Otizm

447 görüntüleme
T

Tuğçehan B. A. ..

31 Temmuz 2025 19:33
Instagram'da gördüğüm videoda 9 aylıkken bebeğim göz teması kuruyordu gülüyordu anca 2 yaşında otizmli olduğunu öğrendik şeklinde bir video gördüm. Endişeye kapıldım. Erken dönemde belirtileri nelerdir
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Ağustos 2025 09:05
Dil ve Konuşma Terapisti Merve KILIÇ✨

Otizmin farklı türleri mevcut. Doğuştan itibaren çevreye ilgi azlığı, göz teması ve bakışma davranışlarında sınırlılık, babıldama dediğimiz ‘bababa, dadada’ gibi üretimlerin geç gelmesi şeklinde erken dönemde belirti verebilen türü olduğu gibi 2 yaşa kadar tipik gelişim gösterip 2 yaş sonrasında gerileme, sözel çıktıların geriye dönük kaybı gibi durumlarla karşılaştığımız Otizm’in ‘’Rett Sendromu’’ isimli türü de görülebilmekte.
B

Bahar D.

29 Ağustos 2025 13:43
Benim kizim 17 aylık. Ben doğduğundan beri birseylerin ters gittigini düşünüyordum henüz tanı koyulmadi hala doktora götürüyoruz. Sosyal gülümsemesi azdi cok gulec bi bebek değildi. Koltukta otururken sirtini koltuga vurarak sallaniyor. Baba mama disinda baska kelimesi yok onuda her zaman kullanmiyor . 9.5 aylıkken oturabildi. Hala yürümüyor. Ayaklari uzerine basamiyordu 11-12 aylikken yeni basabldi oda koltuk altindan tutarken sadece ve parmak ucuna basiyor hala. Sürekli bagiriyor. Bazen istemedigi olunca öfkelenerek bağırıyor. Temastan pek hoslanmiyor. Sadece o istedgnde temas kuruyoruz. Yeme bozukluguda var. Soylediklerimizi anliyor gbi parmakla isaret ediyor. Ama bunlarida cok gec yapti. Kirmizi renkli seyleri isaret ediyor herseyin kirmizisini gosteriyr. Ve kalabalıktan rahatsiz oluyor. Oyuncaklari herseyi yere atiyor biz onunla oynarsak oynuyor ama kendi kendine hayali oyun oynadigini görmedim. Toprak ve çime oturtmaya calistim korkuyor yuksek sesten korkup ağlıyo. Nasil bi yol izlicegimi şaşırdım
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

3 Eylül 2025 16:28
Bahar hanım merhaba. Anlattıklarınız bana çocuğunuzun çoklu bir uyaran eksikliği olabileceğini düşündürdü. Bu noktada hem bir Dil ve Konuşma Terapisti, hem Çocuk Psikiyatristi hem de bir Ergoterapist ile görüşerek değerlendirme yaptırmanızı öneririm. Erken müdahale çok çok önemli bunu unutmayalım.
A

Asya

5 Ekim 2025 19:37
Bahar hanım doktora gittiniz mi
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

16 Ekim 2025 21:09
@Bahar Direk Bahar hanım merhaba, anlattıklarınızdan yola çıktığımda şunları söyleyebilirim:
- Dil gelişiminde gecikme olabilir çünkü 12-15 ayda ilk sözcüklerin gelmesini ve en az 3 farklı sözcük üretimi bekleriz. Bu noktada hangi üretimlerin sözcük sayıldığını bilmek önemli, yoksa doğru bir hesaplama gerçekleştirmek mümkün olmaz. Konuyla alakalı videomu aşağıya ekliyorum.
- Çocuğunuzun duyusal hassasiyeti olduğu bariz, bu nedenle bir Ergoterapiste gitmenizi öneririm.
- Yeme problemi için de SOS Beslenme Terapisti bulmanızı ve ona götürmenizi öneririm. Bu sertifikaya sahip Dil ve Konuşma Terapistleri de olabiliyor.
- Bu süreçte varsa ekran maruziyetini tamamen kesin. Unutmayın ki çocuğun telefon/televizyon izlemesi de ekran maruziyeti sayıldığı gibi sizin izlemeniz, çocuğun arka planda ekran sesine maruz kalması da ekran maruziyeti sayılır.
- Otizmin tanılanması için çocuğun dil gelişimi kapsamlı değerlendirilmelidir çünkü otizmde ‘sosyal iletişimsel problemler’ tanı kriterleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle en kısa sürede bir Dil ve Konuşma Terapisti ile görüşmenizi öneririm.

https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==

B

Bahar D.

16 Ekim 2025 22:16
Merhabalar. İyi bir cocuk nöroloji buldum ve ona goturdum. Eeg cekildi eeg temiz cikti dha once Mr cekilmisti oda temiz cikmisti. Hipotonisi var. 18.5 aylik hala yuruyemiyor ve konusmada ilerleme yok. İlgilendigimiz icin biraz dha hareketleri aktiflesti. Ama surekli bagiriyor konusamadigindan dolayi. Doktor kesinlikle ozel egitim alsin dedi. Yasi kucuk oldgu icin bi tani konmadi henuz ama cok ilgileni ekrani kesin gerekirse muzik biled dinlemesin dedi. 4 aylık bikizim daha var. Zaten hamilelik döneminde ayni zamanda çalışıyordum ve zorlu gecti. Eşimin yegeni bakıyordu.Ben ekran izlemiyor saniyordm meğerse izliyormuş.Hamilelik calisma dogum derken defne iyice ihmal oldu. Artik ekran bağımlılığı vardi ve Dursun diye surekli ekran açıldi. Kendimi toparlamam uzun sürdü. Simdide gurbette iki bebeğimle birde eşim yalnızız.Esim calisiyor. Cok zorlaniyorum. ozelegitime nasilgoturcem bebegimi kime birakcam ekonomide sikinti napcagimi sasirdim

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir