Gece Terörü Yardımm Yaşayan
123 görüntüleme

Simay G.
8 Kasım 2025 22:29
Bebeğim7 aylık uykudayken gece ağlayarak uyanıyordu ve gözlerini belli bir süre açmıyor kucağımda sakinlemiyordu doktora gittik gece terörü tanısı koydu bunu yaşayan var mı içinizde ya da aynı şekilde tanı alan tedavisi yokmuş kendiliğinden geçiyormuş ama kimisinde 3 yaş kimisinde 2 yaş osman hocamda eğer cevep verirse çok iyi olur

Beyza E.
8 Kasım 2025 22:48
Bir Çocuk Gelişimci olarak yapmanız gerekenleri sıraladım umarım faydalı olur 🌸 Gece Teröründe Ne Yapılmalıdır? • Çocuk tehlikeli bir duruma düşmediği sürece müdahale edilmemeli veya etkileşimde bulunulmamalıdır.
• Uyandırmaya çalışılmamalıdır.
• Durumun zararsız olduğu bilinmeli, panik olmamaya çalışılmalıdır.
• Atak sırasında çocuğa dokunmak, müdahale etmek ya da iletişim kurmaya çalışmak atağın kötüleşmesine ve uzamasına neden olabilir.
• Öncelikle uyku günlüğü tutulmalıdır. Çocuğun bu durumu ne zaman ve ne sıklıkla yaşadığı öğrenilmelidir.
• Düzenli olarak rahatlatıcı uyku öncesi rutinleri yapılabilir.
• Uyku saatleri düzenli olmalıdır.
• İyi havalandırılmış ve çocuğun konforuna uygun ışıklandırılmış bir oda tercih edilmelidir.
• Varsa çocuğun odası düzenlenebilir.
• Çocukların kaldığı odaların güvenli konuma getirilmesi, iyi bir uyku için elektronik cihazların odada bulundurulmaması gibi faktörlere özen gösterilmelidir.
• Çocuk gündüz çok yoruluyorsa dinleneceği alanlar oluşturulmalıdır.
• Ataklar hakkında çocukla ya da çocuğun yanında başkaları ile konuşmak çocuğu endişelendirebileceği ve kaygısını artıracağı için konuşulmamalıdır.
• Gece terörü atakları sık sık ve her gece belirli bir saatte oluyorsa, ataklardan yarım saat önce çocuğu uyandırmak bu döngüyü kırabilir.
• Uyku günlüğü tutmak önemli bir yöntemdir.
• Çocuğu uyandırırken sakin, sevgi dolu bir şekilde davranılmalı.
• Çocuğun yeniden kolayca uykuya dalması sağlanmalıdır.
• Bu uygulama, uyku kalitesini etkilemeden atakları durdurmanın en kolay yolu olabilir.
• Gece terörü tüm bunlara rağmen azalmıyor veya yok olmuyorsa;
• Çocukta yaralanma riski oluşuyor,
• Aile üyelerini rahatsız edecek düzeydeyse,
• Çocukta utanç, uyku bozukluğu ya da başka sıkıntılar gelişiyorsa, mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
• Düzelmeyen, 2–3 aydan uzun süredir devam eden durumlarda mutlaka çocuk psikiyatrisi ya da çocuk nörolojisi uzmanına danışılmalıdır.
• Uyandırmaya çalışılmamalıdır.
• Durumun zararsız olduğu bilinmeli, panik olmamaya çalışılmalıdır.
• Atak sırasında çocuğa dokunmak, müdahale etmek ya da iletişim kurmaya çalışmak atağın kötüleşmesine ve uzamasına neden olabilir.
• Öncelikle uyku günlüğü tutulmalıdır. Çocuğun bu durumu ne zaman ve ne sıklıkla yaşadığı öğrenilmelidir.
• Düzenli olarak rahatlatıcı uyku öncesi rutinleri yapılabilir.
• Uyku saatleri düzenli olmalıdır.
• İyi havalandırılmış ve çocuğun konforuna uygun ışıklandırılmış bir oda tercih edilmelidir.
• Varsa çocuğun odası düzenlenebilir.
• Çocukların kaldığı odaların güvenli konuma getirilmesi, iyi bir uyku için elektronik cihazların odada bulundurulmaması gibi faktörlere özen gösterilmelidir.
• Çocuk gündüz çok yoruluyorsa dinleneceği alanlar oluşturulmalıdır.
• Ataklar hakkında çocukla ya da çocuğun yanında başkaları ile konuşmak çocuğu endişelendirebileceği ve kaygısını artıracağı için konuşulmamalıdır.
• Gece terörü atakları sık sık ve her gece belirli bir saatte oluyorsa, ataklardan yarım saat önce çocuğu uyandırmak bu döngüyü kırabilir.
• Uyku günlüğü tutmak önemli bir yöntemdir.
• Çocuğu uyandırırken sakin, sevgi dolu bir şekilde davranılmalı.
• Çocuğun yeniden kolayca uykuya dalması sağlanmalıdır.
• Bu uygulama, uyku kalitesini etkilemeden atakları durdurmanın en kolay yolu olabilir.
• Gece terörü tüm bunlara rağmen azalmıyor veya yok olmuyorsa;
• Çocukta yaralanma riski oluşuyor,
• Aile üyelerini rahatsız edecek düzeydeyse,
• Çocukta utanç, uyku bozukluğu ya da başka sıkıntılar gelişiyorsa, mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
• Düzelmeyen, 2–3 aydan uzun süredir devam eden durumlarda mutlaka çocuk psikiyatrisi ya da çocuk nörolojisi uzmanına danışılmalıdır.

Beyza E.
8 Kasım 2025 22:52
Ayırıcı Tanı Kriterleri de Bunlar ;
• Uykuya daldıktan 1–2 saat sonra ortaya çıkması
• Genellikle aynı veya benzer saatlerde yaşanması
• Korkutucu bir çığlık veya bağırışla uyanma
• Göz bebeklerinde büyüme ve anlamlı göz teması kurmama
• Korkmuş gibi görünme
• Kalp ritminde artma
• Terleme
• Gerçek bir uyanıklık halinin olmaması
• Ertesi sabah olanları hatırlayamama
• Uykuya daldıktan 1–2 saat sonra ortaya çıkması
• Genellikle aynı veya benzer saatlerde yaşanması
• Korkutucu bir çığlık veya bağırışla uyanma
• Göz bebeklerinde büyüme ve anlamlı göz teması kurmama
• Korkmuş gibi görünme
• Kalp ritminde artma
• Terleme
• Gerçek bir uyanıklık halinin olmaması
• Ertesi sabah olanları hatırlayamama

Simay G.
8 Kasım 2025 22:53
Çok teşekkür ederim odayı loş tutuyoruz bu olayı yaşadığımızdan beri yanımda yatırıyorum 7 aylık bir bebek olduğu için gündüz 3 en fazla 4 uyku yaptırıyorum saatleri belli olur genelde sadece bunlara ek bazen 4. Uykuyu isteyebiliyor ama gece uykusunda bağırarak ağladığında müdahele etmemeyi denedim ama asla durulmadı daha çok çığlık attı kucağımda hafif dokunuş yapsam bile sakinleşmiyor sadece mama vererek sakinleştirebiliyorum o an bebeğimi öyle görünce çok endişe ediyorum ama ona yansıtmamaya çalışıyorum çünkü gözleri kapalı ve sanki bir yerine birşey yapılmış gibi ağlıyor ve sadece geceleri böyleyiz ve dahaçok küçük araştırmalarımda hep 3-4-5 yaşlarda görüldüğü yazılmış :(

Simay G.
8 Kasım 2025 22:54
Bu tanı kriterlerinin çoğu var hatta hepsi bugün acile gittik akşam uykusunda yattığında bembeyaz oldu resmen o ağlamadan çıktıktan sonra doktor gece terörü yaşadığını söyledi bir zaman çektiğim videoyuyuda göstermiştim

Beyza E.
8 Kasım 2025 23:02
Yaş olarak 1.5 - 10 yaş arasında daha sık görülür ancak daha küçük bebeklerde hatta yetişkinlerde de olabilir. Kendine zarar vermesini engellemek için kucağınızda tutmanız iyi olur ancak zorlamadan. Gündüz yaşadığı duygu durumunu zorlayan olaylardan ötürü de olabili çok yorulduğu içinde…Bir çok sebebi olabilir. Gece teröründe bebek kendi sınırlarını zorlar gibi olur. Siz rahat olmaya çalışın biliyorum çok zor bir durum. Mama ile rahatlıyor ve tekrar uykuya dalıyorsa, günlük tutun gece terörü olmadan yarım saat önce sakin masajla uyandırın mamasını verin tekrar uyumasına yardımcı olun. 🌸

Beyza E.
8 Kasım 2025 23:07
Daha iyi anlaşılması için nelerin sebep olacağını da şöyle yazayım. Siz ona göre araştırma yaparsınız. Fiziksel Faktörler
• Çocuğun gündüz çok fazla yorulması ve dinlenecek vakit bulamaması
• Solunum sorunları yaşanması
• Uyku apnesi ve diğer uyku sorunları
• Ateşli hastalıklar
• Kullanılan bazı ilaçlar
• Dolu mesane
• Huzursuz bacak sendromu
Genetik Faktörler
• Genetik yatkınlıkta beynin santral sinir sisteminin yeterince olgunlaşmaması
• Ebeveynlerde ve ailesinde uyku problemlerinin (uyurgezerlik ve gece terörü gibi) olması Psikolojik Faktörler
• En başta kaygı ve anksiyete
• Evdeki kaos ortamı
• Anne baba arasındaki çatışmalar veya boşanma
• Yeni gelen kardeş
• Heyecan verici olayların yaşanması
• Yakın zamanlarda yaşanılan kayıp
• Planlanan bir tatil
• vb. diğer duygusal stres faktörleri
• Çocuğun gündüz çok fazla yorulması ve dinlenecek vakit bulamaması
• Solunum sorunları yaşanması
• Uyku apnesi ve diğer uyku sorunları
• Ateşli hastalıklar
• Kullanılan bazı ilaçlar
• Dolu mesane
• Huzursuz bacak sendromu
Genetik Faktörler
• Genetik yatkınlıkta beynin santral sinir sisteminin yeterince olgunlaşmaması
• Ebeveynlerde ve ailesinde uyku problemlerinin (uyurgezerlik ve gece terörü gibi) olması Psikolojik Faktörler
• En başta kaygı ve anksiyete
• Evdeki kaos ortamı
• Anne baba arasındaki çatışmalar veya boşanma
• Yeni gelen kardeş
• Heyecan verici olayların yaşanması
• Yakın zamanlarda yaşanılan kayıp
• Planlanan bir tatil
• vb. diğer duygusal stres faktörleri
F
Fatma D.
9 Kasım 2025 01:20
Hayırlı geceleriniz olsun, 2.5 yaşında oğlum var bu belirtileri gösteriyor yüksek ihtimal oda gece terörü yaşıyor ama benim doktora götürmek hiç aklıma gelmemişti sizin mesajlarınızı okudukça evet, şunu bizde yaşıyoruz diyerek bu kanıya ulaştım. Gece o krizlere girdiği zamanların gündüzünü düşününce bizim genel olarak psikolojik olduğunu anlamadım ya benden ayrı kaldığı zamanlar oluyor genelde ve uykuya daldıktan 1 - 1.5 saat sonra çıkıyor ortaya ama aşırı aşırı bi sıklığı da yok