Hareketlerini Anlamıyorum
208 görüntüleme
E
Elvan A.
12 Ocak 2026 14:10
15 aylık 3-5 kelimesi var göz teması var isme seslenince bazen dönmüyor çok nadir bakıyo.Oturduğu yerden kendi etrafında döne döne ilerliyo günde 5 10 dk bunu yapıyor yorunlunca bırakıyor biz engel olamıyoruz dikkati dağıtamıyoruz ısırıyor ama sinirlenince değil sevmek isterken yapıyo taklit etmiyo oyun oynamıyo kitap gösteriyorum hiç bakmıyo çok üzülüyorum

merve
12 Ocak 2026 14:48
Ekran var mı hayatınızda
E
Elvan A.
12 Ocak 2026 15:25
Var malesef az ama var

merve
12 Ocak 2026 15:40
Komple ekranı kesmelisiniz bence ama yine de doktora danışın

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
12 Ocak 2026 20:54
Merhabalar öncelikle çocuk doktorunuzla ardından da doğru bir yol haritası belirlemek adına bir klinik psikologla görüşmenizi tavsiye ediyorum
N
Nazlı K.
12 Ocak 2026 21:05
Yaren hanım merhaba.24 aylık oğlum.sadece yemek yerken ekran var hayatımızda.onun dışında göz teması olsun herşeyi anlayıp yapma yerine getirme çok iyi bn onunla normal konuşup anlatabiliyorum hiç sıkıntı yok ama 10 kelime konuşuyor.kelime sayımız çok az yani.12 aylık bir erkek kardeşi var onu kıskanıyor biraz.ismini ve geri kalan herşeyi biliyor ne yapmalıyım.bir sıkıntı var mı

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
12 Ocak 2026 21:24
Nazlı hanım merhaba öncelikle sağlıklı beslenme alışkanlığı için ekran ve yemek ilişkisini kesmenizi tavsiye ederim, dil becerisi içinse mutlaka bol bol yansıtma yapın (su istiyorsa su demesine alan açın bekleyin, su mu istiyorsun? Al bakalım su gibi) üflemeli oyunlar oynayın (pipetle üfleme gibi) bolca kitap okuyun, hareketlerini duygularını yaptıklarını seslendirin. Uzun süre gelişim görmediğiniz takdirde bir dil konuşma terapistinden destek almanızı tavsiye ederim
N
Nazlı K.
12 Ocak 2026 22:00
Durumu her hangi bir otizm belirtisi olabilir mi peki.bide gerçekten tam dediğiniz gibi oyunlar oynuyor zekasını çalıştıran pazıllar yaptırıyorum

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
12 Ocak 2026 22:03
Dil gelişimi tek başına otizm için ayırıcı tanı değildir fakat eşlik eden başka belirtiler ya da şüpheleriniz varsa bir değerlendirme alabilirsiniz tabii doktorunuzdan
E
Elvan A.
12 Ocak 2026 22:05
Yaren hanım sizce benim bebeğim de nasıl ilerlemeliyim
N
Nazlı K.
12 Ocak 2026 22:09
Yok çok şükür.çocuk doktorumuz herşeyin gayet iyi olduğunu söyledi.hatta biraz rahat ve kendi haline bırakmamız gerektiğini kardeşi ile olan bağına yön vermemiz gerektiğini zaman ile herşeyin olabileceğini söyledi.hatta yaşıtları ile vakit geçirmeyi sevdiği için kreşe bile başlatmayı düşünüyoruz.
N
Nursena K.
12 Ocak 2026 23:18
@Yaren İlayda Korman 31 aylık oğlum var.
İkili–üçlü kelimelerle isteklerini söylüyor.
Yönerge alıyor, taklit ediyor; sohbet/anlatı şeklinde konuşması yok. Bu yaş için normal mi? Benimle bazı oyunlara katılıyor, yabancılara karşı çekingen Ama tanıdığı aile üyelerine karşı öyle değil komşularıma halasına anneannesine karşı çok sevgili ilgili. Hoşuna giden ve onun istediği oyunlar olursa ve bazı çocuklar onunla oynarsa gülerek oynuyor ama bazı büyük insanlara karşı çok ciddi bi çocuk bu seçici mizah amaçlımıdır hocam? Örneğin aile hekimimizi sevdi ne derse o yaptı ama bi psikoloğa götürdüğümde oradaki doktorla çok ilgilenmedi
İkili–üçlü kelimelerle isteklerini söylüyor.
Yönerge alıyor, taklit ediyor; sohbet/anlatı şeklinde konuşması yok. Bu yaş için normal mi? Benimle bazı oyunlara katılıyor, yabancılara karşı çekingen Ama tanıdığı aile üyelerine karşı öyle değil komşularıma halasına anneannesine karşı çok sevgili ilgili. Hoşuna giden ve onun istediği oyunlar olursa ve bazı çocuklar onunla oynarsa gülerek oynuyor ama bazı büyük insanlara karşı çok ciddi bi çocuk bu seçici mizah amaçlımıdır hocam? Örneğin aile hekimimizi sevdi ne derse o yaptı ama bi psikoloğa götürdüğümde oradaki doktorla çok ilgilenmedi
N
Nursena K.
12 Ocak 2026 23:21
@Yaren İlayda Korman hocam değerli vaktinizi aldığım için çok özür dilerim ama bu takıntılı halimden kurtulamıyorum. Birde oğlum biri bişey sorarsa bazencevap veriyor ismini falan söylemiyor ama ben bişey sorduğumda söylüyor yada bildiği herhangi birşeyi ortamda kendisi söylüyor Buda normal midir

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
13 Ocak 2026 07:40
Nursena hanım anlattıklarınız otizm belirtileri gibi durmuyor, sevgiler

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
13 Ocak 2026 07:41
Elvan hanım sizin için yukarıda yazmıştım.
N
Nursena K.
13 Ocak 2026 10:33
@Yaren İlayda Korman Yaren hanım iyiki varsınız Allah sizden razı olsun