İkinci Dil
99 görüntüleme
H
Hatice Y.
1 Eylül 2025 19:56
Bebeğimi iki dilli yetiştirmek istiyorum, öğrendiğime göre ailede birisi yalnızken sadece ikinci dili konuşmalıymış. Oğlumla teyzesi doğduğundan beri ingilizce konuşuyor ortak dil olarak Türkçeyi konuşuyorduk biz yokken İngilizce kitaplar okuyor şarkılar söylüyordu bir şeyler anlatıyordu ama teyzesi eğitim için yanımızdan ayrılıyor. 4 aylık oğlumla devamlı konuşacak seviyede ingilizcem yok yalnızca şarkılar söyleyip kitaplar okusam diye düşünüyorum. Bu sefer de benden hem Türkçe hem İngilizce duyduğu için kafa karışıklığına sebep olur mu acaba? Bir de Kur'an okurken namaz kılarken arapça duyuyor. İyice kafası mı karışacak? Gelişimini kötü mü etkiler geç mi konuşur? Tecrübe eden var mı?

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
1 Eylül 2025 20:33
Hatice hanım merhaba. Çocuğunuzu iki dilli yetiştirmek istediğiniz takdirde bir bakım verenin tutarlı olarak çocukla X dilinde, diğer bakım verenin ise çocukla tutarlı olarak Y dilinde konuşması gerekmekte. Çocuğunuz 4 aya kadar İngilizce’ye maruz kalmış bu gayet güzel. Bundan sonraki süreçlerde şarkılarla, kitaplarla destekleyebilirsiniz ama İngilizce edinimi için yeterli olmayacaktır çünkü dili edinmede ve iletişim kurmak için kullanma noktasında çocuğunuzla çeşitli konularda sohbet ediyor olmanız gerekmekte.
H
Hatice Y.
1 Eylül 2025 21:57
Teşekkür ederim Merve hanım çok faydalı oldu