Kafa Şekil Bozukluğu

162 görüntüleme
S

Sena Y.

12 Ekim 2025 10:35
Merhaba arkadaşlar 4 aylık bebeğimin kafasının sağ tarafında düzleşme mevcut çocuk Doktorum ve nöroloji uzmanı minimal olduğunu yşnede bir beyin cerrahının görmesini söyledi beyin cerrahına gittiğimde kask takılmasını söyledi. Kask için çok erken değil mi sizce daha yeni dönmelere başladı timmy time da yaptırıyorum sürekli
B

Büşra T.

12 Ekim 2025 11:08
Benım oglanın kafasında da düzlesme var 4.6 ay zaten kask tedavısı oluyormuş duyduğuma göre ben gitmedim doktora ama doktor onerdıyse kullanın tabı
R

Rabia G.

12 Ekim 2025 11:25
Merhabalar benim oğlum trigonosefaliden 4.5 aylıkken ameliyat oldu o yüzden ihmal etmeyin böylesi daha zor İzmirdeysenşz önerebileceğim harika bir çocuk beyin cerrahı var
S

Sena Y.

12 Ekim 2025 11:57
Teşekkür ederim
S

Sifa D.

13 Ekim 2025 21:46
@Sena Yıldırım merhaba, geçmiş olsun. Benim kızım uzun süre yoğun bakımda kaldığı için kafasının arkasında yamukluk vardı bu sebeple şu an kask kullanıyoruz.
Kask takılması gerekiyorsa (ameliyat gereken durumları bilmiyorum) en uygun zaman 4-6 ay zaten. Cerrah önerdiyse muhtemelen pozisyonla düzelmeyecek durumdadır. Kask tedavisinin en hızlı fayda ettiği dönem 4-6 ay çünkü kafa büyümesinin hala hızlı olduğu dönem, baş çevresi ne kadar hızlı büyürse kask tedavisi o kadar hızlı ilerliyor. Bir de ilerleyen dönemde bıngıldak kapanırsa zaten kask tedavisi işe yaramıyor ya da çok çok çok uzun sürüyor.
Pozisyonlama ile düzelme bebekler dönmeye başladıktan sonra pek mümkün değil çünkü dönmeye başladıklarında nasıl rahat hissederlerse (genelde yamukluğun olduğu tarafa) o tarafa yatıyorlar bu da duruma azaltmak yerine ilerletiyor çoğu zaman. kraniyal değerlendirme merkezleri genelde ölçüm ve değerlendirmeyi ücretsiz yapıyor, üç boyutlu tarama ile kafanın yamukluk derecesi ve ne tür bir kask gerektiği belli oluyor yani yamukluk belli bir derecenin altındaysa ya da bebek çok küçükse ve pozisyolama ile düzelme ihtimali varsa zaten kask takılmıyor, önerilerde bulunuyorlar. Öyle bir yerden randevu alıp değerlendirme isteyebilirsiniz.
Bu zor bir ikilem çünkü kask bir şekilde çocuğun konforunu bozuyor ama bir yandan 3-5 ay sonra bılgıldak kapanırsa isteseniz de tedavisi yok ya da ergenlikte neden daha önce müdahale etmediniz böyle kalmasına sebep oldunuz dese elden bir şey gelmez. Bir de sadece estetik değil, kafadaki şekil bozukluğu çeneyi,kulakları hatta gözleri bile etkiliyor çünkü kafa tası bir bütün. Kafa şekil bozukluğu olan birinin çene/diş yapısının düzgün olması mümkün değilmiş mesela araştırınca öğrendim. O yüzden biz çok maliyetli de olsa taktırmayı seçtik.
Umarım sizin için gerek kalmaz ama gerekiyorsa da durumu bilmeniz için açıklamak istedim. Sağlıkla büyütün 🙏🏻🙏🏻
S

Sena Y.

13 Ekim 2025 22:59
Çok teşekkür ederim geçmiş olsun size de
Emel N. G.

Emel N. G.

14 Ekim 2025 08:22
Merhaba, benim bebeğim bıngıldağı kapalı doğduğu için önce 3 aylıkken ameliyat oldu. Sonrasında da kask tedavisi görmeye başladı. Doktorunuz kask tedavisini önerdiyse ihmal etmemenizi tavsiye ederim. Endişelerinizi tahmin edebiliyorum. Ama merak etmeyin bebekler kaska hemen alışıyorlar. Üstelik ameliyat gerektirmeyen sadece kask tedavisi için üretilen kasklar daha kullanışlı. Benim bebeğim şu an 6 aydır kask takıyor üstelik yazın sıcaklarına denk geldiği halde çok sorun olmadı. Bu tedavilerde başın en hızlı büyüdüğü dönem olduğu için ilk bir yıl çok önemli. Çok geçmiş olsun.
S

Sena Y.

14 Ekim 2025 08:23
Anladım çok teşekkür ederim geçmiş olsun size de

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir