Tazyik Mi, Hiperlaktasyon mu? Farkı Nasıl Anlarız?

221 görüntüleme
Esenay Ç. .

Esenay Ç. ..

Emzirme Danışmanı

9 Ekim 2025 08:01
➡️ Bebek emerken ağzına süt fışkırıyor, öksürüyor ya da emmeyi bırakıyor mu?
Sütünüz hızla geliyor ama göğüsleriniz her zaman dolu hissettirmiyor mu?

Bu durum “Tazyikli süt akışı (let-down refleksi)” ile ilgili olabilir.

Ama dikkat! Eğer:
🔹 Göğüsleriniz sürekli dolu ve gerginse
🔹 Süt taşkın şekilde geliyorsa
🔹 Bebeğiniz kısa sürede doyuyor ama huzursuzsa
🔹 Aşırı süt birikimi sizi rahatsız ediyorsa

Bu durumda “Hiperlaktasyon” olabilir.

📌 “Tazyik”, genelde emzirme başında hissedilir ve geçicidir.
📌 “Hiperlaktasyon” ise süt üretiminin ihtiyacın çok üstünde olmasıdır ve dengeye oturması zaman alabilir.

Küçük bir not:
İkisinin de yönetilebilir yolları var. Endişelenmeyin, doğru yönlendirmeyle bu süreci hem siz hem bebeğiniz daha rahat geçirebilirsiniz. 💛

Destek almak isterseniz bana ulaşabilirsiniz.
📞 0506 038 99 58
M

Meryem T.

9 Ekim 2025 19:39
Bebeğim doğduğundan beri anne sütü alıyor tazyik olayını sonradan farkettim. İlk zamanlar pompayla sağarken görüyordum ara ara ama çok takılmamıştım emme de sıkıntı yoktu.kızım 5 bucuk aylık bazen emmeye başlıyor bir anda süt iniyor o zaman tazyikli geldiğini anlıyorum çünkü diğer mememden de akıyor. Bazen artık emmiş 10 dk geçmiş çıkarıyor tazyikli oluyor yine. Nerdeyse 10emmeden 8inde nefessiz kalma olayı yaşıyoruz. O akışına alıştı büyğk ihtimalle aylardır. Hiperlaktasyon yok ama yani göğsüm tamamen boşalıyor emdiğinde göğüslerim yumuşak. Bu durumda sağmak mı mantıklı? Sürdürülebilir gelmiyorsağmak gece uyandı emmek istiyor dur kızım beş dk sağcam gelcem diyemem ki nasıl olucak nasıl yol izlemeli
S

Songül

10 Ekim 2025 11:28
Sütüm tazyikli geliyor diğer göğüstende akıyor süt gelince ama sonrasında yumuşuyor ve sütüm az gibi düşünüyorum doğru mu
T

Tuba G.

10 Ekim 2025 20:24
Aynı şeyi ben de yaşıyorum her emmede ciddi tıkanıyor ömrümden ömür gidiyor tıkanmasa bile boğulma sesi çıkarıyor
K

Kübra Y. ..

17 Ekim 2025 09:32
Merhaba, doğum kilosu 3460 şimdi 5550 43 günlük kız bebek emerken nefes alamıyormuş gibi ötme gibi ses çıkarıyor. Ve emdikten sonra da çok kusuyor

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir