Sosyal Medya ve Otizm

186 görüntüleme
M

M. K.

14 Eylül 2025 18:28
Merhabalar taze bir anne olarak malesef ki sosyal medyada karşıma çıkan “bebeğiniz şu ayda şunu yapamıyorsa OTİZM “ adı altındaki tuhaf içeriklerden etkileniyorum ve istemeden de olsa sürekli bebeğimin her yaptığı hareketten bir anlam çıkarmaya çalışıyorum.
Bebeğim henüz yeni 4 aylık oldu.
Sosyal gülümseme , minik kahlahakar , nesne takibi , göz teması , yabancı kişileri ayırt etme , anne-babaya daha farklı tepkiler verme, oda içerisinde bizi takip ediyor, başını tamamen dik tutabiliyor, yüz üstü bıraktığımda da tamamen başını kaldırabiliyor gibi durumlar mevcut ama henüz sırt üstünden yüz üstüne dönemiyor, ismine dönüp bakmıyor, oyuncakları ile de biraz oynadıktan sonra bırakıyor, çok hareketli değil daha çok sakince etrafı izlemeyi, bizleri izlemeyi seviyor, benim korktuğum durum bebeğim çok sakin örneğin bir işim varsa onu yanıma aldığımda oyuncakta versem biraz oynadıktan sonra bırakıp sakin sakin beni izler, ona laf attığımda ilgilendiğimde hemen neşeleniyor ya da oyun halısına bıraktığımda oynar oyalanır, çok fazla ağlayan ya da mızmız bir bebek değil mizaç olarak sakin olarak görüyorum. Babası da bebekliğinde tam olarak böyleymiş kendi kendine oynar, bırakınca bile kendi kendine uyurmuş. Ona benzediğini düşünüyorum. Ancak annelik ..
Bu sakinliğin otizm ile bir bağlantısı var mı?
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

14 Eylül 2025 18:40
Merhaba. Otizm’de erken dönem belirtiler arasında 12 ayda isme tepki vermeme yer almaktadır, şu an için bebeğiniz ay olarak küçük. Dikkat süresi 1 yaş civarında 1-2 dakikaları bulmaktadır. Sosyal gülümsemelerin ve göz temasının olması da bu aylar için gayet iyi. Otizmli bebekler genellikle erken dönemde (0-12 ay civarı gibi düşünebilirsiniz) çevreye fazla tepkisizlik derecesinde sakindirler. Çocuğunuz sizi gördüğünde neşeleniyor ve tepki veriyorsa bu gayet güzel. Bu noktada dil gelişimini doğru şekilde desteklemeniz, oyuncak tercihlerini doğru yapmanız ve çocuğunuzla bol bol sohbet edip ona bol bol kitap okumanız gelişimini olumlu yönde etkileyecek ve katkı sağlayacaktır. Ekran vermemeniz de önem taşımakta. Konularla alakalı videolarıma göz atabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOI_pY_jGww/?igsh=bDZsdGZ2bWQ1ajdx

https://www.instagram.com/reel/DNtF3ys2Cxa/?igsh=MXFkOGpudDRmdzBtYQ==

M

M. K.

14 Eylül 2025 18:42
Peki bu sakinliği şuan için mizaç yada genetik gibi düşünebilir miyiz ?
İ

İpek B. Z.

14 Eylül 2025 18:43
Uzman değilim ama çocuğunuz gayet sağlıklı bir bebek. Tam tur dönmemesi su an icin gayet normal. Benim oğlum da 7bucuk aylıkken falan tam tur dönmeyi basarabildi 😅 Hatta ilk zamanlar sadece uyurken tam tur dönüyordu, gündüz asla tam tur dönmüyordu, 8 aylıkken anca yaptı. Doktora sormuştum ben de korkup. Ismine bakmaya da yakinda baslayacaktir iciniz rahat olsun. Yeğenim de acayip sakin uslu bir bebekti, park yatakta güzel güzel oynardı, etrafina bakip gülümserdi. Kendi yatar uyurdu. Bizimki de öyle olacak sanmıştım deccal çıktı 😅
A

Ayse G.

14 Eylül 2025 18:52
Merhabalar, sosyal medya yüzünden anksiyetem ve depresyonum cozuttu. Özellikle ani bebek ölüm sendromları ve shaken baby sendromlarını okuduktan sonra. Bebek gece ölürse diye ayağa giydirilen kalp ritmi solunumu veren sorun olduğunda bildirim yollayan cihazdan aldım. Aslında gerek yoktu korkudan uyumuyordum zaten. Yemek yiyemeye gidemedim bebek yatakta kusar, ben müdahale edemezsem ölür diye sürekli kucağımdaydı. Asla kimseyi kabul etmedim rsv kapıp solunum yetmezliği olur diye. Bebek kucağımda yürürken "acaba kapı çerçevesine bebeğin kafası çarpar mı?" Korkusu ile kapı kenarlarına köpük yapma kararı almıştım ki eşim doktora götürdü (bana normal geliyodu çünkü herkes böyleydi). Velhasıl sosyal medyanın tamamını sildim. Haber de okumuyorum. Şöyle düşündüm otizm de olsa hasta da olsa ki olacak (dünyadan hastalığı silemeyeceğimize ya da fanusta büyütemeyeceğime göre), o benim oğlum. Varsın ileriyi sonra düşünürüm anın tadını çıkarayım. Bir de ingilizce bilginiz varsa free cbt uygulaması var. Sağlıklı olmayan otomatik düşüncelerin kaynağı, aslında olması gerek düşünceyi vs öğretiyor. Şiddetle tavsiye ederim. Sağlıkla büyüsün evladınız
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

14 Eylül 2025 18:54
Paylaştığınız bilgilere göre evet muhtemelen mizaç özellikleri bu şekilde. ✨
B

Beste U.

14 Eylül 2025 19:20
Benim bebe 6 aylıkken falan da geri dönemiyordu. Sonra 1-2 kere yaptı al anne yaptım der gibi, şimdi 9 aylık oldu zorunda kalmadıkça dönmüyor 😂 bu bir kriter değil canınızı sıkmayın 🌸
M

M. K.

14 Eylül 2025 19:27
Destekleriniz için teşekkür ederim, bazı şeyleri bilsek bile konu çocuklarımız ve sağlıkları olunca içimizdeki sesleri bastırmak bazen kolay olmuyor🥲
Tüm çocuklar sağlıkla sevgiyle büyüsün 🌸
Umarım benim bebişim de ayına/yaşına uygun şekilde sağlıkla tüm becerileri kazanır 🥲🕊️

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir