17 haftalık olmasıyla gündüz uykularının düzensizleşmesi, **4. ay uyku gerilemesi** ve uyku döngülerindeki değişimle ilişkilidir. Gündüz kucakta uyuması da güçlü bir **uyku çağrışımı** oluşturmuştur. 5. ay civarında uyku eğitimine başlamanız yerinde bir karardır. Bu sürece karşı **uyku aralıklarını** 1.5-2 saat olarak tutmanız ve gündüzleri de yatağında uykuya geçiş için destek olmanız faydalı olacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:06
Yasmina Yılmaz Öksüztepe; evet,Bebeğinizin ağlamasına izin vermeden, sadece uyku pencerelerini takip ederek kendi kendine uyuma becerisini kazanması mümkündür. Ağlatmadan uyku eğitimi, bebeğinizin yorgunluk sinyallerini doğru okuyarak ve tutarlı bir rutin oluşturarak ilerler. Yoğun ağlatmalar olmadan da uyku eğitim yöntemleri vardır.
uyku sınyallerini takip ederken; Bebeğinizi uyku rutininin ardından yatağına, uykulu ama uyanık bir şekilde bırakın. Ağladığında hemen kucağınıza almak yerine, önce yatağında sakinleştirerek güvende olduğunu hissettirin. Bu yaklaşım, bebeğinizin ağlamasını minimuma indirerek kendi kendine uykuya dalma becerisini adım adım geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:08
Mihriban Yıldırım; Bazı eğitmenlerin gündüz uykularını bir saatle sınırlama yaklaşımı, bebeklerin bir sonraki uykularına veya gece uykusuna daha kolay geçmesini hedeflemektedir. Ancak, bu her zaman gerekli veya ideal bir yöntem değildir. Her bebeğin uyku ihtiyacı farklıdır ve uyuyan bir bebeği uyandırmak, onun doğal uyku döngülerini bozarak aşırı yorgunluğa ve bir sonraki uykulara direnç göstermesine neden olabilir.
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:09
Beyza Zeki; Hayır bebeğiniz bir kez kendi kendine uyuma becerisini kazandıktan sonra bu beceriyi tamamen unutmaz. Huzursuz olduğu dönemlerde uyku eğitimi esnetilerek devam eder ancak tamamen eğitim bırakılmaz veya eğitimi tamamen unutmaz
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:11
Gül; 45 dakikalık kısa uyku döngüleri, **uyku gerilemesi** adı verilen gelişimsel sürecin tipik bir yansımasıdır. Bebeğiniz uyku döngüleri arasında uyandığında, henüz kendi kendine tekrar uykuya geçme becerisini kazanamadığı için tam olarak uyanmaktadır.
Bu durumu yönetmek için şunları uygulayabilirsiniz: Bebeğinizin uyku döngüsü sona ererken (genellikle 35-40. dakikalarda), hafifçe yerinde pışpışlama veya sırtını okşama gibi yöntemlerle onun uykuya geri dönmesini teşvik etmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, gündüz uykusu ortamını loş ve sessiz tutmak da uyku döngülerini uzatmasına yardım edebilir.
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:14
Aleyna; Bu dönemdeki bebekler, gelişimsel ataklar ve artan ayrılık kaygısı nedeniyle geceleri daha huzursuz olabilirler. Gece uyanmaları, fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin bir yansıması olarak ortaya çıkabilir. Gündüzleri ve geceleri tutarlı bir uyku rutini oluşturmaya çalışın. Uyumadan önce sakinleştirici aktivitelerle (kitap okuma, ninni) bebeğinizi rahatlatın. Gece uyandığında hemen kucağınıza almak yerine, önce yatağında vakit geçirip oyalanmasını sağlayabilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:25
Canan Kapucubaşı; Bebeğinizin gündüz uykularının kısalması, 4. ay uyku gerilemesinin tipik bir işaretidir ve bu dönemde uykuya geçişin zorlaşması normaldir. Kucakta veya sallanarak uyumaya alışması, güçlü bir uyku çağrışımıoluşturmuş ve sizin için de yorucu bir hale gelmiştir. Uyku eğitimine başlamak için genel olarak 4. ve 6. aylar arası ideal bir dönemdir. Uykuya geçiş için sallanma veya zıplama gibi hareketli yöntemler yerine, sabit bir şekilde pışpışlama veya sırtını okşama gibi daha az hareket gerektiren yöntemlere geçiş yapmayı deneyin. Bebeğinizi yatağına tam uyumadan koyarak, kendi kendine uykuya geçme becerisini geliştirmesine nazikçe destek olabilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:27
Ebru İmar Gülaştı; Gece beslenmelerini kesme sürecinde bebeğinizin ağlaması, bu değişikliğe karşı gösterdiği doğal bir tepkidir. Bu durum, açlıktan çok bir alışkanlık veya uyku çağrışımı haline gelmiş olabilir. Bebeğiniz bu dönemde duygusal olarak da desteğinize ihtiyaç duyar. Gece beslenmesi bebeğin gelişimi ve ayına göre kesilebilir. Bu kararı doktorunuzla birlikte verebilirsiniz.Doktorunuz kesmekte bir sorun görmez ise; Gece beslenmesini kesmek için; mGece beslenmelerini aniden kesmek yerine, her gece emzirme veya biberon süresini ve miktarını kademeli olarak azaltmayı deneyin. Bebeğiniz ağladığında kucağınıza alarak, sırtını okşayarak veya sakinleştirici sesler çıkararak onunla ten teması kurun, ancak beslenme alışkanlığını tekrar etmeyin. Bu yöntem, bebeğinizin kendiliğinden uykuya dönme becerisini geliştirmesini sağlar
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:36
Hediye Durmuş; Bebeğinizin gece uykusunda sürekli dönerek uyanması, yeni bir motor beceriyi (dönme) keşfetmesinden kaynaklanmaktadır. Gündüz öğrendiği bu hareketleri uykusunda da tekrarlamaya çalışması, uykusunun bölünmesine ve kendini uyandırmasına neden olur. Bu durum, gelişimsel bir sürecin doğal bir parçasıdır ve geçicidir. Gündüzleri bebeğinizin dönme becerisini bol bol pratik etmesi için destekleyin. Geceleri uyandığında onu hemen yatağına nazikçe sırt üstü çevirerek tekrar uykuya geçmesi için teşvik edebilirsiniz. Yani dönmesini engellemek deği, dönme ihtiyaç ve gelişimini gündüz aktivite yaparak gidermek asıl amaç.
Fatma U.

Fatma U.

6 Eylül 2025 06:47
İpek Çengel; Merhabalar, Gece uyanmalarında hemen emzik vermek yerine, önce kucağınızda sallayarak veya pışpışlayarak onu sakinleştirmeyi deneyin, tam uyumadan yarı uyanık sekilde yatağına koyabilirsiniz. Bu destekleri kademeli şekilde emziği unutmasına paralel olarak azaltıp tamamen yok edebilirsiniz. Emziği de kademeli kesebilirsiniz. Gün içinde emzik isteme durumu varsa emzik yerine alternatifler bulabilirsiniz. Kararlılıkla yeni rutine devam etmeniz, bebeğinizin kendi kendine uykuya dönme becerisini kazanmasını sağlayacaktır. Unutmayın, bu dönemde gösterdiğiniz sabır ve tutarlılık, uzun vadede daha iyi bir uyku düzeni getirecektir.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir