Otzim mi
318 görüntüleme
M
Melike ..
8 Eylül 2025 15:54
Kızım 11aylık ama prematüre yani düzenlenmiş ayı 10 aylık diyebiliriz alkış baybay yapmıyor kanat çırpma hareketini çok yapıyor ama heycanlandıgında ve yeni birsey oldugunda onun dışında göz teması sosyal gülümsemesi anne baba tanıması ve ba ba de de gibi hecelemeleri var otzim olabilir mi
M
Melike g.
8 Eylül 2025 16:03
Merhaba benim kızım da 7 buçuk aylık kolları bacakları hiç durmaz sürekli hareketli çırpar gibi yapıyor ben de korkuyorum. Babıldama göz teması sosyal gülümseme var. Mesela püü yapınca dilimle hemen yapmıyor 10 dk sonra yapıyor ve unutmuyor tüm gün yapıyor. Bir yere vurunca ben hemen vuruyor bunlar taklit sayılıyor mu acaba. O kanat ve bacak çırpma beni de korkutuyor
M
Melike ..
8 Eylül 2025 16:05
Taklit sayılıyor bence cunku benim kızım daha büyük olmasına ragmen benim yaptıklarımı yapmıyor desigim gibi alkış bay bay yok benim hareketlerimi taklit yok 😢
M
Merve A. ..
8 Eylül 2025 16:28
Merhabalar kanat çırpma dediğiniz durum 2 yaşından sonra problem bence. Bebekler ne yapacaklar heyecanlarını bir şekilde belli etmeleri gerekiyor. Ben öyle düşünüyorum. Birazcık rahat bırakmak lazım. O mu bu mu derken anneliğin tadını çıkaramıyoruz.
M
Melike g.
8 Eylül 2025 16:34
Uyutmaya çalışırken özellikle asla kurmaz kolları çok endişeliyim. Siz bir yere vurunca aynı yere falan vuruyor mu ya da yaptığınız bir hareketi sonrasın da yapıyor mu
M
Melike ..
8 Eylül 2025 17:13
Tüm gün alkıs baybay yapıyorum yapmıyor bi yere vurmayı arada yapıyor ama tesadüfi sanırım onlar ben yapıyorum diye degil gibi

Ömer C. A.
Psikolog
8 Eylül 2025 17:20
Merhaba ben psikolog / özel eğitim uzm. ögr.
Prematüre bebeklerde gelişim adımları düzeltilmiş aya göre değerlendirilir. Göz teması kurması, gülümsemesi, anne-babayı tanıması ve heceleme yapması çok olumlu gelişim göstergeleri. Kanat çırpma bu yaşta heyecan belirtisi olabilir, tek başına otizm belirtisi değildir. Alkış, bay bay gibi taklitler bazı bebeklerde biraz daha geç gelebilir.
Şu an için otizm düşündürecek net bir bulgu yok, ama gelişimi düzenli takip etmek önemli.
Prematüre bebeklerde gelişim adımları düzeltilmiş aya göre değerlendirilir. Göz teması kurması, gülümsemesi, anne-babayı tanıması ve heceleme yapması çok olumlu gelişim göstergeleri. Kanat çırpma bu yaşta heyecan belirtisi olabilir, tek başına otizm belirtisi değildir. Alkış, bay bay gibi taklitler bazı bebeklerde biraz daha geç gelebilir.
Şu an için otizm düşündürecek net bir bulgu yok, ama gelişimi düzenli takip etmek önemli.
D
Dilann d.
8 Eylül 2025 22:38
Hocam merhaba. Benim oğlum 15 aylık 2 aylıktan beri göz teması sosyal gülümseme var. Şuan için motor becerileri iyi ve sosyal bir çocuk parkta falan da çocuklardan çekinip kaçmıyo oyun oynuyo , merdivenden tutunup çıkıp kaydıraktan kendisi kayıyo . Tekrarlayıcı hareketleri yok. Ama ismine hiç dönüp bakmıyor ben de bir başkası da seslense çok nadir dönüp bakıyo bir de komut almıyo al ver dediğimizi yapmıyo . Daha yeni yeni baba demeye başladı babıldaması vardı ama kalite olarak baba, vahvah ve var dio . Bi de komşular falan kucağına alınca hemen inmek istiyo kucağı sevmiyo ancak zıplatip oynatırsak duruyo sizce otizm mi

Ömer C. A.
Psikolog
9 Eylül 2025 13:20
Merhaba Dilan Hanım, Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Oğlunuzun sosyal gülümsemesi, göz teması, akranlarla iletişime girmesi, oyunlara katılması gelişim için çok değerli göstergeler.
İsme tepki ve basit komutları yerine getirmeme şu an için dikkat edilmesi gereken noktalar. Bu durum bazen ilgisini oyuna ya da çevresine vermesinden kaynaklanabilir, bazen de gelişimsel destek ihtiyacını gösterebilir.
Size önerim:
Günlük yaşam içinde sık sık ismiyle seslenin ve döndüğünde mutlaka gülümseyip pekiştirin.
“Al-ver” gibi oyunları bol tekrarlarla ve eğlenceli şekilde deneyin.
❌ Gözlemlemeye devam edin. Eğer bu durum birkaç ay içinde belirgin değişmezse bir değerlendirme almanız faydalı olur.
Şu anki bilgilerle kesin olarak “otizm” demek mümkün değil, ama erken gözlem ve destek çok önemlidir.
İsme tepki ve basit komutları yerine getirmeme şu an için dikkat edilmesi gereken noktalar. Bu durum bazen ilgisini oyuna ya da çevresine vermesinden kaynaklanabilir, bazen de gelişimsel destek ihtiyacını gösterebilir.
Size önerim:
Günlük yaşam içinde sık sık ismiyle seslenin ve döndüğünde mutlaka gülümseyip pekiştirin.
“Al-ver” gibi oyunları bol tekrarlarla ve eğlenceli şekilde deneyin.
❌ Gözlemlemeye devam edin. Eğer bu durum birkaç ay içinde belirgin değişmezse bir değerlendirme almanız faydalı olur.
Şu anki bilgilerle kesin olarak “otizm” demek mümkün değil, ama erken gözlem ve destek çok önemlidir.
D
Dilann d.
9 Eylül 2025 23:07
Çok teşekkür ederim hocam çok saolun🙏
M
Melike ..
10 Eylül 2025 10:19
Son 2 3 gündür kanat ve ayak çırpması arttı önceden biberon ile beslenşrken yapmıyordu şimdi yapıyor ve sinirleniyor birde dalmaları basladı kısa sureli biyerlere bakıp dalıyor taklit hala yok işaret parmagını biz gösterince kullanır gibi oldu 2 3 defa tesadüfi mi oldu bilmiyoruz göz teması ve sosyal gülümsemesi yerinde durumu tekrar degerlendirirseniz çok sevinirim

Ömer C. A.
Psikolog
10 Eylül 2025 11:34
Melike hanım Otizm ya da başka bir şekilde tanısal bir şey söylemek için erken kazanımlara uygun aktiviteler yapmanızı önerebilirim. Dikkat temelli aktivitelere ağırlık vermeniz sizin işin iyi olacaktır. Ama uzun dikkat süreleri beklemeyelim. 2 dakikalık bir süre bizim için şimdilik yeterlidir.