Otizm mi?
209 görüntüleme
B
Begüm A. ..
17 Ekim 2025 23:15
merhaba oğlum 18 aylık. göz teması kuruyor dediğimi anlıyor yapıyor gösterdiğim yere bakıyor getir dediğimde bana getiriyor her kelimeyi sadece 1 kere duyuyorum baba mama dede nennen anne abla baybay dışındakileri 1 kere duydum bidaha demedi ve şu 1haftadır çok sinirli 5 kuzeni var sadece 2 si ile oyun oynuyor diğerleri dokununca kızıyor yaklaştırmıyor bazen ben dışında kimse dokunsun istemiyor elimi tutup evin içinde gezmek istiyor aşırı düştü bana afedersiniz tuvalete bile benimle geliyor normalde güleç bi çocuktu ne oluyor anlamıyorum

Özge U.
17 Ekim 2025 23:26
Merhabalar benim kızımda 19 aylık aynı şekilde sinirli olduğu bir dönemi olmuştu üst köpek dişleri çıktı. Ayrıca yaşıtlarına da çok ilgi göstermez genelde kendinden büyük kişilerle oynamayı sever. Ben otizm olduğunu zannetmiyorum. Bence 2 yaş sendromuna da yavaş yavaş merhaba diyorlar gibi, ayrıca babası ile bile doğru düzgün oynamaz sürekli beni ister. Bence kimden daha çok ilgi görüyorsa onunla vakit geçirmek istiyorlar. Büyümek onlar için çok zor bir süreç bir günleri diğeriyle tutmuyor maalesef

Ayça K. A.
Hemşire
18 Ekim 2025 00:03
Otizm belirtisinden ziyade kaygı ve anneyle olan bağın daha da güçlendiği bir dönem üstüne dişler vs eklenince tablo böyle olabiliyor söyledikleriniz tek başına anlam ifade etmez. Kelşme konusjnda da ne kadar konuşursanız o kadar çaba gösterecektir 💕💕💕

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
19 Ekim 2025 14:12
Begüm hanım merhaba. 18 aylık çocuklardan şunları bekleriz:
- 18-24 ay aralığında en az 50 sözcük üretirler.
- İki sözcükten oluşan basit birleşimler, cümleler kurarlar.
- Verilen yönergeleri alır ve komutu yerine getirirler.
Tabi 0-2 yaş döneminde ekran maruziyetinin hiç olmaması çok çok önemli. Eğer varsa da ekranı etkileşimli hale getirmek gerekmekte.
Bahsettiklerinizden yola çıkarak çocuğunuzun ‘alıcı dil’ yani anlamasının gelişmiş olup ‘ifade edici dil’ yani konuşma becerisinin yeteri kadar gelişmediğini düşünebiliriz. Bu noktada çocuğunuzun dil gelişimini desteklemeniz, 1 kere kullanıp bıraktı dediğiniz kelimeleri ona tekrar tekrar söyleyip duymasını sağlamanız önem taşımakta.
Konuyla alakalı videolarımı aşağıya ekliyorum. ✨
https://www.instagram.com/reel/DOYCk4kDHjZ/?igsh=MWtiYTJxMm90czJzYQ==
- 18-24 ay aralığında en az 50 sözcük üretirler.
- İki sözcükten oluşan basit birleşimler, cümleler kurarlar.
- Verilen yönergeleri alır ve komutu yerine getirirler.
Tabi 0-2 yaş döneminde ekran maruziyetinin hiç olmaması çok çok önemli. Eğer varsa da ekranı etkileşimli hale getirmek gerekmekte.
Bahsettiklerinizden yola çıkarak çocuğunuzun ‘alıcı dil’ yani anlamasının gelişmiş olup ‘ifade edici dil’ yani konuşma becerisinin yeteri kadar gelişmediğini düşünebiliriz. Bu noktada çocuğunuzun dil gelişimini desteklemeniz, 1 kere kullanıp bıraktı dediğiniz kelimeleri ona tekrar tekrar söyleyip duymasını sağlamanız önem taşımakta.
Konuyla alakalı videolarımı aşağıya ekliyorum. ✨
https://www.instagram.com/reel/DOYCk4kDHjZ/?igsh=MWtiYTJxMm90czJzYQ==