Havale
331 görüntüleme
T
Tuğçe K.
13 Eylül 2025 14:25
15 aylık bir oğlum var doğuştan tek böbrekliyiz. akşam ateşlenmişti calpol ile geçti. Gece tekrar kontrol ettim ateşi var diye kaldırdım calpol verdim su içirttim soğuk uygulamaya zaman kalmadan havale geçirdi. 3-4 dakika kadar sürdü. Acilde 6 saat kaldık başka nöbet geçirmedik. Yinede kontrol için nörolojiye gitmemiz istendi. Bundan sonra süreci nasıl yürütmeliyim tekrar havale geçirir diye çok korkuyorum. İleride kreşe giderse ne olur diye şimdiden düşünmeye başladım

Tolga Ş.
Yazılım Mühendisi
13 Eylül 2025 16:41
@Osman Gönülal hocam.

Osman G.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
13 Eylül 2025 20:30
Merhabalar. Öncelikle çok geçmiş olsun. Bu durum sizin için ilk ve çok yıpratıcı olabilir ama bir çok bebek benzer durumda SORUNLAR yaşayabiliyor. Bu yaşadığınız olayın ismi febril konvulziyon dediğimiz durum yani ateşli havale. Bebekler genellikle altı ay - altı yaş arasında bu tarz durumları geçebiliyorlar. YouTube’da daha önce hazırladığın videoda bunu ayrıntılı bir şekilde ele almıştım. Linkini birazdan bırakırım. Sizin için önemli olan kısmı bu durumun altı yaşa kadar tekrarlayabilirecek olması. Bu sebeple dikkatli olmanız gerektiği. Bu durumun çok yüksek oranda epilepsiye dönüşmediğini bilmemiz bu sebeple endişe etmemenizi istemem. Yani rutin olarak her ateşli havale geçiren çocuğa çocuk nöroloji tarafından EEG yapılması gerekmez. Takip eden çocuk doktorunuzun süreci izlemesi yeterli olacaktır.
T
Tuğçe K.
16 Eylül 2025 17:06
Peki Osman bey artık havale geçirme olasılığı yüksek olduğu için ateşi kulaktan ölçüldüğünde kaç çıkarsa ateşi var diyip ilaç ve ılık duşa sokmayı önerirsiniz? kaç derece ateş bizim için sınır olmalı
Ç
Çilem D. A. ..
17 Eylül 2025 19:28
Çok geçmiş olsun bizde aynı durumu yaşadık havaleden çok korktuğum için 37.5 in ustu olunca surup veriyorum doktorumuzda öyle söyledi bizde kulak ölçümü yapiyoruz
D
Duygu Ç.
30 Eylül 2025 20:37
Merhaba benim de 15 aylık bebeğim 3 defa geçirdi 3 ay icinde en ufak ateş belirti vermedi havale geçirdi peşine ateş çıktı bende hastalanır diye huzursuzum eeg cekindik temiz çıktı ama en ufak ateşli viral enfeksiyonli hastalıklarda tekrar edebilir 6 yaşına kadar denildi. Önemli olan süresi nörolog dilerseniz. Nöbet önleyici ilaç verebiliriz dedi kararsız kaldık başka bir norologda ateşli olduğu için 6 yaşına kadar tekrarlar ilaça gerek olmadığı söyledi. Nöbet önleyici ilaç genelde epilepsi hastaları için veriliyor o yüzden bende kulanmama tarafindaydim ama Osman Bey'in görüşü benim için çok önemli umarım yazdıklarımızı okur biraz daha bilgileriyle bizi bilinclendirir katkı saglar