👼🏻 Gelişim Ataklarında Gözlemlenen Ortak Uyku Belirtileri ❗️

364 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

30 Eylül 2025 08:43
🐣Sık Gece Uyanmaları: Normalde kesintisiz uyuyan bebek, geceleri aniden sık sık uyanmaya başlar ve uykuya geri dönmekte zorlanır.

🐸 Kısa Gündüz Uykuları: Gündüz uykuları (şekerlemeler) aniden 40-45 dakikada kalır veya tamamen reddedilir.

🐦Uykuya Direnç: Bebeğiniz her zamankinden daha huysuz ve sinirli olur; uyku saatleri yaklaştığında ağlama ve uyumaya karşı direnç gösterir.

🦄Aşırı Kucak/Yakınlık İsteği: Özellikle ayrılık kaygısının başladığı dönemlerde (8-10. ay) sürekli kucak, meme veya ebeveyn yakınlığı talep eder.

‼️Bu süreçler zorlayıcı olsa da, bebeğinizin geliştiğini gösteren normal, sağlıklı ve geçici evrelerdir. Bu dönemlerde tutarlı bir uyku rutini oluşturmak ve bebeğinize bolca sabır ve fiziksel yakınlık göstermek önemlidir.
E

E ..

30 Eylül 2025 10:27
Merhaba fatma hanim...23 aylık bi oglüm var...20.aya kadar hep emerek uyudu..gece bile emerek devam.ediyordu...dişlerde çürüme başlayınca gece beslenmesini kesmemez gerekti ama kısmen kesebildik...gece uyanmalarinda bi sekilde geri uyutabilsem de sabaha karsı 4 ile 5 uyanmalarinda asla emmeden sakinleşmiyor ve hep ağzinda kalsın istiyor...gündüz uykularinda da emmeden uyutuyordum ama araya hastalik tatil dis fln girdi ve su an yine emerek uyumaya alisti...24 aylik oldugunda sütten tamamen kesecegim yani 17 günümz fln kaldi...bu sürecte nasil bi yöntem uygulamaliyim...nasil bi yol izlemeliyim...uykularini düzene sokmak icin...
Fatma U.

Fatma U.

1 Ekim 2025 07:27
Merhabalar 🌼 Gündüz uykuya dalarken memeyi bırakması, gece için pratik olacaktır. Sabah 4-5 uyanmalarına karşı ise, bir süre eş veya babanın devreye girmesi şiddetle önerilir. Çocuk, memenin kaynağını annede gördüğü için, baba veya eşin sakinleştirmesi meme isteğini azaltacaktır. Gece uyanmalarında hemen emzirmek yerine, sarılarak, pışpışlayarak veya su teklif ederek sakinleşmesini sağlayın. Sütten kesme sürecinin son 1 haftasında memenin tadının değiştiği mesajını verebilirsiniz. Bu, onun memeden kendiliğinden vazgeçmesine yardımcı olur. Unutmayın ki, tutarlı sevgi ve açıklama, bu süreci başarıyla atlatmanızın anahtarıdır.
E

Esma N. ..

1 Ekim 2025 07:36
Merhaba 3 aylık oğlum anne sütüyle besleniyor ancak iştahı çok azaldı 15 günde 150 gram almış. Atakla ilişkilendirilebilir mi iştahsızlık
Fatma U.

Fatma U.

1 Ekim 2025 08:10
@Esma Nur Sin Merhabalar 🌼 3. ay civarında başlayan ve bebeği huzursuz eden "Büyüme Atağı" (Atak) dönemleri iştahı geçici olarak etkileyebilir. Bu ataklar sırasında bebekler daha huysuz ve emmeye daha isteksiz olabilir. mutlaka çocuk doktorunuza danışarak kilo alımındaki yavaşlamanın tıbbi bir nedenini (reflü, enfeksiyon vb.) ekarte edin. Gelişimsel açıdan ise, emzirme rutininizde daha sakin ve az uyaranlı bir ortam yaratın. Bebeğinizin dikkati kolayca dağılabilir; emzirirken etraftaki sesleri ve ışıkları azaltın. Emzirme aralarını kısa tutup daha sık teklif edin; yorgunluk veya dalgınlık nedeniyle verimsiz emmeleri engellemek için, uykulu anlarını (uyandırıp emzirme) değerlendirmeyi deneyebilirsiniz.
E

E ..

1 Ekim 2025 09:42
Cevabınız icin tesekkürler...ama göğüse acı bi tat sürmenin bant yapistrmanın vb sağlıkli bi davranış olmadıgını okumustum ...simdi sizden duyunca şaşrdım...bunlar uygulanabilir mi güvenli bağa zarar vermez mi??
Fatma U.

Fatma U.

1 Ekim 2025 10:27
Memeye zararlı yoğun acı tatlar sürmek veya bant yapıştırmak oral fiksasyona sebep olabileceğiden bunlardan kaçınmak elbetteki kıymetli. Burada sürülmesi gereken şeyler biber, macun vs değil. Yalnızca memeden kademeli kesme için yardımcı tatlardır.
E

E ..

2 Ekim 2025 08:40
Tat olarak degil herhangi bi müdahale olarak uygun olmadigini söylemislerdi...güvenlı bağa zara verebilecegi icin bu sekilde bi tiksindirmenin...siz tavsiye ediyor musunuz
B

Beyza ..

2 Ekim 2025 19:32
Merhabalar benim bebegim 11 aylık neredeyse ve uyku eğitimi vermedim vermeyi düşünmüyorum çünkü ağlıyorve ben buna dayanamiyorum. Meme vermedende uyumuyorbaya bir zamandır aksam uykularina direnmeye başladıgece sık uyandır ama şimdi daha sık uyanıyorve meme ağzından cikmasin istiyor ne yapacağımı sasirdim ayagimda sallayim diyorummm kıyamet kopariyor memede uyusa oyun oynuyor sıkılıyorsonra memede uyumuyor coo zor oluyor
Feride Y.

Feride Y.

3 Ekim 2025 17:28
Fatma hanım merhaba, bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler 🌸 benim bebeğim 7 aylık gündüzleri iki veya üç kere uyuyor sabah uyanma saatine göre değişiyor. Toplam uyku 3-4 saat arasında bazen de 3 saatin altında oluyor. Ama son zamanlarda geceleri dalmakta çok zorlanıyor, iki saatte veya daha kısa sürelerde tekrar uyanıyor. Sürekli dönüyor beşiğin kenarlarına geliyor ve tekrar dönemediği için ağlıyor. Diş süreci de var ama neden bu kadar sık uyandığını anlayamıyorum. Oda sıcaklığı kıyafetleri ile uyumlu, bazen sallayarak çok kısa sürede uykuya dönüyor bazen emmek istiyor bazen ise1-1,5 saat uyanık kalıyor özellikle sabaha karşı. Gündüzleri toplam uyku süresi ne kadar olmalı acaba fazla mı uyuyor yoksa aç mı kalıyor anlayamadım. Akşamları 20.30 da uyuyor. Kilosu ayına göre çok iyi hatta ileride uyutmadan önce beslenmesini de yapıyorum.
E

Esmanur K.

4 Ekim 2025 05:09
Merhaba Fatma hanım bebeğim 4 ay 17 günlük 17 gün öncesine kadar gündüz uykularımızı kucakta emzikle pış pışlıyarak yapıyorduk 5 dk da dalar genelde 40-60 dk lık döngünleri olurdu 17 gündür kucağa o şekilde yatırıp emzik verdiğim anda çığlık kıyamet memede yatağa uzanarak uyumaya başladı yanında yatarsam ilk uykusunu i1 saat öğle uykusunda 2-2.5saate kadar yatıyor ama aşırı direniyor uykuya 1 haftadır da gece uykuları tamamen bozuldu en geç 8.30 da uyumuş oluyor normalde sadece beslenmek için 1 veya 2 kere uyanan bebeğim saat başı uyanıp meme de emmese bile uykuya dalıyor artık o kadar çok emerek uyuyor ki kusmaları bile arttı atak dönemindeyiz muhtemelen ama bu atak bittikten sonra da alışkanlık olarak kalır mı nasıl düzeltebilirim meme vermemeli miyim her uyandığında farklı nasıl uykuya döndürebilirim uyukusndan mı çalmalıyım alışkanlığından mı gündüz uykuları içinde aynı şekilde bu atak dönemi ve meme ilişkisini nasıl düzenlemeliyim yardımcı olur musunuz

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir