Gece Korkusu
117 görüntüleme
Ş
Şevval Ş.
18 Aralık 2025 12:24
19 aylık kızım bir anda yatak odasında kapıya doğru bakıp sürekli arkama saklanmaya başladı. Korktuğu için meme bile emmiyor. Gece sabaha kadar gözleri açık bekledi. Sabah herşey normal gece odaya gittiğimiz anda korkuyor ağlıyor tek noktaya bakıyor. Bir şey yok dedik de bir şey yok diye beni tekrar ediyor. 2 3 gecedir sıfır uykuyla duruyorum ne olur bana bir fikir verin nolurr

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
19 Aralık 2025 05:50
Merhabalar 🌼 19 ay çocukların hayal gücünün hızla geliştiği ancak somut dünya ile soyut dünyayı birbirinden ayırmakta henüz zorlandıkları kritik bir gelişim dönemidir. Bu yaştaki çocuklarda nesne kalıcılığı tamamen geliştiği için, "görünmeyen ama orada olabilen" şeyler hakkında derin bir kaygı duymaya başlayabilirler. Kızınızın kapıya bakıp arkanıza saklanması veya tek bir noktaya odaklanması; odadaki bir gölgeyi, sıradan bir objeyi ya da tamamen kendi hayalindeki bir görüntüyü gerçek bir tehdit olarak algılamasından kaynaklanmaktadır. Sizin "Bir şey yok" demenizi sürekli tekrar etmesi ise aslında bir bilişsel savunma mekanizmasıdır; bu yolla kendi kendini telkin etmeye ve hissettiği yoğun korkuyu kontrol altına almaya çalışır.
Bu korku anlarında vücudun salgıladığı kortizol (stres) hormonu, bebeği biyolojik olarak "savaş ya da kaç" moduna sokar. Bu hormonun etkisiyle bebek aşırı uyarılmış bir halde kalır; bu da derin uykuya geçmesini engellediği gibi, sakinleşip meme emmesini de zorlaştırır. Bu süreci daha huzurlu atlatabilmek için odayı tamamen karartmak yerine loş bir gece lambası kullanmanız güven hissini pekiştirebilir. Ayrıca, korku duyulan nesneleri veya bölgeleri (kapı, dolap vb.) gün içindeki oyunlarınıza dahil ederek, örneğin korktuğu kapıya birlikte sevdiği çıkartmaları yapıştırarak o alanla yeniden güvenli bir bağ kurmasını sağlayabilirsiniz.
Kızınızın bu korku anlarında ona fiziksel olarak yakın olmanız ve sakin bir ses tonuyla eşlik etmeniz, korkusunun azalmasına yardımcı olacaktır
Bu korku anlarında vücudun salgıladığı kortizol (stres) hormonu, bebeği biyolojik olarak "savaş ya da kaç" moduna sokar. Bu hormonun etkisiyle bebek aşırı uyarılmış bir halde kalır; bu da derin uykuya geçmesini engellediği gibi, sakinleşip meme emmesini de zorlaştırır. Bu süreci daha huzurlu atlatabilmek için odayı tamamen karartmak yerine loş bir gece lambası kullanmanız güven hissini pekiştirebilir. Ayrıca, korku duyulan nesneleri veya bölgeleri (kapı, dolap vb.) gün içindeki oyunlarınıza dahil ederek, örneğin korktuğu kapıya birlikte sevdiği çıkartmaları yapıştırarak o alanla yeniden güvenli bir bağ kurmasını sağlayabilirsiniz.
Kızınızın bu korku anlarında ona fiziksel olarak yakın olmanız ve sakin bir ses tonuyla eşlik etmeniz, korkusunun azalmasına yardımcı olacaktır
Ş
Şevval Ş.
19 Aralık 2025 13:42
Yanıtınız için çok ama çok teşekkür ederim.. Çok mutlu bir hayat diliyorum size 🩷