Tuvalet Eğitimi Reddi

57 görüntüleme
N

Neslihan

16 Ekim 2025 08:38
2 yaş kakasının geldiğini söylüyor ama ne lâzımlığa nede tuvalete oturmak istemiyor reddediyor. Oturalımmı diye teklif ettiğimde istemiyorum diyor kaçıyor tekrar sorarsam ağlamaya başlıyor ne yapmalıyım?
Burcu .

Burcu ..

16 Ekim 2025 08:40
Zorlamayın büyük ihtima korkuyor zamana bırakın inanın zamanı geldiğinde kendiliğinden olacak
Betül .

Betül ..

16 Ekim 2025 09:06
Aynı sorun bizdede var 3,5 yaş kaka yaptığını anlıyorum yüz ifadesinden ama tuvalet teklifi yaptığımda hayır diyerek kaçıyor ve ağlıyor kabızlık sorunu yaşadığı için tuvalete oturmak istemiyor
Didem T.

Didem T.

Uyku Danışmanı

16 Ekim 2025 19:31
Bu yaş döneminde birçok çocuk kakasını tutma ya da bundan korkma evresinden geçebiliyor, yalnız değilsiniz 🌿
Kaka yapmak çocuk için sadece bedensel bir eylem değil, aynı zamanda “kontrol edebilme” ve “bırakabilme” duygusuyla da ilgilidir. Özellikle 2 yaş civarında bu duygu daha da belirgin olur.

Bu süreçte:
✨ Kaka ile ilgili konuşmalarınızı nötr tutun. “Aferin yaptın / yapmadın” gibi ifadeler yerine “vücudun şimdi kaka yapmak istiyor” gibi açıklayıcı cümleler kullanabilirsiniz.
✨ Kaka kitabı okumak bu süreci çok güzel destekler. Özellikle Guido Van Genechten – “Kaka Kimde?” kitabını önerebilirim.
✨ Oyun hamuru ile tuvalet oyunları oynayabilirsiniz. Hamurdan minik bir “tuvalet” yapıp oyuncaklarla “kaka zamanı” oyunu oynamak, çocuğunuzun konuyu oyunla işlemesine yardımcı olur.
✨ Zaman tanıyın. Zorlama, tehdit ya da ödül süreci uzatabilir. Her denemede güven hissini pekiştirmek önemli.