Korkuyorum :(

321 görüntüleme
M

Melike ..

12 Eylül 2025 09:27
Bebegim 10 aylık alkıs baybay gibi taklitler yok kanat ve ayak çırpmaları var gün içinde sık sık gözdeleri dalıyor ve herseyi agzına götürüyor hatta saldırırcasına ıssırıyor(dişleri yeni çıkıyor). Göz teması kuruyor babıldamaları var sosyal gulumseme var emekliyor destekli ayaga kalkıp duruyor ama ilk saydıklarım cok korkutuyor
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

12 Eylül 2025 09:55
Melike hanım merhaba. Otizmde iki alanda etkilenim görülmektedir: sosyal iletişimsel davranışlarda etkilenim ve stereotipik/tekrarlayıcı/yineleyici hareketler. Kendi alanım olan sosyal iletişimsel davranışlara yorum yapacak olursam çocuğunuzun göz temasının olması, sosyal gülümsemesinin gelişmiş olması ve babıldamaların gelmiş olması Otizm tanısını dışlayacak özelliklerdir. Otizm’de erken dönemde genellikle göz teması ve bakışma olmaması, sosyal gülümsemelerin gelmemesi, babıldamaların gecikmesi, ortak ilgi kurmama görülmektedir. Fakat bu alanları da en doğru şekilde değerlendirmek gerekmektedir. Bu nedenle göz teması, sosyal gülümseme, babıldama paterni bir uzman tarafından değerlendirilmelidir. Ebeveyn gözlemi çok önemlidir fakat atipik bir durum olup olmadığını uzmanın değerlendirmesi gerekmektedir. ✨
M

Melike ..

12 Eylül 2025 09:57
Sizin alanınızdan ilerleyerek soruyorum ozaman sosyal iletişimde taklit yok bu bir risk taşıyormu suan
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

12 Eylül 2025 10:06
Eğer siz karşısında babıldama yaptığınızda size gülüp sizin yaptığınız şekilde babıldamaya çalışıyorsa bunu taklit olarak sayabiliriz. Bu şekilde düşündüğünüzde de taklit becerisinin olmadığını düşünüyor musunuz? ✨
I

Irmak K.

12 Eylül 2025 10:15
Merve hanım çok güzel açıklamış, eklemek isterim. Taklit önemli evet ama yeterince ilgisini çekecek bir durum bulunmuyor olabilir çevrenizde. Yaşıtlarıyla bir ortamda bulunma imkanı yaratabilirseniz onları taklit ediyor mu, bunu bir gözlemleyin. Her bebek ve çocuk aynı aylarda aynı şeyleri yapacak diye bir durum maalesef yok. Ancak özellikle atipik durumlar için göz teması, gülümseme ve konuşma denemeleri artıyor mu azalıyor mu bunlara bakmak lazım. 1,5 yaşa kadar ne ebeveynlerden ne de yaşıtlarından  gördüklerini tekrarlamıyorsa veya şu anki edinimlerinde azalma varsa iki yaş dolaylarında iyi bir merkezin görüşüne başvurulmalı. Ancak bu süre zarfında yaşıtlarıyla bol vakit geçirmesi ve imkanınız varsa 1 yaştan sonra ebeveynli ve 2 yaştan sonra ebeveynsiz oyun gruplarına dahil olması fayda sağlayabilir.
M

Melike ..

12 Eylül 2025 10:30
Ba ba de de olarak babıldıyor bunları biz devamlı söyledik bizi taklıt edip mi bu sesleri cıkarıyor yoksa sadece o sesleri cıkarabildiginden mi bilmiyorum bu arada ikizi bar devamlı beraber vakit geçiriyorlar fakat o 6.7. Ayda aşkıs yapmaya baslamıstı ona bakarak taklıt yapmıyor cogu zaman birbirlerinin farkında degiller oyuncak için kavga ediyorlar birbirlerinden alıyorlar arada sac cekmeler ıssırma girişimleri yasanıyor okadar
M

Melike ..

12 Eylül 2025 10:32
Yani bize bakarak yapmaya calısmıyor ama baba ve dede kelimelerini hece olarak cıkarıyor devamlı tekrar ettigimizden diye düşünüyorum
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

12 Eylül 2025 10:37
Melike hanım bu noktada şuna dikkat etmek gerekir. Çocuğunuz yalnızca siz söyledikten sonra taklit yoluyla babıldıyorsa buna babıldamaları gelmiş diyemeyiz. Siz yapmadan da kendiliğinden bababa gibi heceler üretmesi babıldama olarak sayılmaktadır. Yani benim anladığım çocuğunuzun taklit becerisi gelişmiş ama babıldamaları gelmemiş şeklinde.
M

Melike g.

12 Eylül 2025 10:48
Benim bebeğim de kanat çırpıyor Merve hanım 8 aylık göz teması falan var taklit olarak ben püü diyorum o an yapmıyor ama bir süre aonra kendiliğinden yapıyor. Ben bir yere pat pat hadi vuruypruz diyince aynı yere vuruyor buda taklit sayılır mı? Bu bacak kol hareketliliği normal gelişim gösteren bebeklerde de olur mu 😔
M

Melike ..

12 Eylül 2025 10:59
Bugun hayır anlamında parmagımı kadırdım oda bakarak yaptı bugun ilk defa oldu hatta bir kac defa tekrarladık 10 defanın 3 4 defasında o da yaptı ama cok fazla kanat çırpıyor ve aylardır alkıs çalısmamıza ragmen yapmıyor bu beni korkutuyor
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

12 Eylül 2025 11:26
Melike hanım merhaba. Evet bu beceriler taklit olarak sayılmaktadır çünkü 8 ayda kaba motor beceriler gelişmeye başlamıştır ve çocuk bir yere bilinçli olarak uzanabilmektedir. ✨
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

12 Eylül 2025 11:27
Ellerini sizinki gibi tam denk getiremeyebilir, ellerini birbirine yaklaştırıp çırpması da ‘alkış yap’ komutunu aldığını ve sizi taklit etmeye çalıştığını göstermektedir. ✨
M

Melike g.

12 Eylül 2025 11:54
Teşekkür ederim Merve hanım bir de gün de 1 yada 2 kere ellerini izliyor parmaklarını falan bu da korkutuyor
M

Melike ..

12 Eylül 2025 12:43
Kesinlikle alkıs yapmıyor ama oyuncakları arada birbirine vuruyor kanat cırpması içinde bütün bu durumları göz önune alarak o konuda uzman birininde yorum yapmasını isterim tesekkürler
M

Melike g.

12 Eylül 2025 13:01
Melike hanım benim kızım da öyle kollarını kaldırıp indiriyor heycanlanınca sevinince bazen ağlarken
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

13 Eylül 2025 13:03
‘Melike g’ hanım ellerini izlemesi kendi uzuvlarına dair farkındalığının geliştiğini gösterebilmektedir, eğer birbirine vurup ses çıkarmayı da deniyorsa bu noktada endişe duyulacak bir durum olmayacaktır, kendi hareketleriyle ses üretebildiğine dair farkındalığının gelişmesi konuşma öncesindeki gelişim özelliklerindendir.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir