Otizm

544 görüntüleme
T

Tuğba B. ..

23 Kasım 2025 21:59
Merhaba bebeğim 7.5 aylık babılda ma var.ismine bakıyor.komik bişeye gülüyor.beni endişelendiren şey uyutmaya çalışırken yada yemekyerken heyecanlanınca yada elleri ve ayaklarını bilekten dönderiyor hepsini aynı anda bu ayda normal mi
İlsu O. K.

İlsu O. K.

23 Kasım 2025 22:26
@Mine Duman hanım görürse belki cevap verebilir 🙏🏻
T

Tuğba B. ..

24 Kasım 2025 03:08
@Fatma Uygur
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

24 Kasım 2025 10:17
Merhabalar 🌼 Heyecan anlarında veya uyku geçişinde elleri ve ayakları bilekten döndürme hareketleri ise yaygın bir kendini sakinleştirme eya duyusal tepki biçimidir. Çocuk bu ritmik hareketlerle duyusal girdiyi yönetmeye çalışır. Bu davranışlar genellikle kısa süreli olduğu ve gelişimini engellemediği sürece normal ve geçicidir. Ancak, hareketler çok yoğun veya kontrolsüz bir şekilde sürekli tekrarlanıyorsa, sadece önleyici bir kontrol amacıyla bir uzmandan destek alabilirsiniz
T

Tuğba B. ..

24 Kasım 2025 10:22
Çok teşekkür ederim içimi çok rahatlattınız bu karşımıza çıkan videolar psikolojimizi bozdu @Fatma Uygur
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

24 Kasım 2025 10:28
Haklısınız, Bir çok ebeveyn aynı dertten muzdarip ancak tek belirti otizm değildir. Yanında mutlaka başka belirtilerin de eşlik etmesi gerekir 🌼
S

Sevgi K.

24 Kasım 2025 10:42
Valla bu internette otizm videolarından bıktık artık mahvolduk her harekete otizm diyorlar yok 18 ay aşısından sonra oldu yok 2 yaşına kadar birşey yoktu sonradan oldu aşılar yapıyor diyorlar psikolojimiz bozuldu
T

Tuğba B. ..

24 Kasım 2025 10:50
@Sevgi Kırcabbar her hareketten nir anlam çıkarmaktan günümüzü kendimize zehir ediyoruz 15 yaşında kızım var onun zamanında bu kadar bilgili değildim İnternet çok aktif değildi daha iyiydi valla
H

Halime

24 Kasım 2025 13:48
Tuğba hanım benim oğlumda 6.5 aylıktı elleri bilekten kıvırmaya başladığında heyecanlandığında yemek yedirdiğimde elleri boş olduğu zamanlarda yapardı ama kime sorsam çoğu kişide bu durum gözleniyormuş. 8,5 aylıkken tamamen bıraktı yapmayı şükür. Ben kafayı yiyecektim ellerini ayaklarını bilekten döndürmesine int videolar beni bitirdi. Uykusuz gecelerimi hiç sormayın. Şimdi rahatladım biraz ama ismine tepkisi oldu bitti az sürekli bir şeylerle oynuyor ismiyle sesleniyorum bakmıyor. Çok nadir bakıyor ama diğer odadan seslenirim gel diye gelir sesime emekleyerek
T

Tuğba B. ..

24 Kasım 2025 13:52
@Halime hnm beni nasıl rahatlattınız bir bilseniz yapay zekaya bile sordum sorun yok diyor:))isime bakma bizdede her zaman olmuyor bunu sorduğumda işgisi başka şeylerde oluyor algısı çok yüksek bebeklerin 9 aya kadar hatta 12. aya kadar normalmiş
Mine D. .

Mine D. ..

Çocuk Gelişim Uzmanı

26 Kasım 2025 12:08
@Tuğba Beyazgül ben gönderinizi geç gördüm. Ancak Fatma Hanım çok açıklayıcı yazmış zaten. Evet tek bir belirti ile bu tanılar konmaz kaldı ki 7.5 aylık bir bebeğe zaten Otizm tanıları konulamaz. Benim oğlum da o aylarda çook yapıyordu hala bazen bebek arabasında sevinçliyken hızlı sürdüğümde yapar o hareketleri. Ancak genel gelişim durumu iyi olunca bu anlamda endişe etmemek lazım. Sizler de bebeğinizi büyütmenin tadını çıkarın😊
T

Tuğba B. ..

26 Kasım 2025 12:12
@Mine Duman çok teşekkür ederim cevabınız için içim rahatladı
Tuba Y.

Tuba Y.

26 Kasım 2025 15:20
10 aylık oğlum babababb gibi babıldamaları çok güzel ismine bakıyor algıları açık gayetama neşeli durumdaya da emeklerken hızlı hızlı giderken başını sallıyor benzerini yaşayanbir fikri olan varmı teşekkür ederiz inşallah
N

Nursena K.

21 Aralık 2025 20:54
@Mine Duman Merhaba hocam,
Oğlum Miran 31 aylık . Gelişimiyle ilgili değerlendirme ve yönlendirme rica ediyorum.

Miran günlük ihtiyaçlarını kısa ifadelerle anlatabiliyor (“su doldur”, “masaya koy”). Dikkatini çeken şeyleri zaman zaman “anne bak” diyerek paylaşıyor. Söylediklerimi sık tekrar ettiği oluyor. Göz teması var, benimle etkileşime giriyor ve duygusal tepkilere karşılık veriyor (üzülme, sarılma isteme).
Konuşmaları istekleri ile sınırlı birde bizden ne duyarsa bazen aynen tekrar ediyor bazen dikkatini çeken bişey olursa geliyor bana söylüyor hikaye anlatma gibi durumlar yok masal okuyummu dediğimde masal oku diye karşılık veriyor ben yapıcam istiyorum gibi konuşmuyor anne parka gidelim anneanneyi ara baba işe gitti mavi balık yok üzüldüm gibi bazen cümleleri
Zorlandığımız alan yüksek hareketlilik ve kendini durdurma. Evde koşma, zıplama, dolap açma/boşaltma davranışları sık. Dış ortamlarda (market/AVM) çok uyarılıyor, durmakta zorlanıyor ve el tutmayı kısa sürede bırakmak istiyor. Uykusu geldiğinde bile hareketli olabiliyor.

Bu durumun yaşa bağlı hareketlilik ve regülasyon güçlüğü mü yoksa destek gerektiren başka bir alanla mı ilişkili olabileceği konusunda görüş ve önerilerinizi almak isterim. Lütfen çok çaresizim yardımcı olur musunuz
Mine D. .

Mine D. ..

Çocuk Gelişim Uzmanı

21 Aralık 2025 21:14
Merhabalar. Miran’ın dil, iletişim ve sosyal-duygusal alanlarda gelişimi yaşına uygun görünüyor . Kısa cümlelerle ihtiyaçlarını ifade etmesi, ortak dikkat kurması, göz teması, etkileşime girmesi ve duygusal karşılık vermesi bizler için olumlu göstergelerdir. Söylenenleri zaman zaman tekrar etmesi bu yaşta düzenleyici amaçla görülebilir.

Zorlandığınız alanlar özdüzenleme ve hareket/dürtü kontrolü anladığım kadarıyla. Evde ve dış ortamlarda yüksek hareketlilik, yoğun uyaranlarda durmakta zorlanma ve uykuya geçişte bile hareketliliğin sürmesi, bu yaş grubunda sık görülen regülasyon olgunlaşmasının henüz tamamlanmamasıyla uyumludur. Dış ortamlar özellikle avm, market vs gibi çok uyaranlı (hem ses hem ışık hem kalabalık) olması çocukların sinir sistemine aşırı yük bindirebiliyor bu da onlarda kaçma veya kedini durduramama şeklinde ortaya çıkabiliyor. Ancak dediğini uykuya geçişte bile olması kendi kedini sakinleştirme konusunda zorlandığını da gösterebilir. Tabiki uzaktan çocuğu hiç görmeden gelişimsel anlamda net bir tablo çıkarmak çok zor, tam bir gelişim değerlendirmesi yapamıyoruz bu anlamda. 2 yaş sendromu denilen dönemin de sonlarında olması bağımsızlığını ilan etmek adına dur komutlarınıza uymamasını da normal gösterebilir. Sizler yine de bu davranışların mizaç mı yoksa duygu düzenleme ilgili bir zorlanma olup olmadığını görmek adına bir uzmanla görüşüp değerlendirme yaptırabilirsiniz ve yol haritanızı buna göre düzenleyebilirsiniz. Çocuğunuzun hareket ihtiyacını doğru kanallara yönlendirebilirsseniz (tırmanma parkurları, spor, itme/çekme oyunları gibi)evdeki hareketliliğini azaltmada yardımcı olabilir. Uykuya geçişte sakinleştirici rutinleri oluşturmaya çalışın. Kısacası sosyal ve bilişsel gelişimi yaşıyla uyumlu görünmekle birlikte hareket kontrolü ve dürtüselliği konusunda bir uzmanla birebir görüşmeniz fayda sağlayacaktır🙏🏼
N

Nursena K.

21 Aralık 2025 21:31
@Mine Duman hocam size çok ama çok teşekkür ediyorum inanınki ne yapacağımı bilmiyorum.Farklı her ortama gittiğimde hep eşya kurcalama odaklı. Bazen dışardan birisi seslendiğinde bile dönüp bakıyor sonra tekrar hareket haline geçiyor hep hareket halinde benimle ve aile üyeleriyle hep istekleri dahilinde iletişim halinde ben yetişkinvari konuşmamasından yana da endişeliyim ama birkaç uzman normal olduğunu söyledi gerçekten normal mi ? Birde oğlumun mizacı böyle çok fazla ortam görmeyip çevresinde yaşıtı olmadığı için bazen parkta bile büyük çocuklarla oynamayı tercih ediyor hareket oyunlarına meraklı bi çocuk lütfen gerçekten normalmi hocam
Mine D. .

Mine D. ..

Çocuk Gelişim Uzmanı

22 Aralık 2025 09:44
Şöyleki merak çocukların doğasında var. Gördükleri şeyleri kurcalayarak tanıyorlar keşfediyorlar. Bu bence normal bir davranış. Sizin çocuğunuzda ekstra hareketlilik var bu da yukarıda da dediğim gibi mizaç da olabilir ancak ben şimdi takdir edersiniz ki çocuğu hiç görmeden normal veya normal değil diyemem etik olmaz bu. Anlattıklarınızdan yola çıkarak ben ekstrem anormal bir durum göremedim. Ama dediğim gibi uzaktan da tam olarak değerlendirme yapamıyoruz🙏🏼
N

Nursena K.

22 Aralık 2025 20:18
@Mine Duman Yanıtınız için çok teşekkür ederim hocam.
Tabii ki haklısınız; görmeden kesin bir değerlendirme yapılamayacağını anlıyorum.
Ancak yüz yüze de olsa değerlendirmenin, oğluma dair aktardığım gözlemler üzerinden şekilleneceğini düşündüğüm için bunları paylaşmak istedim. Mizacının bu şekilde olmasına alışmalıyım diye düşünüyorum
Gözlemlerimi takip etmeye devam edeceğim.
İlginiz için teşekkür ederim.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir