Otizm mi
244 görüntüleme
M
Merve S.
16 Ekim 2025 06:53
Merhaba oğlum 9 ay 15 günlük ismine tepki vermiyor kafasını sağa sola sallıyor uykusu gelince mutlu olunca, göz teması, sosyal gülümsemesi var. Tek başına yeterli değil ismine bakmaması biliyorum ama endişeleniyorum bu durumu yaşayan var mı
M
Melike g.
16 Ekim 2025 09:53
Adını söylediğiniz de hiç mi dönmüyor? Benim kızım da 9 aylık kafasını sallıyor sağa sola özellikle uykusu geldiğin de
M
Merve S.
16 Ekim 2025 10:20
Bazen dönüyor denk geldiğini düşünüyorum bilinçli yapmıyor gibi

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
17 Ekim 2025 11:31
Merhaba 🌼 ismine tutarlı bir şekilde tepki vermemesi, bu aylarda dil gelişiminin bir kilometre taşı olması nedeniyle endişe verici olabilir. Ancak, oğlunuzun iyi göz teması, sosyal gülümsemesi ve uykusu gelince kafasını sağa sola sallaması gibi ritmik hareketler sergilemesi (ki bu hareket kendini sakinleştirme yöntemidir), genel sosyal ve duygusal gelişiminin yerinde olduğunu gösterir. İsmine tepki vermemesi, tek başına yeterli bir endişe kaynağı olmasa da (çünkü dikkat dağınıklığı, yorgunluk veya sadece yoğun keşif anları nedeniyle tepki vermeyebilir), bu duruma odaklanmak ve işitme sorunlarını veya iletişim becerilerindeki olası gecikmeleri dışlamak önemlidir. Bu nedenle, öncelikle bir işitme testi ve bir çocuk doktoru değerlendirmesi yaptırmanızı tavsiye ederim; siz de bu arada onunla oyun oynarken ismini sık sık ve farklı tonlamalarla, dikkatini çekerek kullanmaya devam edin ve ismiyle çağırdıktan sonra göz seviyesinde tepki vermesini teşvik edin.
M
Merve S.
19 Ekim 2025 12:32
Peki çok teşekkür ederim ☺️

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
19 Ekim 2025 14:07
Merve hanım merhaba. İsme tepki 12 ay civarında hala gelişmemişse bu noktada bir dil gecikmesinden veya farklı bir durumdan bahsediyor olabiliriz. Şu an karar vermek için erken bir dönem gibi duruyor. 9 ay civarında çocukların babıldamasını, size gülümsemesini, sizinle bakışmasını, nesneleri kavramasını ve birbirine çarpıştırarak ses çıkarmasını bekleriz. Ayrıca 0-2 yaş döneminde ekran hiç önermiyorum çünkü tam da bu dönemde dil gelişimi en hızlı zamanlarında oluyor. Konularla alakalı videolarıma göz atabilirsiniz. ✨
https://www.instagram.com/reel/DP9fm5hDEmz/?igsh=MXBvMGRtNXBlMnJqMg==
https://www.instagram.com/reel/DP9fm5hDEmz/?igsh=MXBvMGRtNXBlMnJqMg==
M
Merve S.
31 Ekim 2025 16:33
Teşekkür ederim Merve hanım. Kafamdaki soru işaretleri bitti gibi dediğiniz her şeyi yapıyor ekran kesinlikle vermiyoruz videolarınızı izleyeceğim 🌸