Tuvalet❗️ Eğitimi Çıkmazları 🚽

400 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

27 Eylül 2025 06:54
🚽 Tuvalet Eğitimi Çıkmazları: İnatlaşmayı Nasıl Aşarız?

🌼Siz de "Tuvaletini tutuyor ama bezi takınca hemen yapıyor" mu diyorsunuz? 🚽

❗️ Tuvalet eğitimi, bir başarı yarışı değil, çocuğun bedeni üzerindeki kontrolü keşfettiği bir gelişim sürecidir. Çoğu zaman gördüğünüz inatlaşma, aslında çocuğunuzun kaygı veya kontrol mücadelesi ile ilgilidir. Sünnet gibi deneyimler sonrası geri adım atması (regresyon), o bölgeyle ilgili yaşadığı travmatik bir algıdan kaynaklanabilir. Unutmayın, zorlama ve ceza sadece kaygıyı artırır ve süreci uzatır!

Peki👌🏻, Bu İnatlaşmayı Nasıl Aşarsınız?

❗️Kontrolü Ona Verin: Tuvalet saatleri belirlemek yerine, tuvalete gitme kararını kendisinin vermesini sağlayın.

❗️Sakin ve Destekleyici Olun: Altına kaçırdığında kızmayın. Ona kızgınlığınızı değil, sakinliğinizi sunun ("Bazen kazalar olabilir, endişelenme.").

❗️Küçük Başlangıçlar: Gündüzleri bezsiz, ama sadece evde iç çamaşırıyla kalmasını deneyin. Başarılı olduğunda büyük tepkiler yerine küçük sözel takdirler verin.

❗️Travmayı Anlayın: Eğer sünnet veya hastalık sonrası bir tutma varsa, zorlamak yerine bu konudaki kaygısını konuşarak hafifletin.
E

Eylem S.

29 Eylül 2025 09:48
Hocam merhaba oğlum 2 yaş 10 aylık tuvalet eğitimini bir türlü tamamlayamadık çişini tuvalete yapıyor ama kakasını yapmıyor kakayı odasına gidip yere yapıyor
Fatma U.

Fatma U.

30 Eylül 2025 08:07
@Eylem Söylemez Merhabalar 🌼, çişini tuvalete yaparken kakasını odaya veya yere yapması, tuvalet eğitiminde sıkça görülen bir kontrol ve kaygı problemidir (enkoprezis'in erken sinyalleri). Kaka yapma eylemi, çocuklar için kontrol etmesi daha zor ve daha korkutucu olabilir. Oğlunuzun bu eylemi gizlice odasında yapması, cezalandırılma korkusu veya bedeni üzerindeki kontrolü kaybetme endişesi taşıdığını düşündürür. Bu bir inatlaşma değil, duygusal bir dirençtir. Öncelikle, kaka kaçaklarına karşı tepkinizi nötr tutun ve kesinlikle ceza vermeyin. Oğlunuzun kakayı tutma kaygısını anlamaya odaklanın. Ona günde 2-3 kez, aynı saatlerde lazımlıkta veya tuvalette oturma seansları düzenleyin. Bu seansları sakin ve keyifli bir aktivite haline getirin (kitap okuma gibi). Kakayı tuvalete yaptığında büyük bir ödül verin, ancak kaçırdığında yorum yapmayın. Bu kaygıyı aşması için sabırlı ve destekleyici olmanız gerekmektedir.
E

Eylem S.

2 Ekim 2025 20:30
Ceza vermedim ,kızmadım fakat her seferinde tuvalete yapalım bi dahakine ya da tuvalete yapılır kaka diyorum
R

Rabia Ş.

2 Ekim 2025 21:33
Hocam merhaba 2 yaşında bir kızım var 19 aylıkken kendi isteği üzerine bezi biraktık hic zorlanmadim bir kere bile altina kacirmadı 3 aylik bebegimde var onu kıskanıyor bu aralar aşırı derecede krizleri tutuyor kendine yerlere atiyor bogazini parcalayacak kadar bagiriyor en sonki krizi aşırı fazlaydi sürekli sarilip öpmemize ragmen sakinlestiremedik kendine ve bana zarar vermeye basladı bogazindan kan geldi dayanamadim ve cok yüksek sesle bagirip azarladim cok korktu bagirdigim günden berigece gündüz altini islatiyor 5 aydir altini birkere bile islatmayan kizim 3 4 gündür gece gündüz altini ıslatiyor
Fatma U.

Fatma U.

3 Ekim 2025 06:35
@Rabia Şahin Merhabalar 🌼 Öncelikle, kızınıza gösterdiğiniz yüksek ses vee azarlamadan dolayı içtenlikle özür dileyin; bu, aranızdaki güveni yeniden tesis etmenin ilk adımıdır. Kardeşi uyurken, günde en az 15 dakika sadece ona ait özel zaman (one-on-one time) ayırın ve bu zamanda telefon, bebek, ev işi olmasınöfkesicnin geçmesini bekleyin. Altına kaçırmasına aslsa tepki vermeyin; sadecetemizleyipndesin, çok sinirlendiğini anlıyorum" gibi) öfkesicnin geçmesini bekleyin. Altına kaçırmasına aslsa tepki vermeyin; sadecetemizleyip "Bazen kazalar olabilir" gibi basit bir açıklama yapın. Yoğun kıskançlık ve regresyon işaretleri gösterdiği için bir oyun terapistinden destek almanız çok faydalı olacaktır.
R

Rabia Ş.

3 Ekim 2025 15:44
Değerli yanıtınız için teşekkürler🌼
D

Dilara A. T. ..

9 Ekim 2025 11:55
Hocam merhaba oğlum 2 yaş 6 aylık tuvalet eğitimine bir türlü başlayamadık çünkü kakasınıda çisinide yaptığında söylemiyor biraz daha küçükken kaka yaptığında söylerdi bezi değiştirmek için ama şimdi söylemiyor daha öncede hiç zorlamadım tuvalet için bezide bırakmak istemiyor daha yeni yeni klozete kendi oturmak istiyor geri çevirmiyorum oturuyor sifona falan basıyor ama iş yapmaya gelince beze yapıyor sizce napmalıyım
E

Esma

9 Ekim 2025 20:57
Fatma hocam merhabalar kızım 22 aylık yaklaşık 2-3 ay önce onun klozetini benim klozetin önüne koydum ve ben tuvalete gittiğimde Onunda gelmesine izin verdim. Alışması için. Kendi klozetini tanıttım bazen orda bazen odada oynadı. 1-2 hafta sonra klozetin burada duracak bizim ki burda dedik artık olması gerektiği yerde. Kendisi arada gidip oturdu, sonra içine tuvalet kâğıdı attı vb. Oyunlar oynadı. Kaka gelince oraya yapalım mı dedim. 3 seferdir konuşamıyor ama kakası gelince çişşş çişşş deyip elimizden tutup götürüyor oturup oraya yapıyor. Amacım tuvalet eğitimi vermek değildi ama bu şekilde başlamış mı olduk doğru mu yanlış mı? Çişi için nasıl devam edelim.
Fatma U.

Fatma U.

10 Ekim 2025 05:59
@Dilara Aslan Taştan Merhaba oğlunuzun klozete oturup sifonu çekmesi, tuvalet kavramına ilgi duyduğunu ve bu eylemi taklit yoluyla öğrendiğini gösterir. Ancak, işini yapma aşamasında bezi tercih etmesi, onun için bezdeki rahatlığın veya bezin güvenli alanının, tuvaletin bilinmezliğinden daha baskın olduğunu düşündürür. Daha önce size kaka yaptığını söyleyip şimdi söylememesi, bu konuda baskı hissetme, hazır olmama veya "kontrol" etme isteği ile ilgili olabilir. Tuvalet eğitiminde zorlama olmaması çok doğru bir yaklaşımdır. Bu durumda, süreci daha az stresli hale getirmek için baskıyı tamamen kaldırmanızı ve bezle tuvalet arasında bir köprü kurmanızı öneririm. Klozeti kullanmaya devam etmesini destekleyin, ancak tuvalet eğitimi fikrini bir süreliğine rafa kaldırın. Bezi varken tuvaleti geldiğinde onu klozete oturtup beze yapmasını sağlayın. Daha sonra, birlikte bezi klozete atarak (eğer mümkünse), kaka/çişin ait olduğu yerin tuvalet olduğu fikrini pekiştirin. Ayrıca, tuvalet eğitimiyle ilgili eğlenceli kitaplar okuyarak bu konuyu normalleştirin. Sabırlı ve destekleyici olmanız, oğlunuzun bilişsel ve duygusal olarak hazır hissettiği anı yakalamanızı kolaylaştıracaktır.
Fatma U.

Fatma U.

10 Ekim 2025 06:02
@Esma merhabalar 🌼 22 aylık kızınızın kendi lazımlığını kabul etmesi, oturup oynaması ve özellikle kakasını lazımlığına yapıp sizi eliyle götürmesi, tuvalet eğitimine çok hazır olduğunun güçlü bir işaretidir. Kakayı tuvalete yapma davranışı, çocukların genellikle en çok direndiği aşamadır, bu başarı çok olumludur. Konuşarak ifade edememesi, yaşının gereği olarak sözlü iletişimden çok işaret etmeye odaklandığını gösterir, bu normaldir. Amacınızın tuvalet eğitimi vermek olmasa da, kızınız bu süreci başlatmış ve bu doğru bir yaklaşımdır. Bu olumlu ilerlemeyi desteklemek için şimdi çişe geçiş yapmanızı ve tutarlılığı sürdürmenizi öneririm. Sabah uyanır uyanmaz, tüm uykulardan hemen sonra ve dışarı çıkmadan önce kızınıza lazımlığı/klozetini sunun. Çişi için onu tuvalete oturturken, sözlü olarak "çiş yapma" eylemini sıkça tekrarlayın ve yapınca çok coşkulu biçimde sözlü ve fiziksel övgü verin. Bu dönemde alttan kolay çıkarılabilen bez külotlara geçerek (tamamen bez kullanmadan), onun kontrol hissini artırmış ve çiş yaptığını fark etmesini sağlamış olursunuz.
E

Esma

12 Ekim 2025 20:57
Fatma hocam yanıtınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Hem içimi rahatlattınız hem de yol gösterdiniz minnettarım 💐
Fatma U.

Fatma U.

13 Ekim 2025 05:59
Rica ederim. Kolaylıklar dilerim 🌼
Z

Zahide T. D. ..

13 Ekim 2025 15:12
Hocam merhabalar 2 yaş 2 aylık oğlum sabah kalktığında 5 gün kadar süre altina bez bağlamadan deneme yaptık.Sabahtan neredeyse öğlene kadar 4-5 kere tuvalete oturttuk. Hiçbir zaman tuvalete çişini yapmadı hep altını ıslattı. Acaba hazır değil mi dedim ara verdim bir süre
B

Betül A.

14 Ekim 2025 05:35
Hocam merhabalar, bizded tuvalet eğitiminde 6.günümüzdeyiz. 29 aylık erkek bebek. 6 gündür kendi haber verip tuvalete gittiğimiz olmadı hiç. Bizim teşviklerimizle göturüp yaptığı oldu. Önce klozet lazimlıkla başladim ama daha sonra alaturka tuvalete götürdüm orayıdaha çoksevdi suyla vs oynarken yapabiliyor. Kaka tutma gibi bir problemimiz yok kakasını bikac defa yaptı tuvalete ama çiş bizim için daha sıkıntılı. Bir hafta da öğrenmesini beklerken 6.günde gelişme olmamasi üzdü normal mi yoksa daha hazır değil miydi vazgeçmeli miyim?
Fatma U.

Fatma U.

14 Ekim 2025 06:17
@Zahide Tuğba Doğan Merhabalar 🌼bu süreçte haber etmeden alt ıslatmaları çok normal. Teni bir alışkanlık kazanmak ortalama 3 hafta sürebilir.Süreci bırakıp tekrar başlamak hiç başlamamaktan daha iyi olabilir. Bebeğiniz ve siz tam anlamıyla hazır olduğunuzda tekrar başlayabilirsiniz
Fatma U.

Fatma U.

14 Ekim 2025 06:18
@Betül Akkaya 29 aylık oğlunuzun tuvalet eğitiminin 6. gününde kendi haber vermeden sadece teşviklerinizle tuvalete gitmesi tamamen normaldir ve vazgeçmek için erken bir aşamadır. Kaka kontrolünün çiş kontrolünden daha kolay sağlanması yaygındır, çünkü kaka ihtiyacı daha belirgin ve aralıkları daha uzundur. Klozet yerine alaturka tuvalette suyla oynamayı sevmesi ve bu sırada yapabilmesi, duyusal olarak rahatladığını ve süreçte eğlendiği için iş birliği yaptığını gösterir. Bir haftada tam öğrenme beklentisi gerçekçi değildir; bu bir davranış ve kas kontrolü öğrenme sürecidir. Vazgeçmeyin; ancak beklentinizi yeniden düzenlemenizi öneririm. Şu anda asıl odak noktanız, oğlunuzun vücut sinyallerini tanımasına yardımcı olmak olmalıdır. Tuvalet saatlerinizi daha sık ve rutin hale getiriniz (örneğin her 1.5 saatte bir) ve tuvalete gitmeden hemen önce ona "Şimdi çişimiz geliyor, hadi tuvalete gidelim" gibi net bir dil kullanınız. Alaturka tuvalette suyla oynamasına ve süreci eğlenceli bulmasına izin veriniz, bu, tuvaleti olumlu bir deneyim olarak ilişkilendirmesine yardımcı olur. Çişini yaptığında büyük ve coşkulu bir pozitif pekiştirme (alkış, küçük bir sticker) kullanınız, başarısız denemelerde ise sakin kalınız.
Ayfer K.

Ayfer K.

14 Ekim 2025 20:29
Fatma hocam merhaba.3 ay sonra kızım 2 yaşında olacak.kizim 18 aylıkken bezi kuru kalırdı özelikle sabah uyandigi zaman .kakası gelince ya perdenin arkasına yada masa altına saklanır tuvaletini yapardı.annemde bana bezini çıkar tuvallette tut kız alışsın.aynende öyle oldu kızım kaka demeye başladı lazımlik aldım.cişini yapıyordu ama kakasını yaparken ağlıyordu.kabiz olduğu için onu duzelttmeme rağmen korktu.beni yanında istiyor elimle gözlerinive başini gizliyor kaka yapınca.tayinimiz çıktı bu yüzden yer değişikliği oldu.kizim 1 hafta altı bağlandı.artik çiş ve kaka demedi ve etrafa işemeye ve kakasını yapmaya başladi bir hafta hep uyardım bazende sabrım kalmiyinca kızdım.bir hafta sonra anne kaka diyip lazimliga geçti şimdilik yapmaya başlıyor ama üzerinde durmasam etrafa ediyor.gece yatarken altını bağlıyorum.disari cikarkende bagliyorum nasıl yapmalıyım.dışarda evde kaka yaparken ila benim elimi istiyor saklanmak icin buda beni yoruyor.kaka yaparken çok korkuyor ve kabız oluyor ilaçlar deniyoruz ve kaysi sulu yemekler vermemize rağmen yiyen bir çocuk değil bezde yapıyor fakat lazimlikta yapmıyor .ben inat edince öyle yapıyor
Fatma U.

Fatma U.

15 Ekim 2025 05:50
@Ayfer Kaya Merhabalar 🌼 bezini kuru tutması ve tuvalet altyapısına ilgi duyması, erken hazırlandığını gösteriyor. Ancak, kaka yaparken ağlama ve korkma, kabızlıkla birleştiğinde büyük bir psikolojik dirence (Anal Fiksasyon korkusu) dönüşmüştür. Kaka, çocuk için vücudunun bir parçasıdır ve onu tuvalete bırakmak, özellikle kabızlık nedeniyle ağrıdıysa, kaybetme korkusu yaratır. Bezde yapıp lazımlıkta yapmaması, bezin ona güven ve kontrol sağladığını, lazımlığın ise korku ve belirsizlik alanına dönüştüğünü gösterir. Sizin bazen kızmanız, bu korkuyu pekiştirmiştir. Doktorunuzla iş birliği yaparak, kabızlık sorununu tamamen ortadan kaldırın ki kaka yapmak ağrıyla ilişkilendirilmesin. Tuvalet eğitimini bir hafta kadar tamamen askıya alın; bu, inatlaşma döngüsünü kıracaktır. Saklandığı ve yaptığı yerlerde ona baskı yapmayın; sadece sakin bir sesle "Kaka yapıyor olmalısın, istersen lazımlık burada duruyor" gibi bir seçenek sunun. Lazımlıkta bir kez bile yapsa, abartılı bir övgü ile ödüllendirin. Dışarı çıkarken bez bağlamanız doğru; bu, kontrolü ona bıraktığınızı hissettirir. Lazımlıkta yapmaya zorlamayı bırakıp, sadece tuvaletle ilgili kitaplar okuyarak ve pozitif konuşarak güvenini geri kazanmasını sağlayınız.
Ayfer K.

Ayfer K.

17 Ekim 2025 06:59
Teşekkürler hocam
N

Nur S.

5 Kasım 2025 21:12
Merhaba oğlum 19 kasımda 3 yaşına girecek 1 ay boyunca sadece tuvaleti çişi kakayı anlattım banyoyu ona göre ayarladım lazımlık aldım çişimiz ve kakamız gelince tuvalete gidiyoruz diyor algısı konuşması çok iyi her şeyin farkında ama ne kilot giymek istiyor ne tuvaletini yapıyor asla kızmadım bağırmadım hatta kaçırmalarında sorun değil beraber çamaşır makinesi atıp yıkarız dedim lazımlık yada tuvalet fark etmez oturtuyorum ne çiş ne kaka yapıyor kaldırıyorum arkamı dönmem ile altına yapıyor kitaplar mı okumadım şarkılar mı söylemedim ödüller mi vermedim ama asla asla yapmadı 4 ay boyunca bir kere bile yapmadı ve asla altına yapınca da yaptım demiyor asla çişi kakası geldiğini söylemiyor asla çişin var mı dediğimde ağlıyor kilot neden giymek istemiyor bir türlü anlam veremiyorum bu arada 2 ay küvez ve 33 haftalık doğdu 2 yaşına kadar anneanne baktı aşırı nazlı bir erkek çocuğu

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir