Uyku Eğitiminin Amacı Nedir ❓
334 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
1 Ekim 2025 08:31
Merhaba🌱 sevgili ebeveynler! Uyku eğitimi, sıkça yanlış anlaşılan, ancak hem sizin hem de bebeğiniz için hayati öneme sahip bir süreçtir. Temel amacı, bebeğinizin uykuya dalmak için dış bir yardıma olan bağımlılığını (uyku birliği) kırmaktır.
❓Bu ne demek? Bebeğinizin sallanma, emme veya kucakta gezdirilme gibi bir araca ihtiyaç duymadan, gece boyunca uyanıklık dönemlerinden kendi başına geçiş yapabilme becerisini öğretmektir. Başarılı bir eğitim, bebeğinizin daha derin ve kesintisiz uyumasını sağlarken, sizin de dinlenmenize ve yorgunluğunuzun azalmasına olanak tanır. Unutmayın, uyku eğitimi ceza değil, bir beceri kazandırma sürecidir ve bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekler!🌼
❓Bu ne demek? Bebeğinizin sallanma, emme veya kucakta gezdirilme gibi bir araca ihtiyaç duymadan, gece boyunca uyanıklık dönemlerinden kendi başına geçiş yapabilme becerisini öğretmektir. Başarılı bir eğitim, bebeğinizin daha derin ve kesintisiz uyumasını sağlarken, sizin de dinlenmenize ve yorgunluğunuzun azalmasına olanak tanır. Unutmayın, uyku eğitimi ceza değil, bir beceri kazandırma sürecidir ve bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekler!🌼
P
Pınar Y. ..
1 Ekim 2025 08:53
Benim bebeğim asla desteksiz yatmiyor ve çok zorlanıyorum
F
Fatma C.
1 Ekim 2025 09:01
Keşke bu durum maddiyata dökülmeden nasıl yapılıyorsa öğretilse biz anneler bu durumda rahatsak
M
Merve A.
1 Ekim 2025 09:44
İlla para mı ödememiz lazım bunun için😔

Fatma U.
1 Ekim 2025 10:34
merhabalar 🌼Buradan olabildiğince uykuyla alakalı yaşanan sorunlar hakkında bolca ücretsiz bilgi vermekteyiz.Uyku eğitimi bebeğin bireysel ihtiyaçlarına özgü, bilimsel temelli bir yol haritasıdır. Bu süreç yoğun emek, sürekli uzmanlık, kesintisiz destek gerektirir.(günlük uykuya geçiş saatleri, uyanma saati vs gibi bilgiler alınmakta ve takılı kalındığında çözüm üretilmekte. bu destekler 2-3 ay boyunca ebeveyne verilmektedir) Kaliteli ve sürdürülebilir destek içinde belli bir ücret alınmalıdır. amacımız ücret almak değil size en iyi sonucu sunmaktır. Bebeğinize uyku eğitimi verirken annenin psikolojisi ile alakalı da danışmanlık vermekteyiz.🌼

Fatma U.
1 Ekim 2025 10:34
@Pınar Yabaş merhabalar 🌼Bebeğiniz kaç aylık ?
S
Saniye K.
1 Ekim 2025 11:09
8 ay 4 haftalık bebeğim ve bütün destekler bizde mevcut 🤦🏻♀️gece uykusuna geçişte mama yiyor sonra beni emerek uyuyor uyuduktan sonra sabaha kadar hamakta ya da sallanan beşikte sallanarak uyuyor ekstra birde saçma müzikle. Ve gece her saat başı çığlık kıyamet uyanıyor tam 8 aydır böyle artık psikoloji falan kalmadı bende. Başaramıyorum bebeğimi uyutmayı, desteksiz uyutmayı. Sorun sanırım bende yetersizim

Fatma U.
1 Ekim 2025 11:21
@Saniye Kıztepe Merhabalar 🌼 Gece saat başı çığlık atarak uyanması, her uyku döngüsü bitiminde yeniden uykuya dalmak için tüm bu dış yardımlara (sallanma, emme) ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. 8. Ay Uyku Gerilemesi döneminde olmanız da bu durumu ağırlaştırmaktadır. Kendinizi yetersiz hissetmeniz bu kadar uzun süren uykusuzlukta tamamen normaldir; sorun sizde değil, kurulan yanlış uyku döngüsündedir. Bu kadar yoğun desteği aynı anda kullanmak yerine, tüm destekleri kademeli olarak ve tutarlı bir şekilde bırakmalısınız. Öncelikle sallanma ve müzik gibi çevresel destekleri (hamak, beşik) ortadan kaldırın ve gece uyanmalarında yalnızca emme veya mama ile sakinleştirmeye odaklanın. İkinci aşamada, mama veya emme bitince, bebeği uykulu ama uyanık olarak yatağına koyarak kendi kendine dalmaya teşvik edin. Bebeğinizin gece saat başı uyanmalarına karşı eşinizden destek alabilirsiniz, çünkü başka biri sakinleştirdiğinde meme isteği azalacaktır.
B
Betül H.
1 Ekim 2025 11:33
@Fatma Uygur merhaba Fatma hanım .Bebegim 4.5 aylık .Gece uykusuna geçerken memede geçiyordu hep 20.00 gibi ardından 01.00 a kadar uyuyordu ancak yaklaşık iki haftadır memede uykuya dalmıyor .Ya da dalıyor bir yarım saat sonra uyanıyor bir buçuk saat kadar uyanık kalıyor mecbur tekrar emziriyorum öyle uyuyor .Sebebi ne olabilir acaba ? Gerçekten çok yorucu olmaya başladı .Tekrar meme vermeden önce her yolu deniyorum olmuyor .Bir iki defa dalmadığı oldu arabayla dışarıda tur attık anca uyudu .

Fatma U.
1 Ekim 2025 12:53
@Betül Helvacıoğlu Merhaba 🌼 Bu dönemde bebeğinizin uyku yapısı yetişkinlerinkine benzemeye başlar, bu da sık uyanmalara yol açar. En büyük sorun ise, memenin artık bir uyku birliği (uyku assosiasyonu) haline gelmesidir; yani uyku döngüleri arasında yeniden dalmak için meme desteğine ihtiyaç duymaktadır. Gece uykusuna geçişte emme ve uyuma eylemlerini ayırmalısınız. Onu tamamen uyumuş vaziyette değil, uykulu ama uyanık olarak yatağına koymayı deneyin. Yarım saat sonra uyandığında hemen emzirmek yerine, öncelikle pışpışlayarak, hafifçe sırtını sıvazlayarak veya sakinleştirici seslerle yatağında kalarak sakinleşmesine yardımcı olun. Bu, ona memeden bağımsız olarak uykuya dönebileceğini öğretir. Tekrar emzirmeden önce her yolu denemeniz (araba ile dışarı çıkmanız gibi) tutarsızlık yaratabilir; bunun yerine, yatağında sakinleştirme yönteminizi tutarlı bir şekilde uygulayabilirsiniz.
H
Hülya N. İ.
1 Ekim 2025 13:16
Bebegim 6 bucuk aylik bu zamana kadar memede uyumayan sallanarak uyuyan bebegime uyku egitimi verdik hersey 3 4 hafta guzeldi sonra uyumaz oldu ve bu sefer meme ile uyumaya basladi yenidoganken bile memede uyumayan bir bebekti. Gecici bir donem midir meme ile uyutup donemi rahat mi geçirmeliyiz zamanla istegi azalir mi yoksa bu yeni bagimlilik mi sallamayi zor biraktirdim yeni aliskanlik istemiyorum ama asla uyumuyor 1 saat aglamasina da dayanamiyor veriyorum.
S
Semanur Y.
1 Ekim 2025 15:16
Uyku eğitimine ne zaman başlamalyz benım bebeğim 4 aylık gündüz en uzun uykusu bir bucuk saat falan uzun süre uyumuyo gece de 1- 2 kere kalkıyor ve meme emmeden uyumuyo karnını doyurduğum halde gazını da cıkarp yatryrm ama yıne de uyanıyor neden olabilir
K
Kübra Y.
1 Ekim 2025 16:43
Benim bebeğim ayağımda sallamadan asla uyumuyor. Geceleri de bazen ayakta sallayarak uyutuyorum. Gündüzleri ise ayağımdan bıraktığkm an en fazla 10 dk uyuyor.
K
Kübra G.
1 Ekim 2025 17:04
Oğlum 13 aylık önce emiyor sonra kendi yatağıma bırakıyorum orda dön dolaş kendi uyuyor . Beşiğine bıraktığımda hemen uyanıyor bizim yatakta daha iyi uyuyor. Geceleri de park beşikte kalkıp mamaaa diye bağırıyor ya da hıhıııı diye bu uyanmalar bazen 3 4 bazen 1 kere oluyor emip geri uyuyor. Hiç kesintisiz sabaha kadar uyuduğunu görmedim artık gerçekten yorucu olmaya başladı. Karnı mı doymuyor yoksa alışkanlık mı bilmiyorum ne yapmalıyım ?
G
Gül
1 Ekim 2025 17:25
Fatma hanım öncelikle bilgileriniz icin çok tşk ederim. Benim bebeğim 12. Ayına yeni girdi. Gündüz uykusu 2 gayet düzenli akşam da uykuya geçişi saat 9 olmadan uyuyor sabah 7 civarı uyaniyor hersey normal ama bizde sorun gece uyanmalari ve emerek uykuya geçmek istemesi. Bu durum çok zorluyor beni. Ne yapmalıyım bilmiyorum.

Fatma U.
2 Ekim 2025 06:06
@Hülya Nur İnce Merhaba 🌼 Memeyi, uykunun değil, sadece beslenmenin aracı haline getirmeniz gerekiyor. Bebeğinizi doyurduktan sonra, uykulu ama uyanık olarak yatağına koyun. Daha önce başarılı olduğunuz uyku eğitimi yöntemine geri dönün, ancak bu sefer tutarlılığı kesinlikle bozmayın. Bir saatlik ağlamaya dayanamadığınız anlarda, kucağa alıp sakinleştirmek yerine, yatağında kalarak beşikte nazikçe sırtını sıvazlama veya pışpışlama gibi yöntemleri deneyin. Unutmayın, ağlaması size olan güvenini kaybetmiyor; sadece yeni duruma direnç gösteriyor.

Fatma U.
2 Ekim 2025 06:10
@Semanur Yiğit Merhabalar 🌼 4 aylık bebeğiniz için uyku eğitimine başlamak, en uygun döneme denk gelmektedir; zira bu dönemde bebeklerin uyku düzeni yetişkinlerinkine benzer şekilde oturmaya başlar. En uzun gündüz uykusunun bile bir buçuk saat olması normaldir, ancak gece meme emmeden uyuyamaması ve karnı tok/gazı çıkmış olmasına rağmen uyanması, memeyi bir uyku birliği (uyku assosiasyonu) olarak kullandığını gösterir. Sık uyanmasının nedeni muhtemelen açlık değil, uyku döngüleri arasında tekrar dalmak için meme desteğine ihtiyaç duymasıdır. Uyku eğitimine başlamadan önce tutarlı bir uyku rutini oluşturun (banyo, masaj, emzirme). Bebeğinizi gece uykusuna emzirdikten hemen sonra, uykulu ama uyanık bir vaziyette yatağına koyarak başlayın. Gece uyanmalarında ise hemen memeyi teklif etmek yerine, önce elinizi üzerine koyarak, pışpışlayarak veya ninni söyleyerek yatağında kalarak sakinleştirmeyi deneyin. Bu, bebeğinize memeden bağımsız olarak da uykuya dönebileceği mesajını verir.
S
Semanur Y.
2 Ekim 2025 06:12
Çok teşekkür ederim

Fatma U.
2 Ekim 2025 06:46
@Kübra Yüksel Merhabalar 🌼 Bebeğinizin ayak sallamadan uyumaması ve sallamayı bıraktığınızda en fazla 10 dakika uyuması, sallanmanın onun için tek uyku birliği (uyku assosiasyonu) haline geldiğini açıkça gösterir. Beyni, uyku döngüleri arasında yeniden dalmak için sürekli olarak ritmik hareket (sallanma) desteğine ihtiyaç duyuyor. Bebeğinizin ayak sallamadan uyumaması ve sallamayı bıraktığınızda en fazla 10 dakika uyuması, sallanmanın onun için tek uyku birliği (uyku assosiasyonu) haline geldiğini açıkça gösterir. Beyni, uyku döngüleri arasında yeniden dalmak için sürekli olarak ritmik hareket (sallanma) desteğine ihtiyaç duyuyor.

Fatma U.
2 Ekim 2025 06:49
@Kübra G. Merhabalar 🌼 13 aylık oğlunuzun emerek uyuması ve gece uyandığında mama ya da emme isteği, memenin/mamanın bir uyku birliği (uyku assosiasyonu) haline geldiğini net bir şekilde gösterir. Ayrıca, park beşik yerine sizin yatağınızda daha iyi uyuması, ona sadece fiziksel bir rahatlık değil, aynı zamanda yoğun bir güven ve duygusal güvence sağladığınız anlamına gel Bebeğinizin öncelikle beslenme ve uyuma eylemlerini birbirinden ayırmalısınız. Emzirdikten veya mama verdikten hemen sonra, onu uykulu ama uyanık olarak kendi beşiğine koymayı deneyin. Beşiğinde huzursuzlanıp hemen uyandığında, onu yatağınıza almak yerine kendi beşiğinde kalarak, sırtını okşayarak veya sakinleştirici sesler çıkararak tekrar dalmasına yardımcı olun. Gece uyandığında ise, mama ya da emme teklif etmeden önce, sarılarak ve pışpışlayarak sakinleştirmeyi birincil yöntem haline getirin. Unutmayın, bu yaştaki sık uyanmalar alışkanlıktan kaynaklanır; tutarlı sevgi ve yeni uyku kuralları, onu bağımsız uyumaya yönlendirecektir.

Fatma U.
2 Ekim 2025 06:50
@Gül lMerhabalar 🌼 gece uyanmalarında hemen emzirmek yerine, onu kucağa almadan yatağında sakinleştirmeye odaklanın (pışpışlama, elinizi üzerine koyma gibi). Bu, memeden bağımsız olarak uykuya dönebileceğini öğretir. Ayrıca, akşam uykuya geçişte de emme eylemini uykuya dalmadan bitirin ve bebeği uykulu ama uyanık bir şekilde yatağına koyun. Eşinizden, gece uyanmalarında ilk sakinleştirme görevini üstlenmesini isteyebilirsiniz; meme kokusu ve annenin varlığı olmadan sakinleşme daha kolay olabilir. Unutmayın, bu yaşta tutarlı bir şekilde uygulanan yeni bir yöntem, kalıcı düzeni getirecektir.