Otizm mi? Lütfen Uzmanlarımız Yanıtlasın.
162 görüntüleme
E
Elçin G.
10 Eylül 2025 05:17
12ay 6günlük. İsme tepki,sosyal gülümseme göz kontağı var. Anne baba abi abla vs tanıyor. Birkaç nesneyi tanıyor.işaret parmağı ile işaret etme var. Fakat işaret parmağı ile işaret etmeyi kendi istediği şeyleri anlatmak için kullanıyor. Mesela lamba nerde yda baba nerde dediğim zaman gözü ile o kişiye yada nesneye bakıyor. Ama o kişiyi yada sorduğum nesneyi işaret parmağı ile göstermiyor. Ama kendi istediği şeyi bardak oyuncak emzik vs işaret ederek gösteriyor.11 ve 12. Aya kadar alkış gel gel vs yoktu. Birkaç kez gel gel yaptı ve Arada bir bay bay yapıyor yani çok aktif yapmıyor. Bir kutudan nesne alıyor fakat içine nesne atmıyordu. Son 10 gündür yapıyor bunuda yines sık sık değil Arada bir yapıyor. Topu al kutuya at diyorum bazen yapıyor bazen yapmıyor. Doğduğundan beri 0 ekran ilerliyoruz. Mümkün oldukça kitap aktivite masası ve bol sohbet ediyoruz. Beni endişelendiren birkaç konu var. Ver,at gibi komutları yapmıyor. Al komutunu uyguluyordu şuan azaldı. Gel içinde durum aynı. Birde oyuncaklarını genelde araba sürer gibi alıp evde gezdiriyor yerde sürükleyerek. Babıldar tarzda baba mama diyor bazen belli belirsiz anne kelimesi çıkıyor. Korkuyorum. Uzmanlarımızın yorumlarını merak ediyorum

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
10 Eylül 2025 06:39
merhabalar 🌺Bebeğinizin ismine tepki vermesi, göz teması kurması ve özellikle isteklerini parmakla göstermesi, sosyal ve iletişim gelişiminin son derece sağlıklı olduğunu göstermektedir. Endişelenmeniz çok doğal olsa da, her çocuk becerilerini farklı bir sıralama ve hızda öğrenir. Bebeğiniz şu an dikkatini bu önemli iletişim becerilerine veriyor olabilir. Gelişimi hızlandırmaya çalışmak yerine, birlikte bolca sohbet ederek ve eğlenceli oyunlar oynayarak onu desteklemeye devam edin. Yaptığı olumlu adımları takdir etmek, gelişimine en büyük katkıyı sağlayacaktır. Endişeleriniz devam ederse uzmandan destek almayı lütfen ihmal etmeyin.