Sünnet

172 görüntüleme
E

Elif E.

18 Ağustos 2025 14:16
Sünnet çok gerekli bir uygulama mıdır ? Biz yaptırmayı düşünmüyoruz
Ayşenur E. .

Ayşenur E. ..

18 Ağustos 2025 14:30
Tamamen size kalmış bir durum açıkçası.. :)
Dini Boyutu
• Kur’an’da doğrudan geçmez, ama sünnet (Hz. Peygamber’in uygulamaları) ve hadislerde yer alır.
• İslam’da sünnet, “fıtrat” (doğal temizlik) unsurlarından biri kabul edilir. Hadislerde saç, tırnak, misvak, bıyık kısaltma gibi temizlikle ilgili uygulamalar arasında sünnet de geçer.
• Çoğu İslam âlimine göre sünnet vacip veya güçlü sünnettir. Bazı mezheplerde erkek için farz sayılır (örneğin Şafiî mezhebinde farz kabul edilir).

🔹 Mezheplere Göre Farklılıklar
• Hanefi Mezhebi: Sünnet sünnet-i müekkede (çok kuvvetli sünnet) kabul edilir.
• Şafiî Mezhebi: Erkek için farz sayılır.
• Maliki ve Hanbeli Mezhepleri: Sünneti kuvvetli bir dini görev olarak görür.

🔹 İslam Coğrafyasında Uygulamalar
• Arap ülkeleri, Türkiye, Balkanlar, Orta Asya ve Afrika’nın büyük kısmında erkek çocuklar mutlaka sünnet edilir.
• Yaş aralığı toplumdan topluma değişir:
• Türkiye’de genelde 2–10 yaş arası yapılır.
• Arap dünyasında daha çok bebeklikte uygulanır.
• Bazı yerlerde doğumdan birkaç gün sonra yapılır.
• Sünnet töreni birçok yerde dini ve kültürel bir kutlama şeklinde yapılır (Türkiye’de sünnet düğünü, Endonezya’da özel merasimler gibi).

🔹 Tıbbi ve Hijyenik Boyut
• Dini gerekçeler dışında, İslam dünyasında sünnetin temizlik, sağlık ve hijyen açısından da faydalı olduğu vurgulanır.
• Günümüzde birçok aile bunu hem dini vecibe hem de sağlık açısından uygular.
H

Hüsna B.

18 Ağustos 2025 20:42
Hiç mi düşünmüyorsunuz yaptırmayı
E

Elif E.

18 Ağustos 2025 20:44
O nasıl soru hanımefendi 😁 biraz yaptırmayı düşünüyoruz azıcık ucundan 😄😄 hiç düşünmüyoruz tabi
Ş

Şifa ..

19 Ağustos 2025 11:26
İlerleyen yaşlarda da mı yaptırmayı düşünüyorsunuz demek istemiş hüsna hanım. Mecburi bi uygulama değildir sağlık boyutunda bakarsanız tavsiye ediliyor. Dinimize göre de gerekli bi uygulama.
Ö

Özge M.

19 Ağustos 2025 14:14
Bende yapılmaması gerektiğini düşünüyorum dini boyutunu bilemem ama birçok doktor tıbbi açıdan risklerini anlatıyor ve gerekli olmadığını söylüyor. Bende yaptırmayı düşünmüyordum kızım oldu ☺️
S

Songül İ.

20 Ağustos 2025 04:56
Tıbbı açıdan da çok faydalı sağlık açısından yani.ben 2 haftalık iken yaptırdım.sunnetin sağlık açısından faydalı olunmamış olsaydı eğer doğuştan sünnetli olan bebekler de var bunlarda bize bir öğüt,ve örnek olarak yeterli sanırım
E

Elif E.

20 Ağustos 2025 10:29
Dini inancımız yok :) sağlık açısından çok faydası varsa madem o zaman neden bütün erkekler sünnetli doğmuyor da sonradan kesilmesi isteniyor? Neden hıristiyanların kesilmiyor da müslümanların ve yahudilerin kesiliyor? Çok çelişen şeyler var maalesef :))
Ş

Şifa ..

20 Ağustos 2025 14:02
Elif Eralp ee zaten siz kararınızı vermişsiniz bilginiz de var sormak istediğiniz şeyi tam anlayamadım
Ş

Şeyda B.

20 Ağustos 2025 14:25
Bu soru Osman beye sorulmuştu sağlık sorunu yoksa yaptırmak zorunda değilsiniz demişti(pipide yapışıklık ,darlık yada pipi ucunun olması gereken yerden aşağıda yada yukarda olması gibi)
S

Songül İ.

20 Ağustos 2025 22:13
Elif Eralp müslüman değilseniz sorun yok yaptırmayın burda fıkıh ilmini ben anlatırımda. bence isminizide değiştirin siz elif Kur'an Kerim'in ilk harfi dir anlamı ise dik dimdik aslında tam anlamı gizli Allah azze ve Celle bilir velhasıl sünnet Hz İbrahim peygamberden gelir taaa günümüze kadar gelmiştir Hıristiyanlık Hz İbrahim as den geldiği için hayudilik dininde tabi olduğu peygamber Hz İbrahim ya o yüzden onlarda sünneti uygun görürler müslüman larda . Hıristiyanlik zaten kabul etmemiş olmak isteyen de müslüman olduktan sonra zaten oluyor sünnet sağlıktır necislikden arınmaktir :) çok uzun konular bunlar çok şüpheye düşen dinden çıkar sonrada müslüman değilim der malesf.
A

Ayse C. ..

20 Ağustos 2025 22:18
Ayrıca sünnet sağlık açısından çok faydalı diger dinlere mensup kişilerde yaptiriyor bunun dinle alakası yok ki bu işin tabi ki dini boyutu da var ama sağlık için soruyorsanız araştırın derim 👍🏻
S

Songül İ.

20 Ağustos 2025 22:19
Elf hanım sadece Müslümanlara kini var ondan sormuş soru burda zaten çelişkiler varmış yok Hıristiyanlık yok hayudilik herkes doğuştan neden sünnetli doğmuyor gibi gibi işte.ozaman böyle şüphe çelişkiler varda düşünmüyoraunuzda sünneti niye burda , sünnet çok gerekli bir uygulama mıdır biz yaptırmayı düşünmüyoruz diyorsunuz gerekli evet mutlaka yaptırın dese ne olacaktı😂

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir