Uyku Eğitimi Ağlatmadan Mümkün mü?
197 görüntüleme

Yasmina Y. Ö.
İç Mimar
4 Temmuz 2025 13:45
5 aylık bebeğime uyku eğitimi başlamak istiyorum. Ama bütün yöntemler onun ağlamasına izin vererek oluyor. Benim oğlum biraz agresif ve sabırsız bir karaktere sahip. Bir süre sonra katılarak ağlamalar başlıyor. Uyku eğitimi alan, başaran annelere deneyimlerini ve nasıl başardıklarını sormak istiyorum.

Elif İ. D.
4 Temmuz 2025 13:51
Merhaba, benim oğlumda 5ay 5günlük şu an. Uyku eğitiminin 5. Günündeyiz. Bebeği ağlatmadan mümkün olan bir eğitim yok açıkçası ama ağladığında müdehale edilebilen bir eğitim alıyoruz biz. Yani şöyle bebek uyurken verdiğiniz destekleri yavaş yavaş çekiyoruz. İnanın oğlum fazla inatçı ve biraz huysuz bir bebek ama eğitimin 5. Gününden sesleniyorum artık kendi yatağında kucağa asla almadan ve şimdilik sadece sevdiği müzik ya da ara sıra piş piş ile uyuyor. Yavaş yavaş pişpiş yapmayı bırakıyoruz. Eğitim aldığım kişi psikolog ve “bebek ağlasın ağlasın müdahale etme uyur vs” gibi söylemlere karşı kesinlikle ama bana güzel bir dille neden ağladığını anlatınca ikna oldum. Bebeğim ilk gün ağladı ikinci gün ağlama çok çok az idi. Elinden bir alışkanlığı alındığını düşünürsek ağlaması normal bebeklerin tabii. Ama güvenli bağlanmayı zedeleyecek bir durum söz konusu kesinlikle değil.

Elif İ. D.
4 Temmuz 2025 13:54
Kısacası, saatlerce kucağımda ya da hamakta sallayarak zor gerçekten zor uyuttuğum bebeğimi yatağına yatırıyorum ve kitap okuma, sevdiği ninni ya da sadece pişpiş yaparak uyutuyorum hatta bazen kendi kendine uyuyor. Benim için mükemmel nir gelişme bu 😇 5. Aydayız ama gaz problemimiz hala devam ediyor ona rağmen gece uykularımız da eskisine nazaran daha düzenli olmaya başladı. Ben memnunum aldığımız eğitimden umarım daha iyi şeyler olacak 😇🙏
Y
Yasemin İ. K.
4 Temmuz 2025 14:09
Ben eğitim almadan kendim verdim arkadaşlar. Hiç de ağlamadı öyle. Ama tabi çok geç kaldım. Oğlum bir yaşından itibaren desteksiz uyumaya başladı. Keşke daha önce yapsaydım. İkinci bebeğim 3aylık şimdi 5aylık olunca ona da başlayacağım. İlk başlarda elbette bilmedikleri için biraz ağlıyorlar ama kucağımızda sakinleştirip yavaş yavaş ilerletiyoruz süreci. Zor ama sonuç çok iyi oluyor

Yasmina Y. Ö.
İç Mimar
4 Temmuz 2025 14:26
Elif hanım peki kiminle çalıştınız bu süreçte. Bir de yatağına bırakıp sadece katılırsa mı kucağınıza aldınız?

Yasmina Y. Ö.
İç Mimar
4 Temmuz 2025 14:28
Yasemin hanım siz nasıl yaptınız bu eğitimi tek başınıza. Ben 1-2 kişiyle görüştüm ama gerçekten çok uçuk fiyatlar istiyorlar.
Y
Yasemin İ. K.
4 Temmuz 2025 15:02
Hayır hiç gerek yok bakın uyku eğitimi sayfalarından bebeklerin aylarına göre hangi saatlerde uyutulup kaldırılması, günde kaç uyku yapması gerektiği, ne kadar süre uyanık kalması gerektiğine kadar her şey var. Ben onların hepsini kaydettim telefonuma. Zaten bebeğim 3 aylık olduğundan beri bunlara uymaya çalışıyordum ama tüm uykularına destekle geçiriyordum. Hem de emzirerek sonrasında sallayarak. Gerçekten 7.aydan sonra çok zorlandım, sürekli destek istiyordu uyanıyordu. Uyuma uyanma süreleri ve uyku öncesi rutinler önemli. Her gece uykusuna geçerken duş aldırdım ve uyku müziği belirledim. O müziği gündüz dışardayken bile uyuma zamanlarında açtım. Zamanla o müziği duyunca uyku saati olduğunu anladı. Gün içinde esneme uyku sinyallerine dikkat ettim. Gözleri ovuşturma, esneme, huzursuzluk belirtileri olunca hemen yatırmaya götürdüm. Gece emzirmelerini düzenledim sonra.Ayına göre kilosuna göre kaç kez emerse yeterli olur buna baktım. İki kez ise sadece iki kez uyandığında emzirdim, diğer uyanmalarında kucağımda sakinleştirip yatırdım, uyuyana kadar başında bekledim. Hep uyumasını beklerken müziğimiz açık kaldı. Konuştum anlattım. Her ihtiyacı olduğunda yanına geleceğim dedim. 9aylıkken odasını ayırmıştım zaten, kamera taktım. Eğitim süreçlerimde uyanır uyanmaz gitmedim odasına direk. Kameradan izledim dinledim, ağlıyorsa gittim sakinleştirip geri çıktım. Sonra günler ilerledikçe uyanıp sonra tekrar kendi uyumaya başladı. Ve artık gece emzirme de olmadan kesintisiz uyumaya başladı. 19aylık oldu hala öyle uyur. Hastalık süreçlerinde elimden gelen tüm desteği verdim. Yanında yatmak, sallamak, kucağımda uyutmak emzirmek… iyileşince tekrar rutine döndüm. Kararlı olmak ve biraz da duygusallığı baskılamak gerekiyor. Bebeğim destekli uyuduğu zamanlarda sık uyandığı ve düzgün uyumadığı için hem benim sinirlerim yıpranıyordu, ona karşı tahammülüm azalıyordu hem de o uykusuz kalmış oluyordu. Bence çok çok gerekli

Yasmina Y. Ö.
İç Mimar
4 Temmuz 2025 15:38
Harikasınız. Çok tesekkür ederim. Peki destekleri nasıl vazgeçirdiniz. Benim oğlum emmek değil ama kucakta pışpışlanmak istiyor. O şekilde uyuyor sadece ve sadece benim kucağımda uyuyor
Y
Yasemin İ. K.
4 Temmuz 2025 15:42
Rica ederim 🤗 Çok iyi basit bir destek sizinki. Hemen halledersiniz. Kucağınızda pışpış süresini her defasında aşamalı olarak azaltın. Pışpış pışpış Uykuya tam dalmadan yatağına koyun, yatağında poposuna hafif vurarak pışpışa devam edin kısa süre. uyumazsa tekrar alın kucağınıza tekrar yatağına, tekrar tekrar…derken göreceksiniz zamanla yatağına koyarken iki pış deyip öpüp koyduğunuzda kendi uyuyacaktır 🙂 kolaylıklar diliyorum

Yasmina Y. Ö.
İç Mimar
4 Temmuz 2025 15:55
Çok teşekkür ederim 😊 deneyeceğim