Sütüm Yetiyor mu?

197 görüntüleme
Büşra B.

Büşra B.

14 Ağustos 2025 18:05
Merhabalar. Bebeğim 2,5 aylık.3250 doğdu şuan 5 kilo. Normalde çok sakin bir bebekti. Uyku dğzenini de oturtmuştuk. Son zamanlarda ağlamalar başladı. Uyku ağlamaları gibi düşündüm ama sütümün yetip yetmediğini anlayamıyorum. Günde 6-8 kaka 4-5 çişli bezi var. Sütümü sağmaya çalıştım ama çok çok az geldi. Göğüslerimde ilk aydaki doluluğu hissedemiyorum. Geceleri 5-6 saat uyuyor ama sütüm mü azaldı noldu anlayamadım ağlamalarını ve uykuya geçişte zorlanmalarını çözemedim. Nasıl emin olabilirim doyduğundan.?
C

Cansu İ. B.

14 Ağustos 2025 18:20
Bebeğin kilo artışı
Doğum kilosu: 3250 g
2,5 aylık kilosu: 5000 g
Artış: 1750 g (yaklaşık 10 hafta içinde)
Ortalama artış: haftada ~175 g
Normal: İlk 3 ayda haftada 150–250 g artış, yani kilo artışı normal görünüyor.
➡️ Bu tek başına, sütün yettiğini düşündürür.
2. Bez sayısı
Günde 4–5 çişli bez + 6–8 kaka çok iyi bir idrar ve dışkı göstergesi.
Eğer bezler gün içinde düzenli olarak ıslanıyorsa bebek yeterli sıvı alıyor demektir.
3. Gece uykusu
2,5 aylık bir bebek için gece 5–6 saat kesintisiz uyumak normal olabilir.
Açlıktan uyanan bebek bu kadar uzun uyumaz; bu, doygun olduğunun işaretlerinden biridir.
4. Göğüslerde doluluk hissinin azalması
İlk haftalarda göğüslerde şişlik ve doluluk daha belirgindir.
aydan sonra vücut süt üretimini talep–arz dengesine göre ayarladığı için göğüsler eskisi kadar şiş hissettirmeyebilir. Bu sütün azaldığı anlamına gelmez.
5. Süt sağınca az gelmesi
Pompa ile sağma miktarı, bebeğin memeden çektiği sütü yansıtmaz.
Bazı anneler pompa ile az süt çıkarabilir ama bebek memeden çok daha iyi emer.
6. Ağlamaların artması
2–3 ay civarında büyüme atağı (growth spurt), gaz sancıları, uyanıklık süresinin artması, ilgi istemesi gibi nedenlerle bebekler daha huzursuz olabilir.
Bu dönemde daha sık emmek isteyebilir, bu da sütü artırmaya yönelik doğal bir uyarıdır.
Sütün yettiğini gösteren işaretler
✅ Haftada en az 150 g kilo artışı
✅ Günde 5+ çişli bez
✅ Emzirme sonrası rahatlama
✅ Deri turgoru ve ağız neminin iyi olması
✅ İdrar rengi açık (koyu sarı değil)
Emin olmanın en kesin yolu
Düzenli kilo takibi (haftada bir, aynı tartıda, aynı saatte).
Kilo artışı normal ise sütün yetiyor demektir.
Süt azalma şüphesi varsa yapılabilecekler
Bebeği daha sık emzir (günde 8–12 kez)
Cilt teması (ten tene temas) yap
Her iki memeyi de tam boşalana kadar emzir
Bol sıvı tüket, dengeli beslen
Stresi azaltmaya çalış
Gereksiz yere mama başlamaktan kaçın, çünkü bu süt üretimini azaltabilir
Bence bu örnekte, kilo artışı ve bez sayısına bakınca sütün yeterli, ağlamalar ise muhtemelen büyüme atağı ya da gelişim döneminden kaynaklı görünüyor.
C

Cansu İ. B.

14 Ağustos 2025 18:21
Chatgpt bu konularda baya açıklayıcı oluyor, ben çok yararlanıyorum tavsiye ederim
Büşra B.

Büşra B.

14 Ağustos 2025 18:31
Teşekkür ederim açıklamalarınız için. Chatgpt den yararlanıyorum ama sanırım insan işi bilen ya da deneyimli insanlardan duymak istiyor.
Z

Zerrin E.

14 Ağustos 2025 19:09
Merhaba, bebeğiniz büyüme ataklarının oödığı haftalarda biraz daha huysuz ve huzursuz olabilir bu cok normal. Kaka çiş oranı gayet güzel doymasa hic susmaz emin olun. Bazı süt sağma makinaları iyi sağamadığı için yanıltıcı oluyor . Göğüslerdeki şişlik zamanla geçiyor zaten lohusalıktaki gibi olmuyor artık ama bu sütünüz olmadığı anlamına asla gelmiyor . Panik yapmayın sakin kalın ve rutine güvenin
Ayşegül A.

Ayşegül A.

16 Ağustos 2025 11:50
Büşra hanım ben de bazen göğüslerim çok yumuşak az mı acaba diye düşünüyorum.Ama doktor tavsiyesiyle galactogo damla kullanmaya başladım.ve faydasını da görüyorum.Emerken yutkunmas sesi baya bir çıkıyor.göğülerim sabaha doğru daha çok şişiyor birikiyor sabah emdikten sonra yumşuyor.akşam süt üretimi daha az olurmuş.gün içinde yettiğini de düşünüyorum artık.Bol su için ve tavsiyem badem yönünde olucak.ne zaman badem yesem farkı hissediyorum.bez sayım benim de aynı.3 aylık olduk bugün.Biz de huzursuzluk sürekli ağlama son günlerde arttı.atak zamanını yaşıyoruz büyük ihtimal.Uyumaya çok direniyor özellkle gündüzleri pek uyutamıyorum.3 ay kontrolüne gttiğinizde doktorunuz durumu değerlendirir kilo ölçümünde ve bez sayısında sıkıntı yoksa endişe etmeyin.ki kilo alımı az bile olsa çok çabuk toparlıyorlar benimki düşük kilo doğdu şuan 4400 gram olduk yeni 1 aylık bebek gibiyiz😊 stres olmayın ara öğün yapmaya çalışın.hurma,tahin pekmez badem fındık bunları da tüketebilirsiniz.Bunları söyleyen ben ama asla ara öğün yapamayan da ben😂 allah yardım ediyor ne diyelim ayaktayız hala😊
Büşra B.

Büşra B.

16 Ağustos 2025 14:32
Teşekkür ederim yorumlarınız için doktor kontrolüyle daha net öğrenirim beslenmesiyle alakalı durumu ama sanıyorum atak haftasında bizimki de inşallah biz panik atak olmadan atlatırız 😂

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir