Yemek Yerken Ekran Vermek Doğru mu?
179 görüntüleme

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
30 Eylül 2025 21:06
Ekran maruziyeti çocuklarda iletişim, dil, konuşma geriliklerine yol açmakta ve çocuğun gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Yemek yesin diye ekran vermek çocuğunuzun dil gelişimini destekleyebileceğiniz en kıymetli aktivitelerden birini kaçırıyor olduğunuz anlamına gelir.
Yemek yerken çocuğunuzun dil gelişim alanlarını destekleyebilirsiniz:
- Yeni sözcükler edinmesini sağlayabilirsiniz.
Örneğin ‘Bak bu çatal, domatesi çatalla yedim. Bu kaşık, çorbayı kaşıkla içtim. Ağzını kocaman açtın, şimdi de kapattın. Brokoli, şimdi brokoli yedin.’ şeklinde çocuğunuza konuşma girdisi sunabilirsiniz.
Sözcüğü edinebilmesi için farklı cümlelerin içinde duyması önem taşımaktadır.
- Çocuğunuzun basit üretimlerini zenginleştirebilirsiniz.
Örneğin çocuğunuz ‘çorba’ diyorsa siz ona ‘Evet çorba. Çorbayı iç. Çorba içtin, aferin. Çorbanı sevdin mi?’ şeklinde cümleler kurabilirsiniz.
Buna dil gelişimini desteklemede ‘genişletme’ stratejisi denmektedir.
Unutmayın ki ekran etkileşimli izlenmediği takdirde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
https://www.instagram.com/reel/DO9ASxkDLlk/?igsh=MTZ5ZnBwNzN0NjV4MA==
Yemek yesin diye ekran vermek çocuğunuzun dil gelişimini destekleyebileceğiniz en kıymetli aktivitelerden birini kaçırıyor olduğunuz anlamına gelir.
Yemek yerken çocuğunuzun dil gelişim alanlarını destekleyebilirsiniz:
- Yeni sözcükler edinmesini sağlayabilirsiniz.
Örneğin ‘Bak bu çatal, domatesi çatalla yedim. Bu kaşık, çorbayı kaşıkla içtim. Ağzını kocaman açtın, şimdi de kapattın. Brokoli, şimdi brokoli yedin.’ şeklinde çocuğunuza konuşma girdisi sunabilirsiniz.
Sözcüğü edinebilmesi için farklı cümlelerin içinde duyması önem taşımaktadır.
- Çocuğunuzun basit üretimlerini zenginleştirebilirsiniz.
Örneğin çocuğunuz ‘çorba’ diyorsa siz ona ‘Evet çorba. Çorbayı iç. Çorba içtin, aferin. Çorbanı sevdin mi?’ şeklinde cümleler kurabilirsiniz.
Buna dil gelişimini desteklemede ‘genişletme’ stratejisi denmektedir.
Unutmayın ki ekran etkileşimli izlenmediği takdirde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
https://www.instagram.com/reel/DO9ASxkDLlk/?igsh=MTZ5ZnBwNzN0NjV4MA==
Bu konuda henüz mesaj bulunmuyor.