Otizm Ne Değildir❓

609 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

20 Ekim 2025 07:56
İşte otizmle karıştırılan, ancak çoğu zaman normal gelişim sürecinin bir parçası olan 5 yaygın durum:❓

❗️1. Kısa Göz Teması veya Yakından Temas Kaçırma
Bebeğinizin göz teması kurmaması veya yüzüne yaklaştığınızda gözünü kaçırması, tek başına otizm göstergesi değildir.

Özellikle yakın mesafede göz kaçırma, duyusal hassasiyetten veya bebeğin çevresindeki diğer uyaranlara odaklanmasından kaynaklanabilir.

❓ Eğer bebeğiniz uzaktan daha iyi bakıyorsa ve genel olarak sosyal gülümsemesi, kahkahası ve babıldaması varsa, sosyal gelişim büyük ihtimalle yolundadır.

❗️2. İsme Tepki Vermeme
9-10 aylık bir bebeğin ismine her zaman tepki vermemesi, otizmden ziyade genellikle dikkat dağınıklığı, yoğun keşif anları veya yorgunlukla ilgilidir.

Otizmli çocuklarda tepkisizlik tutarlı ve sürekli olma eğilimindedir. Oysa bebeğinizin göz teması, sosyal gülümsemesi varsa ve başka seslere dönüp bakıyorsa, sorun işitme değil, dikkat seçiciliğidir.

❗️3. Tekrarlayıcı Davranışlar (Tekerlek Döndürme, El Çırpma, Vücut Sallama)
Araba tekerleklerini döndürmek, kanat çırpma hareketleri yapmak veya kafayı sağa sola sallamak, regülasyon (kendini sakinleştirme) mekanizmalarıdır.

Bu davranışlar tek başına OSB tanısı için yeterli değildir; sağlıklı gelişim gösteren çocuklarda da heyecan, yorgunluk veya duyusal stres anlarında görülebilir.

❓ Bebeğiniz gelişimsel becerileri (konuşma, sosyal tepkiler) yerindeyken bu hareketleri yapıyorsa, bu davranışlar onun duyusal olarak meraklı olduğunu ve kendini yönetmeyi öğrendiğini gösterir.

❗️4. Uyku Düzensizlikleri ve Ağlama Krizleri
Bebeklerde sık uyanma, uykuya direnç, ağlama ve huzursuzluk uyku bağımlılıkları (sallama, emme birliği) ve aşırı yorgunluktan kaynaklanır.

Bunlar sinir sisteminin kendini düzenleyememesinin sonucudur ve OSB belirtisi olarak kabul edilmez.

❗️5. Geç Konuşma veya Agulamada Gerileme
Eğer çocuğunuzun motor ve sosyal becerileri (dönme, gülme, tutma) yerindeyken agulama ve kahkahası yoksa veya azalmışsa, bu otizmden önce işitme kaybı veya iletişim motivasyonunda düşüş gibi nedenlerle araştırılmalıdır. İşitme testi öncelikli olmalıdır.

❓Ne Zaman Harekete Geçmeli?

Endişelenmek yerine, sosyal ve iletişimsel alanlarda tutarlı bir gerileme veya gelişimsel gecikmeler (bir yaşından sonra ismine bakmama, parmakla gösterme olmaması, babıldamanın kaybolması) gördüğünüzde bir Gelişimsel Pediatrist veya Çocuk Nörologu ile görüşebilirsiniz. Erken müdahale her zaman en iyi çözümdür.
E

Elçin G.

20 Ekim 2025 08:09
Fatma hanım çok faydalı bir gönderi olmuş teşekkür ederim. Bir sorum var 13 aylık bir bebeğim var. İşaret etme, isme tepki, babıldama, sosyal gülümseme vs herşey var çok şükür. Anne baba bazı nesneler ve bazı meyveleri tanır sorunca işaretle gösterir genelde ama göstermediği zamanlarda çoktur. alkış bay bay gel gel yapar. Fakat gel gel hareketini 11. Ayda alkışı ise 13. Ayda yaptı. Şimdi alkış yap derim bazen yapar bazen yapmaz bay bayda öyle. Benim tek endişem komut. Birşeyi getir ver at gibi komutlarımı yapmaz. Hayırı anlar durur bana bakar gülümser tekrar yapmaya çalışır beni dener vs. Fakat diğer komutları yapmaması beni endişelendiriyor birde mama dışında anlamlı kelimesi yok. Bir pedagog ile görüşüyorum endişelenecek bir durum olmadığını benim baskın tavrım yüzünden yapmıyor olabileceğini söyler ama 2. Bir görüş almak isterim sizdende. Genel hatları ile değerlendirebilir miyiz
H

Hatice G. ..

20 Ekim 2025 08:13
Merhaba bebegim ikiz eşi 29 haftalık dogdu bir tanesi hayatta 😔 şuan düzeltilmiş 14 aylık gözünden katarakt ameliyatı oldu göz teması uzun süreli olmasada var diyebiliriz. Oyuncakla meşgul olduğunda ismine çogu zaman bakmıyor. Çok tekerlek çevirdiğiiçin dönen bütün nesneleri arabaları kaldırdım. Alkış bay bay dil çıkarma kafa gösterme göbek kulak gösterme öğrettim anlamlı kelime yok ba ba de de ne ne diyor sadece sanki bir de arada anne der gibi ses çıkarıyor. İşaret parmagınj kullanmıyor. Işık nerede televizyon nerede dediğimde kafasını kaldırıp göstermeye çalışıyor. Sürekli yürümek istiyor ben çok şüpheleniyorum otizmden
Fatma U.

Fatma U.

20 Ekim 2025 09:27
@Elçin Güven Merhabalar 🌼 13 aylık bebeğinizin işaret etme, isme tepki ve sosyal etkileşim becerilerinin (alkış, bay bay, gel gel) gelişmiş olması, sosyal iletişimi anlama ve başlatma konusunda büyük bir problem olmadığını gösterir. Bu yaşta ortalama 3-5 kelime beklenirken sadece "mama" kelimesinin olması ve basit komutları uygulamaması dikkat çekicidir. Kelime sayısının azlığı ise, komutları anlamamaktan ziyade ifade edici dil gelişiminde gecikmeye işaret edebilir. Bu durumu düzeltmek için, komutları daha çok oyunun içine dahil ederek (emir vermek yerine) ve bebeğinizden bir tepki beklemeden önce ona zaman tanıyarak baskıyı azaltmalısınız. Ayrıca dil gelişimini desteklemek için, nesneleri adlandırırken ve işaret ederken yüz yüze iletişimi artırarak (örneğin, "Topu ver" yerine "Bak, top burada") dil modellemesi yapmaya odaklanmalısınız; bu, anlamlı kelime sayısını artırmaya yardımcı olacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

20 Ekim 2025 09:29
@Hatice Güzel Merhabalar 🌼 bebeğinizin katarakt ameliyatı geçmişi nedeniyle görsel alandaki zorluklar, göz temasını ve çevresine odaklanmayı etkileyebilir. Ancak, işaret etme eksikliği, anlamlı kelime yokluğu ve tekrarlayıcı davranışlara (tekerlek çevirme) yoğun ilgi, genel gelişim ve iletişim becerilerinde ek bir değerlendirme gerektiren kombinasyonlardır. Başlangıçta işitme testi ve ardından çocuk nörologu/gelişimsel pediatrist ile görüşmek en doğrusudur. Erken müdahale programlarına (Özel eğitim, dil terapisi) odaklanarak, onu işaret parmağını kullanmaya teşvik etmeli ve göz teması kurarak etkileşimi artırmalısınız. Yürüme isteği ise motor gelişiminin normal olduğunu gösterir.
E

Elçin G.

20 Ekim 2025 09:48
@Fatma Uygur komutları daha çok oyunun içine dahil ederek derken ne demek istediniz? Birkaç örnek verir misiniz?
M

Melike g.

20 Ekim 2025 13:18
Merhaba Fatma hanımcım çok güzel açıklamışsınız teşekkür ederim. Bebeğim 7 aylık alkış yapmaya başladı 1 ay boyunca sürekli yaptı alkış dediğim de anlayıp yapıyordu ama şu an yapmıyor gel gel yaptı onu da bıraktı şimdi yeni sürünüyor ve tutunup kalkmaya çalışıyor. Bay bayı yaptıramıyorum. Alkışı da ben dediğim de yapmıyor canı istediğin de nadiren yapıyor. Babıldaması falan çok güzel ama bu beni endişelendiriyor unutması. Bebeğim şu an da 9 aylık
Fatma U.

Fatma U.

21 Ekim 2025 05:53
@Elçin Güven örneğin’ topun burada, topun koltuğun altında onu alır mısın , oyuncakların yastığın altında, oyuncağını yastığın altından almak ister misin gibi. Yönlendirici komut içerikli oyunlardır
Fatma U.

Fatma U.

21 Ekim 2025 05:54
@Melike g Merhabalar 🌼 bebeğinizin daha önce öğrendiği alkış gibi taklit becerilerini sürekli yapmayı bırakıp, kendi istediği zaman yapması bilişsel bağımsızlaşma sürecine işaret eder. Bu durum, bebeğinizin artık seçici dikkat ve özerklik geliştirdiğini gösterir. Sürünme ve tutunarak kalkma gibi yeni motor becerilere odaklanması, enerjisini ve dikkatini bu gelişimsel sıçramalara yönlendirdiğini açıklar. Unutması endişesi yerine, bu durumun onun kendi isteklerini ifade etme ve çevresini keşfetme çabasının doğal bir parçasıdır
Ş

Şükran D. ..

21 Ekim 2025 07:33
Fatma hanım merhaba bebekler heyecanlanınca ne yapar
Fatma U.

Fatma U.

24 Ekim 2025 06:17
@Şükran Merhabalar 🌼bebekler heyecanlandığında belirgin hareketler yaparlar. Örneğin; hareketleri hızlanır, zıplar, yüksek sesle bağırır, nefes alıp vermeleri hızlanır, kucaklanmak için uzanırlar, ellerini ıçrpabilirler
Ş

Şükran D. ..

24 Ekim 2025 06:23
@Fatma Uygur teşekkür ederim bebeğim 9 aylık heyecanllandığında kucağımıza gelmek istediğinde ayaklarını döndürüyor normal mi
Ş

Şükran D. ..

25 Ekim 2025 07:57
Fatma Uygur cevabınızkıymetli benim için nolur cevaplar msnz
Fatma U.

Fatma U.

25 Ekim 2025 09:00
@Şükran Didin sadece bu hareketile otizm denemez. İsmine tepkisi, göz teması işaret edebilme vs gibi daha bir çok durumları da gözlemlemek gerekir.bebekler heyecanlandığında bir çok tepki verebilir. Kucağınıza gelirken ayaklarının bilekten döndürmesi de bunlardan biri olabilir. Başka belirtiler gözlemlerseniz uzmandan destek alabilirsiniz ancak dediğim gibi tek bir hareket otizmi düşündürmez
Ş

Şükran D. ..

25 Ekim 2025 09:03
Sağolun hocam ismine tepki veriyor, gülüyor,göz teması kuruyor, rahatladım şimdi sağolun @Fatma Uygur
Fatma U.

Fatma U.

25 Ekim 2025 09:06
rica ederim, hoşçakalın
Ş

Şeymanur A. ..

26 Ekim 2025 22:24
Merhaba hocam, 8.5 aylık oğlum dede, baba, gel, hadi diyor ancak alkışlama ve gel gel yapmıyor, sosyal gülümsemesi var adını seslenince hemen bakar sadece bu ikisi kafamı karıştırıyor gelişimsel olarak bir sıkıntı mıdır bu ayda ?
Fatma U.

Fatma U.

27 Ekim 2025 06:01
@Şeymanur Albayrak Merhabalar 🌼otizmi dışlayan br tçok becerisi mevcut. Alkış ve gel gel yapamama durumu bazı bebeklerde olabilen şeyler. Oyunla bunu öğretmeye çalışabilirsiniz ancak yaptırmak için de baskılamayın. Gelişimini takip etmeye devam edebilirsiniz.alkış ve gel geli de zamanla yapabildiğini göreceksiniz.
H

Habibe C.

27 Ekim 2025 19:23
@Fatma Uygur hocam peki 26 aylık oğlum herşeyi gayet iyi ama sadece bağzen oyuncak sıralıyo bu normalmi mesela kalemleri kalem tutmayı falan biliyo canı sıkılınca onları yan yana diziyo ama her zaman yapmıyo bunu cümle var kelime var herşeyi iyi sıralaması benim kafamı karıştıdı bu dönemlerde normalmi normal diyin lütfen 🥹
Fatma U.

Fatma U.

28 Ekim 2025 06:18
@Rumeysa Taşdelen Merhabalar 🌼uyaran çok fazla olduğunda ismine bakmamsı normal karşılanmakta. Hıı gibi bir ss çıkarması duyduğunu ancak dikkatinin başka yönde olduğunu gösteriyor. Bay bay alkış gibi becerileri yeni beceri öğrenirken daha az yapabilirler bunlar gelişimsel olarak normaldır. Başk abelirti fark ederseniz uzmandan destek alabilirsiniz
Fatma U.

Fatma U.

28 Ekim 2025 06:20
@Habibe Canlı Merhabalar 🌼oyuncakları bazen sırlaması tek başına otizmi düşündürmez. Bazen bebekler yan yana dizme veya incelemek için oyuncakları elinde döndürme vs yapabiliyorlar.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir