Uyku Eğitimi Hakkında Sorular ?
1511 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
5 Eylül 2025 11:18
Uyku eğitimi hakkında aklınıza neler takılıyor? Uyku eğitiminde hangi kazanımları elde etmek isterdiniz ?
H
Hülya N. İ.
8 Eylül 2025 19:10
Merhaba kolay gelsin kizim 6 aylik kendi cabamla uyku egitimi verdim daha doğrusu sallamayi biraktirdim rutinle uykuya geciyoruz bazen rutinde asla sakinlesmiyor ve pis pis pat pat la uyutamiyorum uykuya pencerelere dikkat etmeme ragmen cok direniyor. Gunduz uykularinda bu problem var 3 gunduz uykusu yapiyoruz. Benim sorum kac aylıkken aglamadan uyumasini bekleyebilirim ben mi rahatlatamiyorum neden uykusu cok olmasina ragmen rutine donguye uyku hijyenine ragmen uyuyamiyor. Cok arastirdim ama herşeyi doğru yapiyorum ama yine de agliyor dalamiyor ve ben evre atlatmasina yardim etmezsem hep 45 50 dk uyuyor.
T
Tuğba C.
8 Eylül 2025 19:18
7 aylık bebeğim emme dışında uyumuyor. Gece uyandığında her yolu deniyorum ama emmeden sakinleşmiyor ne yapmam gerekiyor

Seçil A. K.
8 Eylül 2025 21:43
Fatma hanım merhaba, bebeğim 6 ay 26 günlük son 1 haftadır uykusuzluğumuz oldu akşamları 21:00-22:00 uyuyup gece uyanmadan sabah 6da uyanırdı ama şimdi 21:00da uyuduğunda gece 1de uyanıyor ve 2-3 saat uyumuyor. Nedendir? Mama değiştirdik hipp alerji yaptı aptamil e geçtik, diş sancısı desem alt damağında kızarıklık yok aynı ama bu gece uykusuzluğu beni çileden çıkardı. Lütfen destek olabilir misiniz?
K
Kübra M.
9 Eylül 2025 06:52
Uyku eğitimi aldık Fatma hanım. Ama yatır çık yapamadım hiç. 8.ayın sonundayız atak gerileme atlattık şimdide yatar pozisyondan oturmayı öğrendi geceleri diş sancımız oluyor. Bu aralar çok fazla derece temas istiyor hem kıyamıyorum hem düzen bozulacak diye çok korkuyorum nasıl bir yol izlemeliyim sizce? Birde rutinlerimizi yapıyoruz bazen kucağımda uyumak istiyor orda uyutuyorum bazen beşik istiyor beşiğe koyuyorum bazen ebeveyn yatağında uyuyakalıyor normalde hep kendi beşiğinde uyutuyordum. Birde bu aralar pat pata alıştık farklı destekler vermemeye çalışsam da son iki gündür beceremiyorum maalesef
R
Rabia A. K. ..
9 Eylül 2025 08:05
Fatma hanım benm bebeğim 1 yaş 13 günlük 4. Ayında uyku eğitimi aldm hala desteksiz uyuyo ama bn yanında durursam bni görmesi lazm bazen de elimi sırtına koyuyorum kısa süreli yatır çık yapamadım yapamam da sanrm çok ağlıyor bebeğim bn 6. Ayda işe başladm memurum ücretsiz izne ayrılmam mümkün değil tayin hakkı için. bebeğim aşırı ayrılık kaygısı yaşıyor 8. Aydan beri ve bu yüzden gece uykuları baya bozuldu uyanmalar arttı su içmeler arttı ne yapmalıyım bu süreçte çünkü yorgun oluyorum iş ayrı kızım ayrı yoruyor kıymetli bilgilerinize ihtiyacım var.
Teşekkür ediyorum ✨️
Teşekkür ediyorum ✨️
H
Hatice İ.
9 Eylül 2025 08:08
Merhabalar bebeğim 4 aylık bu aralar geceleri sık sık uyanmaya başladı ve yüz üstü yatınca daha uzun süre uyuyan bi bebek olduğu için gündüzleri gözetim altında kucağımda uyutup yüz üsti koyuyordum saatleri böylece düzenli oluyordu ama şimdi işe başlıycam annemin kucağında uyumuyor geceleri de benim kucağımda uyumak istiyor gündüzleri annem uyutur diye hamak aldım ona biraz alıştırmaya çalışıyorum sizce 5.ayda uyku eğitimine başlasam bu desteklerle mümkün olur mu eğitim
E
Eda N. A. ..
9 Eylül 2025 18:54
Kızım asla uykuya düşkün değil o gece kalktığında ben ona uyku eğitimi vermeye çalışırken o çoktan ayilir yatağından ayrılır oyun oynamaya başlar.
Ş
Şirin Ö. ..
9 Eylül 2025 19:20
Hocam kızım beş yaşına giriyor iki üç keredir arayla geceleri ağlıyor bağırıyor böcekler yılanlar üzerimde diye öyle olduğu geceleri sabaha kadar bu hali devam ediyor ne yapacağımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim

Fatma U.
10 Eylül 2025 05:57
Hülya Nur İnce; Merhabalar, 🌼 Bebeğinizin ağlaması, bu yeni düzene direnişinin değil, bu beceriyi henüz öğrenme aşamasında olmasının bir yansımasıdır. Altı aylık bir bebeğin tüm adımlar doğru uygulansa bile uykuya geçerken zorlanması ve ağlaması beklenen bir durumdur.
Gündüz uykularında, 45 dakika dolduğunda bebeğinizin yanına giderek hafifçe pışpışlama gibi nazik dokunuşlarla uykuya tekrar dalması için destek olabilirsiniz. Unutmayın, bu bir alışma sürecidir ve gösterdiğiniz tutarlılık, kısa zamanda meyvesini verecektir.
Gündüz uykularında, 45 dakika dolduğunda bebeğinizin yanına giderek hafifçe pışpışlama gibi nazik dokunuşlarla uykuya tekrar dalması için destek olabilirsiniz. Unutmayın, bu bir alışma sürecidir ve gösterdiğiniz tutarlılık, kısa zamanda meyvesini verecektir.

Fatma U.
10 Eylül 2025 05:59
Tuğba Ce; Merhabalar, 🌼 Gece uyandığında emmeden sakinleşememesi, bebeğinizin henüz kendi kendine uykuya dönme becerisini geliştiremediği anlamına gelir ve bu durum hem sizin hem de bebeğiniz için yorucu olabilir. Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uykulu ama uyanık bir şekilde yatağına bırakmayı deneyin. Gece uyanmalarında hemen emzirmek yerine, öncelikle nazikçe pışpışlama veya sırtını okşama gibi yöntemlerle sakinleştirmeye çalışın. Bu, bebeğinizin uyku becerisini yavaş yavaş kendi başına kazanmasına yardımcı olacaktır.

Fatma U.
10 Eylül 2025 06:02
Seçil Aksu Keleş; Merhabalar 🌼 Bebeğinizin önceden kesintisiz uyurken, şimdi gece uzun süre uyanık kalması, 6. ay uyku gerilemesinin tipik bir işaretidir. Bebeğinizin beyni, yeni edindiği becerileri (oturma, dönme gibi) uykusunda pekiştirmeye çalıştığı için uykusu bölünmektedir. Gece uyanmalarında ortamı olabildiğince loş ve sessiz tutun. Bebeğinizle konuşmak, oyun oynamak veya ışık açmak yerine, onu yatağında sakinleştirmeye odaklanın. Böylece, gece uyanık kalmanın heyecan verici bir etkinlik olmadığını öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz

Fatma U.
10 Eylül 2025 06:04
Kübra Moraç; Merhaba 🌼 Bebeğinizin sekizinci ayın sonunda, diş çıkarma ve oturma gibi yeni beceriler kazanması, uyku düzenini bozabilir ve normal bir **atak** veya **gerileme** sürecidir. Bebeğinizin bu zorlu dönemde daha fazla temas istemesi, hem fiziksel rahatsızlığından hem de bu değişimlere verdiği duygusal tepkiden kaynaklanmaktadır. Bu süreçte eski alışkanlıklara dönmeniz çok anlaşılır bir durumdur.
Bu dönemi yönetmek için şunları uygulayabilirsiniz: Diş ağrısını hafifletmek için güvenli yöntemler kullanabilirsiniz. Geceleri, kucakta uyutmak yerine, yatağında oturur pozisyondan yatış pozisyonuna geçmesine nazikçe yardımcı olabilirsiniz. Tutarlı bir rutin, bebeğinizin kendini güvende hissetmesine ve bu dönemi daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır.
Bu dönemi yönetmek için şunları uygulayabilirsiniz: Diş ağrısını hafifletmek için güvenli yöntemler kullanabilirsiniz. Geceleri, kucakta uyutmak yerine, yatağında oturur pozisyondan yatış pozisyonuna geçmesine nazikçe yardımcı olabilirsiniz. Tutarlı bir rutin, bebeğinizin kendini güvende hissetmesine ve bu dönemi daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır.

Fatma U.
10 Eylül 2025 06:05
Rabia Alnıaçık Koç; merhabalar 🌼, Bir yaş civarı görülen **ayrılık kaygısı**, bebeğinizin geceleri sık uyanmasına ve sizin yanınızda olmak istemesine neden olabilir. Bu durum, uyku düzeninizdeki bozulmanın temel nedenidir ve bu yorgunluğu yaşamanız çok anlaşılırdır. Bu dönemde bebeğinizin güven ihtiyacı artar, bu nedenle onun yanında kalmak ve destek olmak en doğal tepkidir. Gündüzleri ayrılık kaygısını azaltmaya yönelik oyunlar oynayarak (ce-ee gibi) onun kaygısını azaltabilirsiniz. Gece uyanmalarında kucağınıza almak yerine, yanında durarak ve elinizle sırtını okşayarak ona güvende olduğunu hissettirebilirsiniz. Unutmayın, bu dönemsel bir süreçtir ve sabırla yaklaşıldığında aşılabilir.

Fatma U.
10 Eylül 2025 06:10
Hatice İlkadli; Merhabalar 🌼, Gündüzleri yüzüstü uyutulması, boğulma ve Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini artırdığından kesinlikle önerilmemektedir. Bebeğiniz, her zaman güvenli bir şekilde sırtüstü yatırılmalıdır. Bu hassas dönemde, hem anne hem de anneanne ile uyku rutinlerinin farklı olması, bebeğinizin kafasını karıştırarak uyku eğitimini zorlaştırabilir. Bebekler bir çok destek ile 4. Ayına kadar geliyor. Bu destekler uyku eğitimi ile birlikte kademeli olarak kesiliyor ve desteksiz uykuya teşvik edilebiliyor. Yani evet mümkün

Fatma U.
10 Eylül 2025 06:12
Eda Nur Asilkan; Bebeğinizin gece uyanıp hemen oyun oynamaya başlaması, bu davranışın bir alışkanlık haline geldiğini ve bebeğinizin gece ile gündüz arasındaki farkı henüz tam olarak ayırt edemediğini göstermektedir. Bu durum, uyku eğitimini zorlaştıran bir engel teşkil edebilir. Gece uyanmalarında kesinlikle ışık yakmayın veya onunla konuşmayın. Bebeğinizin oyun davetlerine karşılık vermeyin ve onu nazikçe yatağına yönlendirin. Ortamı olabildiğince sıkıcı tutarak gece uyanmanın bir oyun fırsatı olmadığını öğrenmesine yardımcı olabilirsini

Fatma U.
10 Eylül 2025 06:16
Şirin Özcan; Kızınızın geceleri böcekler veya yılanlar gördüğünü söyleyerek ağlaması ve bağırması, genellikle gece terörü (olarak adlandırılan bir uyku bozukluğudur. Bu durum, bir kâbus değildir; çocuk derin uykudayken gerçekleşir ve genellikle sabahları hatırlanmaz. Bu deneyim, sizin için oldukça endişe verici olabilir. Gece terörü sırasında onu uyandırmaya çalışmak yerine, yanında durarak fiziksel olarak güvende olmasını sağlayın ve sakin bir şekilde fışıldayın. Ayrıca, gece terörlerinin önüne geçmek için düzenli bir uyku rutini oluşturmak ve çocuğunuzun gün içinde aşırı yorulmamasını sağlamak önemlidir. Bu tür korkutucu içeriklere maruz kaldığı telefon tablet tv var ise bu cihazlardan kademeli olarak uzak tutmaya çalışabilirsiniz. Bu durum daha da ilerler ise oyun terapisi almanızı öneririm. Çok yoğun korkuları olmaya devam ederse Sivaspsikologfatmauygur instagram hesabımdan iletişime geçebilirsiniz.
K
Kübra H.
10 Eylül 2025 12:59
4,5 aylık kızım geceleri 7-8 kere uyanıyor. Her seferinde emzirerek uyutuyorum. 8,5-9 arası gece uykusuna yatıyor. 4 gibi tamamen uyanıyor tekrar uyuması 6-7 arası oluyor. Nerede hata yapıyorum. Çok hareketli bir bebek uykusunda dönüyor, ayaklarını tutmaya çalışıyor
G
Gamze N. Ö. ..
10 Eylül 2025 21:15
Merhaba, kızım 18 haftalık. Gündüz uykuları çok kısa 30-35 dk civarında. Sallanarak uykuya geçiyor.Gece ise 23.30 dan erken gece uykusuna geçemiyor. Her gece ısrarla 8 de yatırıyorum ancak gündüz uykusu gibi 30 dk sonra uyanıyor geri yatırsam da uyumuyor gündüz olduğu gibi 1.5-2 saat uyanık kalıyor. Gece uykusunu akşam 8 e almak istiyorum. Ne yapmalıyım

Yiğidonun a.
11 Eylül 2025 05:01
Merhabalar. Bebeğim 9 aylık. Sadece anne sütü alıyo, uykuları düzensiz, beşiğinde uyumuyo ve her uyandığında anne sütü alarak sakinleşmek istemesinden yoruldum. Bütün sorumluluk bendeymiş, her şeyi ben üstlenmişim gibi bir haldeyim artık. Bir tavsiye ile uyku eğitimi vermek istedim. Her şeyi daha berbat ettim sanırım. İlk gün ağladı normal kabul ettik eğitmen daha sert olmamı istese de çocuğun halini görünce aşırı mutsuz oldum beşiğinde iki saat ağladıktan sonra parmağımı tutarak uyudu. Uykusu bir buçuk saat kesintisiz sürdü ben uyandırdım. Daha sonra ikinci uykusunda yine direnç gösterdi ben de kucağıma alacağımı ilk günden çaresiz bırakarak öğretmek istemeyeceğimi söyledim. Kucağımda yine ikinci uykuya daldı. Gece aşırı zorladı aynı yöntemi denedim ama her yatırdığımda geri kalktı ağlaya ağlaya sesi zaten kısılmıştı. Birinci günü böyle kapattık ikinci gün direnci azalacak sanarken tam üç saat ağladı. Üç saat eğitmen bana görünmez olursam çocuğun uyuyacağını söylese de benim yine vicdanım el vermedi. Bazen görünmez olup arada görünssm de söylenenleri harfiyen uygulasam da oğlum ikinci gün kesinlikle uyumamayı secti. Yorgun oldugu icin gece uykusu da kabus oldu ve artık BİRBİRİMİZE YAPIŞIK İKİZ GİBİ OLDUK. Yanından ayrılmama izin dahi vermiyo şu an sadece saatleri düzene sokmaya çalışıyorum, gece emme süresini daha kısa tutmaya çalışıyorum. Ama bana da öneri lazım. En azından kesintisiz uyuyacağı önerilere açığım 🥹🥹

Gökçe Ç. Y.
11 Eylül 2025 05:16
Asla inanmadığım bir konu bu, tam bir küçük insandan bahsediyoruz, siz nasıl bazen uyumakta zorlanıyorsanız onlar da aynı süreçleri yaşıyorlar hem de fiziksel ve zihinsel bir çok gelişim çabasındayken! Bence kesinlikle akışına bırakılması gerekli, zaten bebek veya çocuk evdeki uyku saatlerine kendisini adapte ediyor mesela sabah 8 de uyanılan bir evde bebek de herkesle aynı saatte uyanıyor sesler ister istemez yükseldiği için;) Bunları neye göre söylüyor derseniz, 13 aylık bir kızım var, her istediğinde emziriyorum ve sık sık geceleri uyanıyor asla şikayet etmem evet çok yoruluyorum ama bu günler bir daha gelmeyecek biliyorum keyifli anlara odaklanmaya çalışıyorum:)