Otizm mi?
238 görüntüleme
A
Ayşenur G. ..
3 Eylül 2025 12:51
Merhabalar. Yeğenim 2 yaş 3 aylık. Hiçbir kelimesi yok. Çekirdek aile dışında kimseyle göz teması yok. İşaret edip istediğini gösterebiliyor. Annesi babası ve kardeşleri dışında kim seslenirse seslensin ismine tepki vermiyor, bakmıyor. Ama onlar seslenince bakıyor. Sinirlenince ve derdini anlatamayinca ısırıyor. Akranlari ile oynamıyor. Bir yasindayken babildamasi baba mama gibi kelimeleri vardı ama şu an hiçbiri yok.
Ablamı otizm için doktorla görüşmeye ikna edemiyorum. Benim diğer çocuklarım da 2 buçuk yaşında konuşmaya başladı diyor. Deneyimli olanlar varsa nasıl bir yol izlemeliyiz? Ve gerçekten otizm midir napacagimi bilemiyorum.
Ablamı otizm için doktorla görüşmeye ikna edemiyorum. Benim diğer çocuklarım da 2 buçuk yaşında konuşmaya başladı diyor. Deneyimli olanlar varsa nasıl bir yol izlemeliyiz? Ve gerçekten otizm midir napacagimi bilemiyorum.
E
Elçin G.
3 Eylül 2025 12:54
Ekran izliyor mu
A
Ayşenur G. ..
3 Eylül 2025 12:59
Evet ekran izliyor TV açıksa başka şeyle ilgilenmiyor
E
Elçin G.
3 Eylül 2025 15:20
Doktor değilim ama bence kesinlikle ekran kesilmeli ve çocukla birebir vakit geçirme süresi uzatılmalı. Birde mümkünse eğer kreş desteği sağlanmalı. Kardeşleride böyleyse eğer yani konuşma yaşı 2buçuksa annesi doğal olarak durumu genelliyordur söylediği gibide olabilir ama ilk 3 yaşta kesinlikle ekran önermiyor doktorlar
A
Ayşenur G. ..
3 Eylül 2025 15:25
Dün çok zor bir sezeryan doğum yaptı. Ekrandan çok uzak tutabilir mi bilemiyorum. Aslında otizm konusunda çocuk doktoru mu aile hekimi mi yönlendirme yapıyor onu da merak ediyorum.
Yakın değiliz şu an yanlarindayken yeğenim için elimden geleni yapmak istiyorum açıkçası.
Yakın değiliz şu an yanlarindayken yeğenim için elimden geleni yapmak istiyorum açıkçası.
F
Fatma S. ..
3 Eylül 2025 15:38
Diğerlerini bilmem ama 2 yaşında bir çocuğun 2 kelimelik cümleler kurması gerekiyor yani ciddi bir konuşma geriliği var o yüzden de derdini anlatamadığı için ısırma eylemini yapıyor olabilir.

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
3 Eylül 2025 16:24
Ayşenur hanım merhaba. Sizi şu şekilde bilgilendirmek isterim:
1) 2 yaş 3 ayda hiç kelime olmaması ve ekran maruziyeti varlığı bir Uyaran Eksikliğine Bağlı Dil Bozukluğu vakasını düşündürmekte.
2) Göz teması, bakışma, ismine tepki verme davranışlarının tamamen olmaması otizmi düşündürebilir fakat tanıdıklarla bu becerileri sergilemesi otizmden ziyade dil bozukluğu olduğu için kendi ifade etmede yetersizliği düşündürmekte. Sonucunda agresyon sergilemesi normal çünkü kendisini ifade edemeyen bir çocuk.
3) Ailede geç konuşan birilerinin olması çocukların dil gelişiminin normal olduğunu, geç konuşmanın normal bir gelişimsel süreç olduğunu göstermez maalesef. Aksine ailede böyle bir durum varsa ve çocuk da risk grubunda oluyor. Ortaya çıktığına göre en hızlı şekilde bir dil müdahalesi alması gerek.
Daha fazla zaman kaybetmemenizi ve bir DKT ile görüşmenizi, en erken şekilde dil müdahalesine başlanmasını öneririm.
1) 2 yaş 3 ayda hiç kelime olmaması ve ekran maruziyeti varlığı bir Uyaran Eksikliğine Bağlı Dil Bozukluğu vakasını düşündürmekte.
2) Göz teması, bakışma, ismine tepki verme davranışlarının tamamen olmaması otizmi düşündürebilir fakat tanıdıklarla bu becerileri sergilemesi otizmden ziyade dil bozukluğu olduğu için kendi ifade etmede yetersizliği düşündürmekte. Sonucunda agresyon sergilemesi normal çünkü kendisini ifade edemeyen bir çocuk.
3) Ailede geç konuşan birilerinin olması çocukların dil gelişiminin normal olduğunu, geç konuşmanın normal bir gelişimsel süreç olduğunu göstermez maalesef. Aksine ailede böyle bir durum varsa ve çocuk da risk grubunda oluyor. Ortaya çıktığına göre en hızlı şekilde bir dil müdahalesi alması gerek.
Daha fazla zaman kaybetmemenizi ve bir DKT ile görüşmenizi, en erken şekilde dil müdahalesine başlanmasını öneririm.