😴 Uyku Eğitimi Nedir ?

312 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

18 Kasım 2025 11:26
❓Eğitimin Amacı Nedir?
Eğitimin temel amacı, sallama, emzirme veya kucak gibi dışsal destekler olmadan bebeğin yatağını sakinlikle ilişkilendirmesini sağlamaktır. Böylece, gece uyku döngüleri arasında uyandığında (ki bu sıkça olur), yardım istemeden kendi kendine geri uykuya dalabilir. Bu, ebeveynlerin yaşadığı tükenmişliğin de önüne geçer.

❓Kaçıncı Ayda Verilmelidir?
Uyku eğitimi için en uygun başlama ayı genellikle bebeğin 4. ayını (16 hafta) doldurduğu dönemdir. Bu yaşta, bebeklerin uyku döngüleri artık olgunlaşmıştır ve fizyolojik olarak gece daha uzun süre beslenmeden dayanabilirler.

❓Temel Kural
Eğitim sürecinin özü, bebeği uykulu ama tamamen uyanıkken yatağa koymaktır. Bu kural, bebeğin yatağı, uykuya dalma yeri olarak kodlamasını sağlar.
B

Büşra K. ..

20 Kasım 2025 20:36
Merhaba 56 günlük bebeğim göğsümde uykuya geçiyor herkes yapma alışırs ilerde sıkıntı olur diyor ben 0-3 ay yenidoğan dönemi hiçbir şeye alışmaz diyorum ama yatağında nasıl uyumasını sağlayacağım bilmiyorum sizce nasıl bir yol izlemeliyim
D

Damla V. ..

20 Kasım 2025 20:54
Merhaba kızım 4 ay 17 günlük gece uyumuyo sabah 9 kadar 9 bi uyuyor ikindiye kadar nasil bi yol izlemeliyim diş çıkartıyor bide 😒
N

Nil B.

21 Kasım 2025 04:13
Fatma hanım uyku eğitimlerinin genelinde tam uyumadan beşiğe bırakın deniliyor,bunu defalarca denedim eğer kızım tam dalmazsa koyduğum anda ayağa kalkıp oynamaya başlıyor uykusu çok hafif bir çocuk bir kaç gün istikrarlı oldum ama inanın uykuya kendi dalmak için bir çabası yok hemen ayağa kalkıyor oynuyor gülüyor. Şuan 11 aylık fakat uyku eğitimleri işe yaramıyor kolumda sallayarak uyutuyorum
Fatma U.

Fatma U.

21 Kasım 2025 06:02
@Büşra Kılıçaslan Merhabalar 🌼Bebeğiniz bu dönemde desteğe çok fazla ihtiyaç duyacaktır. Kendini sakinleştirme ve uykuya dalma becerisi de ne yazık ki gelişmemiş durumda.Bu dönemde desteklerinizi verebilirsiniz ancak uykuya tam daldığında beşiğine bırakarak şimdiden rutinleri oluşturailirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

21 Kasım 2025 06:03
@Damla Varıcı Merhabalar 🌼Sabah 9 da uyuyup ikindiye kadar uyanmıyor mu ? Bu şekilde ise uyku düzeni bozulmuş. 15-20 dk uykuya erteleyerek ve her 2 saatte bir uyandırarak yol izleyebilirsiniz. Diş süreci uykuyu tepe taklak eden bir süreç bu yüzden olabildiğince esnek ama uykuyu da düzene sokacak düzende gidilmeli
Fatma U.

Fatma U.

21 Kasım 2025 06:05
@Nil B Bebğinizin uykusu çok hafif ise başka yöntemler deneyebilirsiniz. örneğin yatır kaldır metodu.kallktığında ağlarsa kucaklayıp sakinleştirip tekrar beşiğe bırakmak gerekir. ancak uykuya tamamaen daldığında bırakırsanız uyku eğitimi etkili olmayacaktır.
E

Esmahan K.

21 Kasım 2025 06:20
Merhabalar, bebeğim dokuz aylık gece sürekli uyanıyor. Uyku eğitimine geçmek istiyorum ancak diş döneminde ve çok huzursuz uykuya direniyor sürekli. Şu an bazen kucakta bazen ayakta sallanarak uyuyor. Sabah 8 de uyanıyor ama yataktan çıkmazsa tekrar uyuyor 9.30 a kadar sonrasında öğlen 12-1 gibi ve akşam 4-5 gibi uyuyor gece uykusuna da saat 9 da geçiyor. Ancak gündüz uykuları da çok kısa yarım saat uyuyup uyanıyor
B

Büşra K. ..

21 Kasım 2025 06:33
Teşekkür ederim Fatma Hanım😊
D

Dilara K. ..

21 Kasım 2025 20:44
Merhabalar bebeğim geceleri her bir buçuk saatte uyanıyor ?aç olmadığını biliyorum . Nasıl yol izleyelim. Her ağladığında aşırı çok ağlayarak uyanıyor sanki canı yanıyor gibi ama hasta vs değil . Ne yapıcaz uyku geçişi daha zordu bu sıralar uyanıklık süreleruni takip ederek uyutuyorum. Gündüzleri bir tık daha iyi ama onu da 40 dk den uzunuyumuyor . Şaştık kaldık . Ne tarz bir yol izleyelim.
N

Nagihan K.

21 Kasım 2025 21:41
Merhaba Fatma hanım 35 haftalık doğan 7 aylık bebeğim var.desteksiz uyumaya alıştı gündüz uykuları da çoğunlukla iyi 2.5 saat uyanık kalıyo sonra uyuyo.2 uzun(1-1.5 saat)1 de şekerleme yapıyor(30 dakika-40 dakika)ama bebeğim 3. Uykudan sonra aşırı huysuz oluyo hep ağlıyor nedeni ne olabilir?gündüz uykusu yeterli mi gelmiyor yoksa 3. Uykuyu istemeyip direk gece uykusu mu istiyor?7 de uyanıyor 7.5 8 gibi uyuyor iki uykuya dayanamaz gibi geliyor ama sürekli aynı saatlerde ağlaması bi sıkıntı var gibi duruyor yardımcı olurmusunuz
C

Canan D.

12 Aralık 2025 17:30
Uyku eğitimi konusunda yardımcı olabilir misiniz? Emzirerek ve sallayarak uyuyor gece de uyanınca emmek istiyor yoksa geri uyumuyor baş edemiyorum. 5 ay 10 günlük kızım. Yatağa yatırıp uyku müziği açtım ve sırtını sıvazladım uyku arkadaşı vermeye çalıştım defalarca ağladı desteksiz uyutamıyorum
R

Rabia B.

12 Aralık 2025 22:16
Merhaba bebeğim 4 ay 4 günlük gece uykuya çok geç geçiyor 22-23 de acaba sabah 7 de kendim uyandırsam gece uykusuna erken geçer mi uyandırmasam 10 a kadar uyuyor sadece beslenmek için arada uyanıyor o kadar

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir