Masa Altına Girme Kirpik Yolma

81 görüntüleme
K

Kübra B. ..

17 Ekim 2025 15:05
Merhaba bebeğim 12 buçuk aylık yaşına girdiğinden beri çok değişti özellikle son bı haftadır sürekli uyanık olduğu her an ya masaların altında yada kanepenin arkasında çağırdığımda gelir çıkar biraz oynarız vs ilk fırsatta yine masaların altına girer. Kendi kendine oynamaya başladı biraz ama hep belli başlı şeylerle oynar ip kablo mezura vs bunları kaldırdım ortadan ve bunları boynuna dolayıp cekiyo . Ama bu durum bitmedi mesela mutfak tutacağını alıp doluyo boynuna halklardan ip söküp doluyor hiç birşey bulamazsa çoraplarıı biraz uzun onları çıkarıp doluyo . Birde yaklaşık 1-2 aydır uykuya geçerken kirpiklerini cekistiriyo. Ve aylardır var olan bı problem daha tırnaklarını ya kendi tırnaklarının arasına geçiriyor ya benim ve bunuda genelde biberonla beslerken yada uyku öncesi sık yapıyo. Allah aşkına bı soylermisiniz bizden kaynaklanan bı stres mi yaşıyo geçici bı durum mu rahatlamaya mi calstryo kendini. Tırnak bile yemeye başladı yaşına girdiğinden beri bizim bı sorumsuzlugumuzdan mi kaynaklaniyo ben tezgagimi bile toplanıyorum gün boyu gece yapıyorum her işimi sürekli ilgileniyorum yetersiz mi kaldım bı problem mi var anlayamiyorum
K

Kübra B. ..

17 Ekim 2025 15:07
@Fatma Uygur yanıtlarsanız çok sevinirim Fatma hanım
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

20 Ekim 2025 06:43
@Kübra Bozdemir Merhabalar 🌼 12.5 aylık bebeğinizin yaşına girdikten sonra sergilediği masa altına veya kanepe arkasına girme ve nesneleri sürükleme davranışları, bu dönemde yoğunlaşan keşfetme arzusu, bağımsızlık ihtiyacı ve nesnelerle mekan ilişkilerini öğrenme çabasının normal bir parçasıdır. Bu davranışlar, onun gelişiminin sağlıklı ilerlediğini gösterir. Ancak, uykuya geçerken kirpik çekmesi, tırnak ısırması ve tırnak arasına sokması gibi tekrarlayıcı hareketler, onun aşırı uyarılmışlık veya stresle başa çıkmak için bulduğu kendini sakinleştirme (regülasyon) mekanizmalarıdır. Bu durumun sizin yetersizliğinizden veya bir sorumluluğunuzdan kaynaklanması olası değildir; daha çok bebeğinizin duyusal olarak aşırı yüklenmiş olduğunu gösterir. Bu döngüyü kırmak için, uyanık olduğu anlarda onu ellerini aktif olarak kullanacağı (blokları üst üste koyma, hamurla oynama) ya da vücudunu yoğun kullanacağı (tünelden geçme, itme/çekme) aktivitelerle destekleyerek kendini regüle etme becerilerini farklı yollarla geliştirmesini sağlamalısınız. Ayrıca, uyku rutinini daha sakin ve duyusal olarak daha az uyaran içeren bir hale getirerek (örneğin, biberonla besleme veya ninni sonrası kirpik çekme davranışını nazikçe durdurup eline yumuşak bir nesne verme) bu alışkanlıkları sağlıklı bir şekilde değiştirmesine yardımcı olmalısınız.
K

Kübra B. ..

20 Ekim 2025 08:05
@Fatma Uygur çok teşekkür ederim cevap için aslında duyusal hassiyetleri olduğunu 8 aylıkgibi fark etmissim mesela peynire dokunur dokunmz öğürme yada yumuşak nesnelere dokunmaktan korkuyorduevde biraz destekle bazilarini aştık ama saniyorum ama yenilerini ekleniyo sürekli ses hassiyeti görselolatak yeni biseye alışmasıcok uzun sürüyo yeni oyuncakyan bile korkar alışmasıcok uzun sürer. Dokunsal hassiyeti biraz azaldıevet amadevam ediyo. Bu aylarda ergoterapiicin uygunmudur çünkü sanırım ben biseyleri ya eksik yapıyorum yada yanlış dengeyi sağlayamadığım için sanırımbi türlü regülasyon dediğiniz durumu saglayamiyoruz uykuya geçerken çok zorlaniyo yatakta takla atiyo resmen 1 sn oturmadan dolanıpduruyo ve çokhizli bı şekilde yapıyo bu hareketleri üzülüyorum rahatlayipta uyuyamiyo diye.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir