Uyku Eğitimine Neden 4-6. Aylarda Başlanır? 🌼
514 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
16 Ekim 2025 06:20
💤Uyku eğitiminin bu dönemde başlaması, bebeğinizin biyolojik olgunluğunun ve gelişimsel ilerlemesinin bir sonucudur. Bu aylar, bebeğinizin uyku becerilerini öğrenmeye en hazır olduğu zamandır.
🌱Biyolojik Hazırlık (4. Ay): Bebekler yaklaşık 4. ay civarında, uyku yapısı yetişkinlerinkine benzer şekilde değiştiği için (4. Ay Uyku Gerilemesi) daha hafif ve kısa döngülerde uyumaya başlarlar. Bu değişim, onların kendi kendilerine uyku döngüleri arasında geçiş yapmayı öğrenmelerini zorunlu kılar.
🌷Fiziksel Hazırlık (4-6. Aylar): 5-6. aylarda bebekler genellikle gece beslenmesine olan fiziksel ihtiyaçlarını azaltmaya başlarlar; bu da uzun süreli uykuyu destekler. Bebekler, gelişimsel olarak 6. ay civarında gece boyunca aç kalmaya dayanabilirler.
🦄 Uyku Birliği Oluşumu: Yaklaşık 3-4. aydan sonra bebekler, uykuya dalmak için kullanılan aracı (meme, sallama, kucak) uyku ile ilişkilendirmeyi (uyku birliği) öğrenirler. Bu durum, her uyandıklarında aynı dış desteği talep etmelerine yol açar. Uyku eğitimine bu dönemde başlanması, bu bağımlılığı kırmayı ve bebeğin kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenmesini hedefler.
🌱Biyolojik Hazırlık (4. Ay): Bebekler yaklaşık 4. ay civarında, uyku yapısı yetişkinlerinkine benzer şekilde değiştiği için (4. Ay Uyku Gerilemesi) daha hafif ve kısa döngülerde uyumaya başlarlar. Bu değişim, onların kendi kendilerine uyku döngüleri arasında geçiş yapmayı öğrenmelerini zorunlu kılar.
🌷Fiziksel Hazırlık (4-6. Aylar): 5-6. aylarda bebekler genellikle gece beslenmesine olan fiziksel ihtiyaçlarını azaltmaya başlarlar; bu da uzun süreli uykuyu destekler. Bebekler, gelişimsel olarak 6. ay civarında gece boyunca aç kalmaya dayanabilirler.
🦄 Uyku Birliği Oluşumu: Yaklaşık 3-4. aydan sonra bebekler, uykuya dalmak için kullanılan aracı (meme, sallama, kucak) uyku ile ilişkilendirmeyi (uyku birliği) öğrenirler. Bu durum, her uyandıklarında aynı dış desteği talep etmelerine yol açar. Uyku eğitimine bu dönemde başlanması, bu bağımlılığı kırmayı ve bebeğin kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenmesini hedefler.
H
Hülya N. İ.
16 Ekim 2025 06:49
5.ayda uyku egitimi verdim daha dogrusu pis pis pat pat la uyumayi öğrettim ama kisa zaman sonra bozuldu ve bu meme ile uyumaya aliskanlik olarak döndü. Sormak istediğim 1 yasina kadar by şekilde götürsem sonra egitim vermem cok mu zor olur su an ciglik kiyamet asla kabul etmiyor ayrıca tekrar diş atak derken bozmaktan korkuyorum.

Nuriye U. ..
16 Ekim 2025 08:50
Ben de şuan meme ile uyutuyorum, 17 aylık, uyuması için bu yol gerekliyse yapacak bir şey yok diye düşünüyorum 💐
H
Hülya N. İ.
16 Ekim 2025 11:13
Aslında uykusunda bozulma olmasa bende hic istemem evet memede uyusun ama gece sik uyanmalar bazen memede de uyumamaya başladığı zaman sikinti olabilir benim bebegim ilk 5 ay asla memede uyumadi mesela

Hatice C.
20 Ekim 2025 11:14
2 yaşında kızım gündüz benim uyumami istemiyor gözümü kapatınca ağlıyor odadan odaya geçişlermdede tek kalmak istemiyor hemen yanıma geliyor bağırarak 😟
G
Gül
20 Ekim 2025 12:03
Bebeğim4,5aylık. Gündüz uykuları 40 dk yı asla geçmiyor kısa sürüyor nasıl uzatabiliriz

Fatma U.
21 Ekim 2025 05:55
@Hülya Nur İnce Merhabalar 🌼 verilen uyku eğitiminin bozulup emzirerek uyuma alışkanlığının geri gelmesi, bir uyku gerilemesi veya desteksiz uyuma becerisinin pekişmemesi durumudur. 1 yaşına kadar bu şekilde devam etmenin zorluğu, bebeğinizin uyku ilişkilendirmesi (meme ile uyuma) nedeniyle kendi kendine uyuma becerisinin güçlenmesini engeller. Herhangi bir uyku düzenleme girişiminde yaşanan çığlık ve yoğun ağlama tepkisi, bebeğinizin mevcut düzenini koruma çabasıdır ve bu, direnç dönemi olarak yorumlanabilir büyük bir uyku eğitimi yerine kademeli değişim yolunu seçmenizdir. Memeyi, bebeğiniz tam uykuya dalmadan hemen önce çekip, sonrasında pışpışlama veya sırt sıvazlama ile uykuya geçişini tamamlamasını destekleyiniz. Yeni bir diş atağı riski varsa, öncelikle bu dönemin geçmesini bekleyerek, kendinizi ve bebeğinizi gereksiz strese sokmaktan kaçınmanızı öneririm

Fatma U.
21 Ekim 2025 05:57
@Hatice Celik Merhabalar🌼 Bu dUrum tipik bir ayrılık kaygısı ve özerklik çatışması göstergesidir. Bu yaş, çocuğunuzun bireyselleşmeye başladığı ancak aynı zamanda güvenli bağlanmaya en çok ihtiyaç duyduğu dönemdir. Odalar arası geçişlerde bile yanınıza gelmesi, onun için sizin varlığınızın temel bir güvenlik unsuru olduğunu gösterir. Bağırma, hayal kırıklığını ve duygusal ihtiyacını ifade etme biçimidir. Kızınızın güvenlik ihtiyacını kabul ederek, bu duruma sınırlar koyarak desteklemenizi öneririz. Gündüz uyku öncesinde ona bolca fiziksel yakınlık (kucaklaşma, masal okuma) sununuz. Gözünüzü kapattığınızda ağlarsa, sakin bir sesle "Ben buradayım, güvendesin, sadece dinleniyorum" gibi bir güvence cümlesi kullanınız. Tek başına odadan odaya geçiş yapmasını istiyorsanız, bu geçişi bir oyuna dönüştürerek veya ona odada beklemesi için küçük ve özel bir görev vererek teşvik edebilirsiniz

Fatma U.
21 Ekim 2025 05:58
@Gül Merhabalar 🌼 40 dakika civarında kalması, aktif uyku döngüsünden daha derin uyku fazına geçişi yardımsız sağlayamamasından kaynaklanmaktadır. Bu durum, bebeklerde görülen kısa döngülü uyku örüntüsüdür ve bebeğinizin uyku döngüleri arasında tam uyanmasa bile dışsal bir güvence sinyali aradığı anlamına gelir. Gündüz kısa uyku süreleri, akşam aşırı yorgunluğa yol açarak gece uykusunu da olumsuz etkileyecektir. Bebeğiniz tam uyanmadan hemen önce odaya girerek, sırtını sıvazlama veya hafifçe pışpışlama gibi sakinleştirici yöntemlerle destekleyiniz. Uyku döngüsünü bağlamasına yardımcı olmak için, uyku ortamını (karanlık ve sessiz) gece uykusu ile tamamen aynı tutmaya özen gösteriniz. Tutarlılık, bu kısa uykuların yavaş yavaş uzamasının anahtarıdır.

Hatice C.
21 Ekim 2025 06:42
Teşekkür ederim hocam 🤍
C
Ceren ..
21 Ekim 2025 06:51
4.ayda başlanabilir mi yoksa atağın geçmesini mi beklemeliyiz?
H
Hülya N. İ.
21 Ekim 2025 06:55
Öncelikle cok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler icin . Bazi bebekler hep emerek uyuyor kendi kendine dongu atlatiyor 2 saat bile uyuyabiliyorken neden bazi bebekler bunu yapamiyor. Herkes uyku egitimi vermiyor emerek 2 yaşına kadar uyuyabiliyor saglikli bir şekilde de uykulari uzuyor bunun nedenini mersk ediyorum benim yaptığım bir yanlış mi var

Fatma U.
21 Ekim 2025 07:20
@Ceren 4. Ayın sonunda 5. Ayın başında başlanması uygun zamanlama. Atak geçtikten sonra başlayabilirsiniz.

Fatma U.
21 Ekim 2025 07:22
@Hülya Nur İnce her bebeğin mizacı ve karekteristik özelliği, uykuya düşkünlüğü farklı olabiliyor. Bebeğe uyku eğitimi vermek hem anne bebek konforu hem de bebeğin duygusal düzenlemeleri için önemlidir.
B
Burçin I. K.
21 Ekim 2025 21:53
Merhaba bebeğim 3 aylık gündüz uykuları çok kötü kucak harici asla uyumuyor yatırınca hemen uyanıyor son zamanlarda yanına yatıp pışpışla uyutmaya başladım ama yanından kalkınca da uyanıyor bazen tam dalıyor 20 dk falan uyuyor sonra emziği atıyor bu sefer ona uyanıyor derken gündüz hiçbir düzenimiz yok ne yapacağımı şaşırdım
Ö
Özge K.
22 Ekim 2025 03:15
4 ay 17 günlük bebeğim sürekli gece uykusundan onbeş yirmi dakikada bir ağlayarak uyanıyor emzik verip sallayıp sakinleşip tekrar uyuyuptekrar aynı döngü hep aşırı uykusuzum artıkve çok zorlanıyorum nolur yardım edin atak haftası mıdr bu yoksa Baska bir sıkıntı mı vardr acaba

Fatma U.
22 Ekim 2025 07:21
@Burçin Işık Karaavcı Merhabalar 🌼 bebeğinizin gündüz sadece kucakta uyuması ve yatırınca ya da yanından kalkınca uyanması, birincil uyku ilişkilendirmesinin kucağınızla kurulduğunu gösterir. 20dakikalık uyanmalar ise bu yaştaki bebeklerin kısa uyku döngülerine işaret eder; pışpışlama ve yanınızda yatma, onun için uykuya geçiş desteğidir. Emmekle uyanması, uyku döngüsü geçişinde kendi kendine sakinleşme becerisinin gelişmediğini ve bir dışsal uyaran aradığını gösterir. Bebeğinizin kucak bağımlılığını azaltmak için, onu kucağınızda tamamen uyutmak yerine uykulu ama uyanık bir halde yatağına yatırmaya başlamanızı öneririz. Yanında kalıp pışpışlarken, her seferinde yanınızda kalma süresini kademeli olarak azaltınız. Emziği attığında hemen müdahale etmek yerine, birkaç saniye bekleyerek kendi kendine tekrar bulmaya ve yerleştirmeye çalışmasını gözlemleyiniz. Gündüz uykularına tutarlı bir rutin (karanlık oda, beyaz gürültü gibi) uygulayarak, uyku düzeni oluşturma sürecine başlamanız faydalı olacaktır

Fatma U.
22 Ekim 2025 07:23
@Özge Kökdere Merhabalar 🌼 bebeğinizin gece uykusundan sürekli 15-20 dakikada bir uyanması, bu dönemin tipik bir özelliği olan 4. Ay Uyku Gerilemesi (Sleep Regression) göstergesidir. Bebeğinizin uyku yapısı, yenidoğan dönemindeki basit döngülerden yetişkin tipi döngülere geçiş yapmaktadır. Her uyanışta emzik ve sallama ile sakinleşip tekrar uyuması, bu dışsal uyaranların uykuya dalma ilişkilendirmesi haline geldiğini ve her döngü geçişinde bu desteği aradığını gösterir. Aşırı uykusuz olmanız ve zorlanmanız bu yoğun döngünün doğal bir sonucudur. atak haftasını (uyku gerilemesini) yönetmek için uyku ilişkilendirmesini kademeli olarak değiştirmenizi öneririz. Her uyanışta emzik ve sallama döngüsünü kırmak adına, emziği sadece beşiğe yatırırken verip, sallama yerine yatağında hafifçe pışpışlayarak veya sırtını sıvazlayarak sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz
Y
Yasemin Ü. ..
25 Ekim 2025 11:02
Fatma hanım temiz içerikli diş sancısına iyi gelecek ürünler tavsiye eder misiniz emzik silikon diş kaşıyıcıları artık fayda etmiyor 6 aylık ağlama krizleri geçiriyoruz artık

Fatma U.
27 Ekim 2025 06:35
@Yasemin Ügeday Merhabalar 🌼osman hocanın YouTube kanalında bebekler için 5 adımda diş ağrısı giderme konu başlıklı videosunu izlemenizi tavsiye ederim. orada diş konusunda bir çok tavsiyede bulunuyor.

Melek M.
27 Ekim 2025 06:37
@Fatma Uygur bebeğim 4 aylık ,düzeltilmiş 6 haftalık sizce uyku eğitimi vermeli miyim yoksa düzeltilmiş dört ayı mı beklemeliyim