Uyku Eğitimi Hakkında Sorular ?

1510 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

5 Eylül 2025 11:18
Uyku eğitimi hakkında aklınıza neler takılıyor? Uyku eğitiminde hangi kazanımları elde etmek isterdiniz ?
Fatma U.

Fatma U.

11 Eylül 2025 06:00
Kübra Has; Merhaba, Bu dönemdeki bebeğin geceleri sık uyanması, genellikle **4. ay uyku gerilemesi** adı verilen doğal bir gelişimsel sürecin parçasıdır. Bebeğinizin hareketliliğinin artması ve emerek uyuma alışkanlığı, uyku döngüleri arasında kendi kendine geçiş yapmasını zorlaştırır. Endişelenmeyin, bu bir hata değil, aşamalı bir dönemdir.
-Uyku ile beslenmeyi birbirinden ayırmaya çalışın. Bebeğinizin yatağına tamamen dalmışken değil, henüz uyanıkken ve uykuya yaklaştığında yatırın. Bu, kendi kendine uykuya dalma becerisini destekleyecektir. Aynı zamanda, gün içinde yeni kazandığı fiziksel becerileri keşfetmesi için ona bol bol fırsat tanıyın.
Fatma U.

Fatma U.

11 Eylül 2025 06:01
Gamze Nur Öztürk; On sekiz haftalık bebeğinizin kısa gündüz uykuları ve geç yatağa gitmesi, bu dönemin sıklıkla görülen gelişimsel özelliklerindendir. Sallanarak uyuması, bir **uyku alışkanlığı** oluşturmuş olabilir ve gece erken yatma denemelerinin başarısız olmasının nedeni de bu alışkanlık ve bebeğinizin henüz hazır olmaması olabilir.
-Gece uykusunu erkene çekmek için yavaşça, her birkaç günde bir 15 dakika kadar ileriye kaydırın. Gündüz uykularını uzatmak için, bebeğiniz hareketlenmeye başladığında, tamamen uyanmadan ona dokunarak veya hafifçe sallayarak uyku döngüleri arasında geçiş yapmasına yardımcı olabilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

11 Eylül 2025 06:03
Yiğidonun annesi ; Merhaba 🌼Öncelikle yaşadığınız yoğun yorgunluk ve başarısızlık hissi, birçok ebeveynin deneyimlediği bir durumdur. Bebeğinizin sürekli meme isteği ve yanınızdan ayrılmama ihtiyacı, bu dönemdeki ayrılık kaygısı ve güçlü bir uyku alışkanlığına işaret eder. Bu durumu "her şeyi berbat etme" olarak görmeyin; sadece size ve bebeğinize daha uygun bir yöntem bulmanız gerekiyor.
-Uyku eğitimine daha nazik bir yaklaşımla başlayın. Bebeğinizin yanında durarak fiziksel temasla, ancak kucağınıza almadan onu sakinleştirmeyi deneyin. Emme ile uyuma arasındaki bağı yavaşça koparmaya çalışarak kendi kendine uykuya dönme becerisini kademeli olarak geliştirebilirsiniz
Fatma U.

Fatma U.

11 Eylül 2025 06:18
Gökçe Çiçek Yılmaz; merhabalar 🌼Bebeğinize karşı olan sabrınız için sizi tebrik ediyorum, ancak belirtmek isterim ki bebeğin belirli bir uyku düzeninde gitmesi geceleri uyanmalarının azalması bebek gelişimini olumlu etkilemektedir. Yeterli uyku almayan bebek bir de üzerine uyumak için destek alırsa bu bağımlılığa dönüşür. Kısa vadedeki etkileri bunlarken bir de uzun vadedeki etkileri vardır. Örneğin uykuya tek başına dalamayan bir bebek kendini sakinleştirmeyi de öğrenememiş veya geç öğrenecek bir bebek olacaktır dolayısıyla ileriki hayat döngüsünde karşılaştığı olumsuzluklarda dikkat odaklanma ve problem çözmede akranlarının gerisinde kalacaktır. Kısacası uyku eğitimi yalnızca bebeğin kendi kendine uykuya dalması değil kısa ve uzun vadede bebeğin beyin ve kişisel gelişimini destekleyen bir süreçtir. Süreçte bebeğinize ve size kolaylıklar dilerim 🌺
G

Gamze P.

11 Eylül 2025 06:26
9 aylık olcaz nerdeyse özellikle gece Uykuya geçişler çok zor uykuya dalamiyor gözleri kapanıyor birden kalkıyor emerek uyuyor destekli uykuda bile cok zorlanıyorum desteksiz nasıl alışır bilmiyorum benim isteğim destekli de olsa uykusu gelince direnmeden uyusun sadece uykuyu alınca veya acıkınca uyansin istiyorum gece çok sık uyanıyor
Rutin çok denedim özellikle akşam son uykudan sonra besledim dışarı çıkardım 1 saat geziyoduk eve gelip 7 bucukta duş alıp masaj üst giyinme vs babaya iyi geceler diyip kolik muzik aciyodum ama yine odadan çıkmam 2 saati buluyordu doğru söylemek gerekirse rutini bıraktım artık
Fatma U.

Fatma U.

11 Eylül 2025 06:49
Gamze Pala; Bebeğinizin dokuzuncu ay civarında uykuya dalarken gösterdiği direnç ve sık uyanmalar, bu dönemde sıkça rastlanan uyku düzeni bozulmalarındandır . Bebeğinizin uyumak için emmeye ihtiyaç duyması, kendi kendine uykuya dönme becerisini geliştirmesini engeller ve bu durum, uykuya geçişleri zorlaştırır. İstediğiniz gibi uykusu geldiğinde direnmemesi için bu bağımlılığı yönetmek önemlidir.
-Beslenme ve uyku saatlerini birbirinden ayırarak bebeğinizi yatağına uykuya çok yakın ama uyanıkken yatırın. Yatıştırıcı sözler ve hafif dokunuşlarla yanınızda olduğunuzu hissettirin. Bu nazik yöntem, bebeğinizin güvenli bir ortamda kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayacaktır.
C

Ceren ..

11 Eylül 2025 10:06
merhaba kızım 12 haftalık gündüz uykuları çok kısa sallayarak uyutuyoruz doğduğundan beri önceden uzun uyurdu şimdi yarım saat bazen on dakika sonra bile uyanıyor uyku eğitimi için çok küçük rutin oluşturun dedi bazı uzmanlar ama uyku saatleri bile düzensiz ne zaman uykusu gelse o zaman uyutuyoruz kucakta ayakta uyumuyor ailemin yanından ayrılıp tek başıma bakmak zorunda kalacağım sallayacak kimse olmayacak nasıl uyutacağım bilmiyorum uykusu gelince sürekli meme istiyor meme verince uyuyor ama yatağına koyunca uyanıyor çok endişeliyim tek başıma nasıl uyutacağım diye
Ayşe C.

Ayşe C.

11 Eylül 2025 18:23
Merhaba oğlum 14 aylık. Emerek uyuyor. Bir haftaya kadar işe başlayacağım. Oğluma annem bakacak. Sert bir geçiş ile oğlumun sarsılmasından çok korkuyorum. Çok endişeliyim. Uyku konusunu nasıl yapsam bilmiyorum.
Elif İ. D.

Elif İ. D.

11 Eylül 2025 18:49
Gece kesintisiz uyku nasıl olacak, çok yorgunum artık 😥
E

Elif T.

11 Eylül 2025 19:23
Gündüz iki uyku yapıyo gece uykusuna en geç 9 da yatıyo gece çok uyanıyo sabah 6 7 uyanıyo gece uyanıp uyumak ıstemıyo her uykuya geçişte ağlama krizi oluyo gündüz uykusu 1 saati geçmez kesinlikle çıt sesine uyanır ne yapabilirim 13 aylık
Fatma U.

Fatma U.

12 Eylül 2025 06:43
Ceren Acıbuca ; Merhabalar 🌼 On iki haftalık bir bebeğin gündüz uykularının kısalması ve uykuya geçişte zorlanması çok yaygın bir durumdur. Bebeğinizin kucakta ve emerek uyuma alışkanlığı, tek başınıza kalacağınız zamanlar için sizi endişelendiriyor olabilir
Bu geçişi kolaylaştırmak için, uyku saatleri düzensiz olsa bile **tutarlı bir uyku rutini** oluşturmaya odaklanın. Örneğin, her uyku öncesi hafif bir ninni söyleyin veya sırtını sıvazlayın. Bebeğinizin uykuya geçişine yardım ederken, yatağına hafifçe uyanıkken yatırmayı deneyerek kendi kendine uykuya dalma becerisini destekleyebilirsiniz. Bu yöntem, tek başınıza kalacağınız zamanlarda size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

12 Eylül 2025 06:44
Ayşe Can ,Merhaba 🌼 Bebeğinizin emerek uyumaya alışması, sizden ayrılacağı bu süreçte zorlu bir geçişe neden olabilir. Bu durumun onu sarsacağından endişelenmeniz çok doğaldır.
Bu süreci yönetmek için şunları uygulayabilirsiniz: Bebeğinize bakacak olan annenizle birlikte, uyku öncesi rutinleri yavaşça oluşturun. Yatmadan önce emzirmeyi bırakıp, yerine annenizle kucaklaşma veya masal okuma gibi yeni bir rutin belirleyin. Bu, geçişin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
B

Beyza B.

12 Eylül 2025 08:30
Merhaba. Bebeğim 13 aylık. 2 haftadır geceleri 4-5 defa uyanıyor. Bazen çok az süt içiyor bazen içmiyor. Terli veya soğuk olmuyor. Görünürde gelen dişi yok. Sabah 8de kalkıp 10da yatıyor. Uyumadan yarım saat önce kaşık maması yediriyorum. Yatağında çok dönüyor. Ne yapabilirim
H

Hira N.

12 Eylül 2025 08:35
7 aylık bebeğim sallanarak uyuyordu o beşikten vazgeçirdim ve yatağına alistirdim. Pis pis ile maalesef uyumadı memede uyutup koyuyorum. Gündüz 3 uyku yapıyor ve uykuları 30-40 dk döngüyü kiramadim maalesef. Memede uyunmamasi gerektiğini biliyorum fakat olmuyor denedim. Öneriniz nedir? Ayrıca geceleri de saat başı uyanıyor 4 aylıktan beri böyle
R

Rüm ..

12 Eylül 2025 08:44
Bebeğim 8 aylık gece bi kere besleniyor sorun yok ama gece hem uykusunda çok sürünüyor beşik olduğu için belli yerden sonra yatmasına rağmen gidemeyince ağlıyor on kere kalkıyor ve sabah 8 de de uyansak akşam 11 de tamamen yatıyor akşam 8 de yatırsam 9 da kalkıyor tekrar ve bu süreç beni çok yordu nasıl yol izleyeceğimi bilemiyorum saat 9 da yatırsam 10 da ayakta gece uykusunu düzene koyamadım
Fatma U.

Fatma U.

12 Eylül 2025 10:42
Beyza Bulut; Bebeğinizin geceleri sık uyanması, yeni bir gelişim döneminde olduğunu ve uyku ihtiyaçlarının değiştiğini gösteriyor. Görünürde bir neden olmaması, sorunun genellikle uyku düzeniyle ilgili olduğunu işaret eder. Bebeğinizin yatağında çok dönmesi, uykuya yeterince hazır olmadığını gösterir.
-Bebeğinizin sabah uyandığı saatten sonraki ilk uykuya geçiş süresini kademeli olarak uzatın. Bir yaş civarında, bebekler genellikle tek gündüz uykusuna geçmeye başlar. Bu geçişi sağlamanız, bebeğinizin gündüz daha kaliteli, gece ise daha kesintisiz uyumasına yardımcı olacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

12 Eylül 2025 10:44
Hiranur Yalçın Kan ; Merhaba 🌼 Bebeğinizin 4. aydan beri süregelen uyku sorunları ve gece saat başı uyanması, sizi oldukça yıpratmış olmalı. Gündüz uykularının kısa sürmesi ve gece sık uyanmalar, bebeğinizin memede uykuya dalma alışkanlığının bir sonucudur. Bebeğiniz uyku döngüleri arasında geçiş yaparken desteğinizi arar ve bu yüzden uyanır.
-Bebeğinizi uyku saatinde yatağa **uykuya çok yakın ama uyanık** bir şekilde koymayı deneyin. Memeyi bir uyku çağrışımı olmaktan çıkarıp, beslenmek için kullanılan bir araç haline getirin. Bu, bebeğinizin kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmesine ve gece uykularının uzamasına fayda sağlayacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

12 Eylül 2025 11:17
Rüm; Merhaba 🌼 Bebeğinizin geceleri sürekli hareket etmesi ve yatağında sıkışıp kalması, motor becerilerinin geliştiğini gösteren normal bir durumdur. Bebeğiniz, beşiğinde hareket alanı kısıtlandığı için uyku geçişlerinde zorlanıyor.
-Bebeğinizin güvenle hareket edebileceği, daha geniş bir yatak veya alana geçiş yapmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca, uyku saatini bebeğinizin yorgunluk işaretlerine göre belirleyin. 8-9 arası yatırdığınızda hemen kalkması, yeterince yorulmadığını gösterir. Doğru uyku aralığını bulmak, gece uykusunun düzene girmesini sağlayacaktır.
H

Hatice İ.

12 Eylül 2025 20:38
Teşekkürler sorumun cevabı için şimdi başka bir sorum var size geceleri 8 gibi uyur 1 kere 3 4 arası uyanırdı emerdi geri uyurdu şimdi 4 aylık oldu akşamları uyusa bile 1 saar sonra uyanıyor ve hiç uyuyamıyor illa kucağıma almam lazım kucağımda uyutup koyuyorum yine 30 40 dk sonra uyanıyor karanlık ortamdan çıkarmıyordum ama artık sinirleniyorum alıp odaya yanımıza getiriyorum 11 e kadar uyumuyor yine kucağımda uyuyor napıcağımı şaşırdım acaba nasıl bir düzen kurmalıyız bu dönemde
S

Songül Ş.

12 Eylül 2025 20:59
Fatma hanım benim kızım 7 aylık olacak bir aralar 3-4 arası 4 nadir uyanmadan uyudu ama sonra geçti uyku aralıklarına da hijyenine de uyku sinyallerine de her şeyine de dikkat ettim gece gündüz ayrımını da gayet biliyor isterse kendi kendine de uyur ama istemiyor temas bağımlıdı bir fıstık 3 dişi birden çıktı diğer dişleri de kabardı 1 ay demez çıkarlar 45 dk 1 saat de bir kalkıyoruz sabah zaten 6.30-7 kalkıyoruz b12 si eksik dedi doktor ondan olabilir ama ne yapsam da çözülmez doğduğu zaman bile 2 saat uyur 2 saat uyanırdı herşeyi yapardım bir türlü uyumazdı bende artık çok didiklemiyorum emerek uyumak istiyorsa emerek uyusun diyorum yoruldum çünkü ve etrafında sürekli bırak çocuğu uyutmaya çalışıyorsun sürekli gibi cahil laflarından dolayı da kolay kolay kimsenin evine gitmiyorum aile hekimimiz de emmek istedikçe emzir büyümesi gelişmesi çok yerinde demek ki kızın da böyle her bebek aynı değildir dedi 🤷🏻‍♀️

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir