Kafa Şekil Yamukluğu
146 görüntüleme
E
Elif N.
8 Kasım 2025 21:25
Bebeğim erkek ve yaklaşık 5 aylık. Kafasını hep bir tarafa çevirmekten sol tarafı daha yamuk şekil aldı, sırt üstüne yatarken de arkası biraz düzleşti. Artık iyice hareketlendiği için beşiğin yanına oturuyorum belki 10 defa çeviriyorumdur. İnanın çok yorucuymuş. Bunu yaşayan var mı aranızda, nasıl aştınız?
İ
İrem E.
8 Kasım 2025 21:33
Benim bebeğimin de hep aynı tarafa yatmaktan kafasının arkasında şekil bozukluğu oluştu ve maalesef yatışla düzeltemedik çünkü ben müdahale etsem bile kendisi yüzüstü uyumak istedi. Kafasını çocuk doktoruna gösterince beyin cerrahından bilgi alabileceğimizi söyledi ve bize kask tedavisi gerekebileceğini söyledi . Ben de araştırdım gittik ve ölçüm yapıldı artık yatışla düzelmeyeceği için kask tedavisine başladık . Şu an 6 buçuk aylık 2 haftadır kask kullanıyoruz siz de bir muayene olun isterseniz çocuk doktoruna çünkü bu konu geciktirilmemesi gereken bir konu
E
Elif N.
8 Kasım 2025 21:53
Peki kask tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler neler. Uyutma şekli falan önemli mi, mesela sallayarak uyutulabilir mi? Tedaviniz ne kadar sürebilir bir şey dediler mi?
İ
İrem E.
8 Kasım 2025 22:08
Biz içimizin rahat etmesi için 2 farklı yerde ölçüm yaptırdık ve 12 mm bir yamukluk çıktı . Ortalama 4 ay gibi bir süre söylendi tabiki günde 23 saat kuralına uyarsak . Sallanma kısmıyla ilgili bir şey söylenmedi bize. Günde 1 saat kaskı çıkarıp kaskı temizleyip bebeğin başını yıkayıp kurutuyoruz . Kızarıklıkları kontrol ediyoruz . Ben nasıl uyuyacak diye çok endişe etmiştim ama bebekler cidden alışıyolar. Kaska dışardan bakınca gerek yok gibi duruyordu ama ben anne olarak hep yamukluğun farkındaydım ve ölçümde de çıktı zaten. Aklınızda soru işareti kalmasın belki sizinki hafif şiddettir ve pozisyonlamayla düzelir
E
Elif N.
8 Kasım 2025 22:11
Yok ben takıntılıyım bu konuda. Uzman gerek yok desin. Elimde olan bir şeyse gerekeni yapmak isterim. Son olarak ücreti konusunda bir şey demek ister misiniz?
İ
İrem E.
8 Kasım 2025 22:15
Ücretler biraz yüksek en ünlü merkez Amerika’dan gelen daha yüksek biz yerli marka olanı taktırdık Ankara’da fiyat olarak daha uygundu siz de araştırırsınız zaten çok bi kask merkezi yok
E
Elif N.
8 Kasım 2025 22:15
Teşekkür ederim.
İ
İrem E.
8 Kasım 2025 22:16
Rica ederim geçmiş olsun
S
Sifa D.
9 Kasım 2025 09:52
@Elif Nartgün merhaba, biz de yamukluktan ötürü kask taktırdık Amerikan versiyonundan genel olarak herkes memnun olduğu için orayı seçtik. 110 bin civarında tuttu diyeyim. Biz taktıralı biraz oldu güncel fiyatları bilmiyorum ama nereye giderseniz gidin mutlaka pazarlık yapın. Doktorunuz varsa takip eden, onun referansıyla da bir miktar indirim olabilir. Eğer kask tedavisi gerekliyse ne kadar erken yaptırırsanız o kadar hızlı etki eder. Bıngıldak kapandıktan sonra zaten tedavi yapılamıyor. Sağlıkla büyütün.
E
Elif N.
9 Kasım 2025 13:21
@Sifa D. Merhaba. Peki kaç aylıkken taktınız ve iyileşti mi?
S
Sifa D.
9 Kasım 2025 13:28
Merhaba, bebeğim 7 aylıkken taktırdık şu an 10 aylık bu hafta bitiyor tedavisi inşallah 🙏🏻 Evet tabii ki çok belirgin şekilde düzeldi. 4-6 ay arasında taktıranlarınki çok daha hızlı iyileşiyor.
İ
İrem E.
9 Kasım 2025 17:32
@Sifa D.meraba sizinde mi plagiosefaliydi ? Öyleyse hatırlıyor musunuz kaç mm olduğunu?
S
Sifa D.
9 Kasım 2025 18:06
@İrem Esen evet, bizimki orta şiddetliydi 11 mmdi. Uzun süre yoğun bakımda aynı yöne yatmaktan olmuştu çok şükür baya toparlandı🙏🏻
E
Elif N.
9 Kasım 2025 18:17
Bu mm dediğiniz ölçüyü beyin cerrahi mi söyledi?
İ
İrem E.
9 Kasım 2025 18:59
Kask merkezlerinde dijital ölçüm yapılıyor onlar söylüyorlar genelde ölçüm ücretsiz oluyor
S
Sifa D.
9 Kasım 2025 19:07
@Elif Nartgün bizim çocuk doktorumuz düzenli olarak bakıyordu (mm ölçmüyor tabii, kabaca) ve kızım 6 aylık olunca “6 aydan sonra pozisyonel düzeltmek biraz daha zor olabilir, cranial değerlendirme merkezine gidip oradan ücretsiz değerlendirme alın tam yamukluk düzeyini öğrenelim sonra değerlendirelim dedi. Biz randevu alarak gittik, orada zaten üç boyutlu şekilde bebeğin kafası taranıyor, yamukluk derecesi dijital olarak rapor ediliyor. Belli bir seviyenin altında ise o zaman pozisyon önerisinde bulunup kontrole çağırıyorlarmış ancak benim kızımınki o zaman 10mmdi orta şiddetteydi yani 1 cm kayma vardı, dediler ki “bu şiddetteyken pozisyonla düzelme şansı yok, biz kask tedavisi öneriyoruz, raporu verdiler ‘doktorunuzla da görüşüp karar verebilirsiniz’ dediler. Doktorumuz henüz bılgıldağında küçülme olmadığı için bi ay daha bekleyelim dedi, bekledik ama sonraki ay bılgıldağı küçülmeye başlayınca doktorumuz bılgıldağı kapanırsa tedavi şansı olmayacağı için kask taktırmamızı önerdi, kaskı para ile alsanız bile reçete gerekiyor zaten, bir çocuk doktoru ya da beyin cerrahiden bunun için reçete yazıldı ve o reçete ile ücret ödeyip, sipariş verdik zaten gelmesi 2 hafta sürüyor.kask takıldıktan sonra 3-4 haftada bir de ölçüm için çağırıyorlar ne düzeyde düzelmiş, kaskta işlem yapılması gerekiyorsa iç kısımlarda yontma vs yapılıyor. Sadece kaska ücret ödedik kontroller ve ilk değerlendirme vs ücretsiz. Yani gitseniz bile onlar da kafasına göre kask taktırın demiyor, zaten uluslararası standartlar var bunun için. Belli değerlerden yüksekse o zaman öneriliyor ama tabii yine de taktırmak size kalmış sonuçta. Sadece dediğim gibi sonra gerekirse yaptırırız diyebilecek bir şey değil bunu baştan bilmek gerekiyor, zamanı kaçarsa düzelme şansı yok maalesef 😞