Korku Olması
182 görüntüleme

Dilara T.
30 Eylül 2025 11:17
Kızım 21 aylık kendinden küçüklerden korkuyor ama arada oyuncaklarını paylaşıyor kızımdan küçük çocuk diyelim, bağırıyor veya bağırmasa da korkup anne diyip bana kaçıyor oyun alanlarına parka falan götürüyorum korkusunu yensin diye kendinden büyük çocuklara bişey yok sadece küçük çocuk yanaşırsa korkuyor böyle korkuları var birkaç aydır normal mi beni de darlıyor günlük hayatımı biraz etkiliyor bir araya geldiğimde hemen kaynaşamıyor biraz zaman geçince oynuyor normal durum mu nasıl yol izlemem gerekir

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
4 Ekim 2025 07:45
Merhaba 🌼 Bu yaştaki çocuklar, kontrol edilemeyen seslere veya anlık tepkilere (bağırma, ağlama) karşı daha hassastır. Büyük çocukların hareketleri daha öngörülebilir olduğu için onlardan korkmaması, küçüklerin öngörülemeyen davranışlarının onu rahatsız ettiğini gösterir. Paylaşım davranışı göstermesi, sosyal etkileşim isteğinin varlığını gösterir. Korktuğu anlarda ona güven verin ve tepkisini etiketleyin ("O bağırdı ve sen korktun, anne yanındaydı."); bu, duygularını anlamasına yardımcı olur. Park gibi alanlarda hemen kaynaşmasını beklemeyin; yanına oturarak, önce uzaktan gözlem yapmasına ve duruma alışmasına izin verin. Oyun alanına giderken yanınızda kendi sevdiği birkaç oyuncağı bulundurun ve sadece küçük çocuklara değil, tüm çevresine oyuncak paylaşımı konusunda model olun. Sosyal ortamlarda kısa kalıp, güzel bir deneyimle ayrılmak, bir sonraki sefer için olumlu bir temel oluşturacaktır.

Dilara T.
4 Ekim 2025 12:50
Teşekkür ederim cevapladığınız için, dediğinize benzer yaşadığımız olayı örnek vereyim, parka gittiğimizde yanımıza topunu almıştık, çocuklarla da oynamaya alışır belki diye. Parkta küçük kız vardı topu gördü oynamak istedi kıza topu attım. Kızıma da oynaması için. Bak, top sana geldi, hadi geri atabilirsin dedim. Oda attı hiç korkmadan. Aferin topu attın dedim. Hoşuna gitti oynamak, buda çok büyük bir gelişme topunu kızla oynamasına izin vermesi, oyununa onu da dahil etmek sosyal beceriyide aşılamış oldu aslında. Korktuğunda da burdayım birlikte oynayalım dediğimde korktuğu arkadaşıyla oynattığımda onları, az da olsa korkusu hafifliyor başka zaman buluştuğumuz da tekrar gördüğünde gene korkuyor zamanla geçer umarım. Ani hareket yapınca temkinli önce gözlemliyor zarar vermesinden sanırım korkuyor ama ben diyorum ki; o seni çok seviyor senle oynamak istiyor senden küçük olduğu için bazen hızlı davranıyor farkında değil diyorum. Ben burdayım Sen hazır olduğunda birlikte arkadaşınla oynayabiliriz diyorum. Kendinden küçük arkadaşıyla tek bırakınca oynamıyor ben oynatırsam oynuyor evde de öyle ben oyuna dahil oluyorum çok güzel evcilik veya bloklarla oynuyoruz ama mutfakta işim oluyor tek bırakınca ağlıyor 'telefon aç diyor' telefon eline vermek istemediğimden onun yerine televizyondan eğitici çizgi film veya çocuk şarkısı açıyorum işim bitene kadar oyalanıyor ama uzun süreli değil izlediklerine dikkat ederim eğitici içerikler olmasına, arada sorular yöneltirim, izlediğimizle ilgili mesala bu çeşit şekiller vardı.Şekillerin hepsini söylerim, bir şekil gösteririm bu hangi şekil gibi, çocuğun bu renklerde uçurtması varmış. Hadi birlikte senlede sayıları sayalım mı? onuda tamamen hareketsiz kalıp,dalmasın diye. Bu aralar öfkelenmesi, istediği olmayınca, ağlamasının sebebi telefon veya televizyon izlemesinden mi? mecbur kaldıkça eline uzun süreli telefon vermemeye özen gösteriyoruz küçük yaştan beri ama bazenleri tamamen vermicem diyorum vicdanen içim rahat değil mecbur kaldığımda sakinleşmesi veya yemek yemesinde işe yarıyordu. öfkelenmesi, ağlaması, birşeyleri atması 2 yaş sendromundan mı yoksa tv televizyondan mı kaynaklı? cevabınız benim için önemli 🙏🏻🌸
Ş
Şehnaz Y.
4 Ekim 2025 19:13
Merhaba 13 aylık oğlum oyun oynarken yada konuşmaya çalışırken iki eliyle kafasına vuruyor . Bunu yeni yapmaya başladı sürekli değil ara ara heyecanlandığın da çok yapıyor bu normal bir davranış mıdır? Ne yapmam gerekiyor konuşarak bunu yapmamasını söylüyorum fakat tekrar hemen yapıyor
A
Ayşenur M. ..
5 Ekim 2025 16:11
Benim oğlumda 20 aylık yüksek seslerden korkuyor kendi yaşıtları bağırdığında ağlıyor elleri titriyor parktada ortama alıştıktan sonra adapte olabiliyor