Uyku Eğitimi Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılabilir 💤

235 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

30 Ekim 2025 11:52
Adım 1; Uyku Ortamını "Uyku Hijyeni" Kriterlerine Göre Düzenleyin
Kaliteli bir uyku, her şeyden önce uygun bir ortam gerektirir. Bebeğinizin odasını (veya yatağını) uykuyu çağıran bir sığınağa dönüştürün.

🌑 Tam Karanlık ve Sessizlik:
Karanlık: Melatonin (uyku hormonu) salınımı için odanın tamamen karanlık olması şarttır. Gündüz uykuları dahil, kalın ve koyu perdeler kullanarak dışarıdan ışık sızmasını engelleyin. Işık, beyne "uyanık kal" sinyali gönderir.

Gürültü Kontrolü: Odanın sessiz olması idealdir. Ancak dış sesleri maskelemek için Beyaz Gürültü (White Noise) kullanabilirsiniz. Ancak ses seviyesinin kısık ve bebekten güvenli bir mesafede olmasına dikkat edin.

🌡️ İdeal Oda Sıcaklığı:
Oda sıcaklığını ne çok sıcak ne de çok soğuk (ideal olarak 20-22°C arası) tutun. Aşırı sıcak veya soğuk, uyku bölünmelerinin en yaygın nedenlerindendir.

🛏️ Güvenli Uyku Alanı:
Bebeğinizin yatağında yastık, yorgan, battaniye, büyük oyuncaklar gibi boğulma riski taşıyan hiçbir şey bulunmamalıdır.

Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini en aza indirmek için bebekler her zaman sırtüstü yatırılmalıdır.

Yatağın ve çarşafın sert/destekleyici olduğundan emin olun.

Adım 2: Tutarlı Bir Uyku Rutini Oluşturun (Rutin, Güven Demektir)
Bebekler tahmin edilebilirliği severler. Tutarlı ve sakinleştirici bir rutin, onlara "Şimdi uyku zamanı geliyor" mesajını verir ve uykuya geçişi kolaylaştırır.

⏰ Aynı Saat, Aynı Düzen:
Uyku eğitimine başlamadan en az 1-2 hafta önce bu rutini her gece aynı saatte uygulamaya başlayın.

Rutin, yaklaşık 20-30 dakika süren sakinleştirici aktivitelerden oluşmalıdır.

Adım 3: Ebeveyn Olarak Kendinizi ve Bebeğinizi Hazırlayın
Uyku eğitimi bir ekip işidir ve en çok sabır ebeveyne gereklidir.

📅 Doğru Zamanlama:
Bebeğinizin en az 4-6 aylık olması (uyku döngüleri oturmaya başladığı için) beklenir.

Eğitime başlamak için büyüme atağı, diş çıkarma, hastalık veya taşınma gibi stresli dönemlerin geçmesini bekleyin. Bebeğinizin sağlıklı, tok ve mutlu olduğu bir dönem seçin.

Eğitime başladıktan sonraki ilk 3-5 gün için programınızı hafifletin ve bolca dinlenmeye zaman ayırın.

🤝 Eşinizle Fikir Birliği:
Eğitimin yöntemi, rutin detayları ve bebeğin ağlamasına verilecek tepkiler (kaç dakika bekleneceği vb.) konusunda eşinizle (veya bakıcı ile) tam bir fikir birliği sağlayın. Tutarsızlık, süreci uzatır ve bebeği daha çok zorlar.

🧘 Beklentileri Yönetme:
Bebekler ağlayarak protesto edebilirler. Bu, onun bir alışkanlığı bırakma şeklidir. Ağlamanın "terk edilme" değil, "alışkanlığa tepki" olduğunu kabul edin. Şefkatli ama net olmaya odaklanın.

Bu hazırlık adımlarını tamamladığınızda, sadece uyku eğitimine değil, aynı zamanda bebeğinizin uzun vadeli sağlıklı uyku alışkanlıklarına da güçlü bir temel atmış olacaksınız.
M

Mekiya B. ..

30 Ekim 2025 11:59
Büyüme atagi diş çikarma gibi dönemlerde dönemin geçmesini bekleyin demişsiniz ama bunlar genelde peş peşe gelir. Öyleyse ne yapacağız?
Fatma U.

Fatma U.

31 Ekim 2025 09:35
@Mekiya Baran Merhabalar 🌼diş atağı iki hafta sürdükten sonra diğer gelen dişe kadar bir kaç rutin oluşturabilir ve diğer gelen diş atağında oluşturduğunuz rutinleri bırakmadan esnek davranarak rutinleri deva ettirebilirsiniz.
C

Canan K.

31 Ekim 2025 09:48
Fatma Hanım gündüz uyanıklık süresini yazar mısınız? Şu an 5 ay 11 günlük şefkatli bir şekilde desteksiz uykuya geçirmeye çalışacağım bu konuda fikrinizi yazarsanız sevinirim. Sevgiler
Fatma U.

Fatma U.

31 Ekim 2025 09:51
@Canan Kapucubaş Merhabalar 🌼gündüz 2 uyku arasında 2 veya 2 buçuk saat uyanık kalabilir ve gündüz 3 uyku yapabilir. Bunlar ortalama sürelerdir. beğiniz 4 uykuya ihtiyaç duyarsa da yaptırabilisiniz veya 2 uyku yapıp gündüz uyuma kotasını 2 uykuda da doldurabilir.
K

Kader A. ..

1 Kasım 2025 10:27
Merhaba FatmaHanım,kızım 2 buçuk yaşında,gündüzuykusu uyumuyor akşam 10 a kadar uyumuş oluyor.Gece uyanıp ağlıyor,tuvalet eğitimi var,tuvalet için uyanıyor ama gitmek yerine ağlamayı tercih ediyor.Kriz şeklinde ağlamaları.O anda karmakarışık oluyoruz çünkü gecenin bir yarısı herkes ağlama sesini doğal olarak duyuyor.Tuvaletini yaptıktan bir süre sonra,ki zor ikna oluyor buna,uyuyor.Ama haftada 4 gece böyle geçiyor ortalama.Akşam yatmadan tuvalete de götürüyorum üstelik,sıvı alımı da az ama durum bu.Bana ne önerirsiniz?Zor durumda kalıyoruz.
F

Fadime Ö.

1 Kasım 2025 19:20
İyi akşamlar Fatma hanım bebeğim 7 aylık doğduğundan beri kendimce düzen oturtmaya çalıştım. Akşam en geç 20.00 da uyuyor ve bir kaç gündür deniyorum emdikten sonra emzikle kendisi uykuya geçiyor. Ancak gece boyu sık uyanıyor. 20.00 da uyudular ancak 21.00 da uyanıyor emzirince geri dalıyor sabaha kadar da bu şekilde gidiyor yani sürekli mızırdanıyor uyanmıyor ama sürekli emmek istiyor. Emmek derken de en fazla 5 dk zaten memeyi aldığı anda dalıyor.deliksiz uyku olmuyor bunu nasıl aşabiliriz
Fatma U.

Fatma U.

3 Kasım 2025 12:43
@Kader Akar Merhabalar 🌼 kızınızın gece ağlayarak tuvalete gitmeye direnmesi, gece özerklik kaygısının ve dikkat talebinin birleşimidir. Bu durumun üstesinden gelmek için tutarlılığa odaklanabilirsiniz. Kızınız gece ağlayarak uyandığında, tuvalete gitme sürecini olabildiğince sıkıcı ve sessiz bir rutine dönüştürünüz; konuşmayı, ışığı ve tepkiyi en aza indiriniz. Bu, ağlamanın bir ilgi çekme yöntemi olmasını engeller. Ayrıca, akşam yatmadan hemen önce tek sefer yerine, yatış ve akşam yemeği arasında iki kez tuvaleti kullanmasını teşvik edebilirsiniz. En önemlisi, ağlamadan yardım istediği veya tuvaleti kullandığı anlarda onu gündüzleri coşkuyla övünüz, böylece pozitif davranışılütfen peiştirin 🌼
Fatma U.

Fatma U.

3 Kasım 2025 12:46
@Fadime Önder Merhabalar 🌼MUhtemelen uyku ie memeyi birbirine bağdaştırdı.uykudan yarım saat önce meme ile beslenmesinin keserek bu ikiliyi birbirinden ayırabilirsiniz. Veya kademeli şekilde memeyi çekebilirsiniz. örneğin ilk gün 10 dk memede ertesi gün 9 dk bir hafta sonra 7 dk gibi

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir