Konuşma

87 görüntüleme
H

Hasibe K.

31 Ekim 2025 13:26
Oğlum 3 gün sonra 8. ayını bitirecek fakat hala babıldama olayı gerçekleşmedi. Sürekli bir şeyler konuşur gibi anlatır gibi. Net bir kelime bazen anne çıkıyor. Sürekli birlikte şarkı da söylüyoruz. Ama neden babıldama yapmadığını anlamadım.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

1 Kasım 2025 21:04
Hasibe hanım merhaba. Tekrarlı hecelerden oluşan babıldamaların (bababa, mememe, gagaga, tetete gibi) 6-9 ay aralığında gelmesini bekleriz. Bazı çocuklar 6 aylıkken babıldar, bazıları ise 9.ay içerisinde babıldar. Öncelikle yapmanız gereken şey çocuğunuzun dil gelişimine ayak uydurmak ve sabırlı olmak. Şarkı söylemeye devam etmenizi, bol bol kitap okumanızı, ve bebeğinize bol bol babıldayarak ona model yani örnek olmanızı öneririm. Konuyla alakalı videomu aşağıya ekliyorum. 2 yaşa kadar ekran maruziyeti olmaması gerektiğini de hatırlatmak isterim. Ekran dil gelişimini büyük ölçüde olumsuz etkilemekte. Sadece çocuğunuza izletmek değil siz de yanında sesli şekilde televizyon telefon kullanmamalısınız. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOGEHHjCgUh/?igsh=MXIwczhvZGp4dG9ndA==

H

Hasibe K.

2 Kasım 2025 05:59
Çok teşekkürler Merve hanım. Ekran kesinlikle kullanmıyor buna gittiğim yerde de elimden geldiğince engel oluyorum. Bir yerde arkadan düzgün Türkçe ile konuşulan podcast dinleyin diyordu. Sizce yapmalı mıyım?
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

3 Kasım 2025 21:51
Ben asla önermem çünkü arka planda kayıtlı bir sesi dinliyor olması da ekran maruziyeti olarak sayılır ve dil gelişimini büyük ölçüde olumsuz etkiler. Çocukların gerçek hayatta çevrelerinde olan iletişimi gözlemlemeleri özellikle 0-2 yaşta çok çok önemli. Gerçek hayat deneyimleri gerekli, kaydedilmiş ve sanal ortam deneyimleri değil.✨
H

Hasibe K.

4 Kasım 2025 06:01
Peki Merve Hanım. İlginiz için çok teşekkür ederim. 💙

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir