Okullar Açıldı, Havalar Soğudu, Hastalıklar Kapıda…

1174 görüntüleme
Osman G.

Osman G.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

30 Eylül 2025 20:39
### Çocuğum Sürekli Hasta! Merak Etmeyin, Yalnız Değilsiniz: Sonbaharın Üç Yaygın Virüsü

Sevgili ebeveynler,

Son zamanlarda parkta, okulda veya kendi evinizde sürekli burnunu çeken, öksüren çocuk sesleri duyuyorsanız, yalnız olmadığınızı bilin. "Bu çocukların hepsi mi hasta?" diye endişelenmeniz çok normal. Birçoğunuz gibi ben de son haftalarda hem online görüşmelerimde hem de fiziki muayenelerde hasta çocuk sayısında belirgin bir artış gözlemliyorum. Bu durum sadece bizim şehrimize veya ülkemize özgü değil; tüm Türkiye ve Avrupa'da benzer bir tablo var.

Peki, bu bir salgın mı? Hayır. Korkulacak yeni bir durum yok. Bu, her yıl sonbahar ve kış aylarında yaşadığımız mevsimsel bir artış. Havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda daha fazla vakit geçiriyoruz ve bu da virüslerin çocuklar arasında kolayca yayılmasına neden oluyor.

Şu anki hastalıkların arkasındaki üç yaygın "şüpheli" ise genellikle şunlar: **İnfluenza (Grip), RSV ve COVID-19.**

Bu üç virüs de genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle kendini gösterir. Gelin, bu virüsleri ve belirtilerini daha yakından tanıyalım.

#### 1. İnfluenza (Mevsimsel Grip)

Grip, genellikle aniden başlayan belirtilerle tanınır. Çocuğunuz sabah enerjikken öğleden sonra yatağa düşebilir.
* **En Belirgin Bulguları:**
* **Yüksek ateş** (38.5°C ve üzeri)
* Vücut, kas ve eklem ağrıları ("Her yerim ağrıyor" şikayeti)
* Kuru ve inatçı bir öksürük
* Halsizlik ve bitkinlik hali
* Baş ağrısı ve bazen boğaz ağrısı

#### 2. RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs)

RSV, özellikle 2 yaş altındaki bebekler ve küçük çocuklar için önemlidir. Genellikle basit bir soğuk algınlığı gibi başlar ama ilerleyebilir.
* Yoğun burun akıntısı ve tıkanıklık
* **Hırıltılı solunum** (Nefes alıp verirken ıslık benzeri bir ses duyulması)
* Hızlı nefes alıp verme
* Şiddetli ve balgamlı öksürük krizleri
* İştahsızlık ve beslenmeyi reddetme

#### 3. COVID-19

Artık hepimizin aşina olduğu COVID-19, hala aramızda ve farklı belirtilerle karşımıza çıkabiliyor. Bazen hafif bir nezle gibi atlatılırken, bazen de gribe benzer şekilde seyredebiliyor.
* **Yüksek ateş** (Grip gibi aniden başlayabilir)
* Öksürük ve boğaz ağrısı
* Burun akıntısı veya tıkanıklığı
* Halsizlik ve yorgunluk
* Bazı çocuklarda baş ağrısı, kas ağrısı veya mide-bağırsak sorunları (karın ağrısı, ishal)

#### Tedavide En Önemli Kural: ANTİBİYOTİKLER İŞE YARAMAZ!

Bu üç hastalığın da etkeni **virüslerdir**. Antibiyotikler ise sadece **bakterilerin** neden olduğu enfeksiyonlarda işe yarar. Bu nedenle, doktorunuz önermediği sürece çocuğunuza kesinlikle antibiyotik vermeyin. Gereksiz antibiyotik kullanımı, çocuğunuzun gelecekteki sağlığı için faydadan çok zarar getirebilir.

#### Evde Neler Yapabilirsiniz?

Bu viral enfeksiyonların çoğu, vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından atlatılır. Bu süreçte çocuğunuzun daha rahat etmesi için şunları yapabilirsiniz:
* **Bol Bol Dinlensin:** Vücudunun gücünü hastalığı yenmek için kullanmasına izin verin.
* **Sıvı Desteği:** Su, ayran, taze sıkılmış meyve suları veya çorba gibi sıvılarla vücudunun susuz kalmasını önleyin.
* **Odasını Nemlendirin:** Kaloriferin kuruttuğu havayı nemlendirmek, burun tıkanıklığına ve öksürüğe iyi gelir.
* **Ateş Kontrolü:** Ateşi yükseldiğinde doktorunuzun önerdiği ateş düşürücü şurubu uygun dozda verebilirsiniz.
* **Burun Temizliği:** Özellikle küçük bebeklerde serum fizyolojik damlalarla burnunu açık tutmak, nefes almasını ve beslenmesini kolaylaştırır.

Unutmayın, bu dönem geçici. Çocuklarımızın bağışıklık sistemi bu virüslerle tanışarak güçleniyor. Endişelendiğiniz veya çocuğunuzun genel durumunda bir kötüleşme hissettiğiniz anda ise en doğru bilgi ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışın.

Sağlıklı günler dilerim!
Yağmur Y.

Yağmur Y.

30 Eylül 2025 20:46
Hocam bebekler için ne yapmalıyız 5.5 aylık oğlum var eşim calisiyo
Hatice S.

Hatice S.

30 Eylül 2025 21:24
Merhaba Osman hocam 16 aylık oğlum 20 gün önce grip oldu burun akıntısı hala devam ediyor. Grip aşısı yapılabilir mi?
Y

Yeter B.

30 Eylül 2025 23:04
Hocam merhaba bebeğim 3 aylık rsv şikayetlerinin hepsi vardı acile gittik kandaki oksijen 94 çıktı normal mi. Bir de burun temizliğini kaç kere yapmalıyız. Anlık olarak açılıyor 5 dk sonra nefes alamıcak kadar tıkanıyor.
B

Beyza B. D. ..

1 Ekim 2025 04:37
Hocam merhabalar 4 aylık.bebegim balgamli öksürük var doğal hangi yöntemlerle kesebilirim
İ

İlker E.

1 Ekim 2025 14:46
Hocam aradığım cevabı buldum teşekkür ediyorum güzel bilgileriniz için
G

Gül

1 Ekim 2025 17:30
Hocam hiç sorun yokken serum fizyolojik kullanabilir miyiz bi önlem olur mu korunmak için. 12 aylik
B

Binnaz Y. Y. ..

3 Ekim 2025 16:02
Merhaba hocam acil bir şey sormam lazım bebeğim dk 3050g boy 50 cm kafası36 cm idi şimdi2 buçukaylik oldu kafası42 cm boy 62 cm ve kilosu 6600 anne sütü alıyor, sebesiz ağlamalarıdevam ediyor gittiğimiz doktolar kolik dedi , gaz damlası kullan dediler. Sormak istedigim şey bebeğimin kafası uygunmu büyüme eğrisi hidrosefali filan olma ihtimalini arttırırmi
R

Rabia K. ..

5 Ekim 2025 06:07
Hocam bebeğimin yumurtaya alerjisi var ne yoasam geçmiyor cildi çok kuru hangi kremi önerirsiniz
K

Kübra Ç.

5 Ekim 2025 07:25
geçmeyen kıvamlı burun akıntısı sebebi ne olabilir?
Y

Yaren K.

5 Ekim 2025 13:49
Merhaba hocam bebeğim 5 aylık tortikolis var başını hep sola doğru eğiyor eğdiği tarafı deslekleyerek yatırıyorum eğzersiz yapıyorum bu sefer de diğer tarafa eğimli oluyor ne yapmam lazım
S

Selin K.

6 Ekim 2025 06:53
Hocam sadece gece yükselen ateşin sebebi nedir? Ateş 39,5 ları buluyor..
N

Nesil A.

7 Ekim 2025 21:53
hocam ateş düşürücü fitiller bebek uyurken verilir mi ?
B

Banu A. ..

15 Ekim 2025 03:56
Hocam iki aylık bebeğim ablasından grip bulaştı ne yapmalıyım serum ile temizliyorum aspiratörle çekmeli miyim geniz akıntısı ve öksürük de oluyor
K

Kubra

16 Ekim 2025 07:24
Hocam selamlar. kızım 3 buçuk aylık bugün sabah 4, 5 ten beriara ara kakasını yaptı normalde bu kadar çokyapmazdı vehafif sulu gibiydi İshal mi diye endişe ettim.ateşi yok burnu çok sık tıkanıyor bazen nefes alışından hissediliyor ama açıyorumdüzeliyor. bir de 1 kaç gün önce vajinal akıntı gibi bir akıntısı geldi takip ettim daha sonragelmedi ne yapmam gerekir şuan..
F

Fulya B.

16 Ekim 2025 10:55
Hocam bu dönemde misafirliğe çağrıyprlar ne yapmalıyız çağıran kişiler öğretmen gitmeyinxe güceniyorlar
S

Selvi A.

17 Ekim 2025 13:15
Merhaba hocam öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim sorum şu 2 aylık bir bebeğe serum fizyolojik ile hava günde kac kere verilir ve nebulizatöre kaç cc serum fizyolojik kullanılır
Y

Yaşar S. ..

17 Ekim 2025 21:54
Hocam bebeğim11 aylık öksürük var halsizlikvar sağlık ocağına götürdüm boğazda tahriş vardedi deloday şurup verdibunun dışında yapmam gereken bişey var mı acaba
S

Sibel Y.

22 Ekim 2025 08:16
Hocam inşallah görür yanıtlarsınız 50 günlük bebek hırıltılı burun ve ara ara öksürük var ateş yok burnu sürekli açmaya özen gösteriyorum nem/buhar makinesi evde devamlı açık ciğerlerinde hafif hırıltı var dedi doktor neler yapabilirim hastaneye yatış olmadan daha fazla ilerlemeden evde 2 abi faktörümüz var okuldan gelince hemen el yüz yıkama üst değişme yapıyorlar
G

Gamze K. ..

27 Ekim 2025 07:29
2yaşinda oğlum var düngeceden beri bütüntikaniigi var ve köpek havlamasıseklinde bı oksurugu var doktora sabah gittim antibiyotikverdi sizce kullanmalımiyim hocam lutfe görün teşekkür şimdiden
D

Duru K. ..

29 Ekim 2025 22:11
Merhaba gamze hanım benimde bebeğim 16 aylık aynı sorun bizde de var ve az önce doktor Deksamet ilaç verdi sizin için de verdimi acaba oğlum havale geçirdi diye ilaç kullanımı kısıtlı

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir