Emzirirken Diş Tedavileri ⚠️
277 görüntüleme

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
29 Ağustos 2025 06:52
Sevgili Anneler🍀
Ben protetik diş tedavisi uzmanı Dr. Nazlı, bugün sizlere son dönemde kliniğimde bana EN çok sorulan iki soruya bi cevap vermeye geldim 📣
-Hocam ne zaman bebeğimi emzirebilirim ?
- HEMEN !
-Hocam sütümü ne kadar sonra sağıp atmalıyım?
- SÜTÜNÜZÜ SAĞMANIZA GEREK YOK!
LÜTFEN ‘sıvı altın’ diye geçen anne sütünüzü gereksiz yere sağıp atmayın 🙏🏼🥲
Hadi gelin bu konuyu biraz detaylı konuşalım;
Emzirirken lokal anestezi altında tüm diş tedavilerinizi yaptırabilirsiniz, güvenli olan antibiyotik - ağrı kesici gibi hekiminiz tarafından reçete edilen ilaçları kullanabilirsiniz. Bazı kemik veya dişeti içine yerleştirilen ilaçlar bu dönemde uygun değil ama zaten bu işlem size yapılırsa hekiminiz sizi uyarır ve bunlar ertelenebilir işlemlerdir çoğu anne bu emzirme sonrasına bırakır.
Yani kısaca ;
SÜTÜNÜZÜ SAĞIP ATMANIZA GEREK YOK 💕
KENDİNİZE DİŞ AĞRISI İLE EZİYET ETMENİZE GEREK YOK 💕
Şimdi gelelim neden bu tedavileri hemen yaptırmanızın neden bu kadar önemli olduğuna;
Diştaşı temizliği ve tüm dişeti rahatsızlığına yönelik tedaviler , çürük dişe yönelik tedaviler ( dolgu - kanal tedavisi) , eksik dişin tamamlanmasına yönelik tedaviler ( protez- implant vb) , diş sıkmaya yönelik ‘splint’ denen plak uygulamaları ( BOTOKS DEĞİL), enfekte ve çekilmesi gereken dişlerin cerrahi çekimi gibi tüm tedaviler bu süreçte güvenli.
‼️ Bunları yaptırmanız annenin ağız florasının sağlıklı hale gelmesine ve olası bir bebeğe bulaş durumunu en aza indirir. Bebeklerimiz ne kadar engellesek de bazen ağzımıza dokunabilir veya fark etmeden biz bunları yakın mesafede bulaştırabiliriz.
‼️ özellikle dişeti rahatsızlıklarının uzun dönemde kalp kapakçığına yerleşebildiği, pankreas problemleri ile ilişkili olduğu ve bağırsak florasını etkilediği bilindiğinden kişinin kendi sağlığı ve sonrasında gebelik/ emzirme süresinde çocukla da ilişkili olduğu için mümkünse hamilelik öncesinde değilse gebelikte güvenli trimesterde doktor izni ile veya doğumdan hemen sonra anne kendini hazır hissettiğinde yapılmalıdır 🙏🏼
🚨 LÜTFEN ÇOCUKLARINIZA AĞZINIZA SOKTUĞUNUZ KAŞIKLA YEMEK VERMEYİN, ONLARIN KAŞIKLARINI KULLANMAYIN. KISACASI ONUN AĞZINA GİREN BİŞEYİ KENDİNİZİN AĞIZ FLORASI İLE TEMAS ETTİRMEYİN 🚨
Sizinde bu konu hakkında sorularınız varsa bu postun altına yorum yazabilirsiniz veya sosyal medya hesaplarından bana ulaşabilirsiniz.
Instagram:
@drnazligulec
https://www.instagram.com/drnazligulec?igsh=MWhoN21jNGR3MmZ2YQ%3D%3D&utm_source=qr
Ben protetik diş tedavisi uzmanı Dr. Nazlı, bugün sizlere son dönemde kliniğimde bana EN çok sorulan iki soruya bi cevap vermeye geldim 📣
-Hocam ne zaman bebeğimi emzirebilirim ?
- HEMEN !
-Hocam sütümü ne kadar sonra sağıp atmalıyım?
- SÜTÜNÜZÜ SAĞMANIZA GEREK YOK!
LÜTFEN ‘sıvı altın’ diye geçen anne sütünüzü gereksiz yere sağıp atmayın 🙏🏼🥲
Hadi gelin bu konuyu biraz detaylı konuşalım;
Emzirirken lokal anestezi altında tüm diş tedavilerinizi yaptırabilirsiniz, güvenli olan antibiyotik - ağrı kesici gibi hekiminiz tarafından reçete edilen ilaçları kullanabilirsiniz. Bazı kemik veya dişeti içine yerleştirilen ilaçlar bu dönemde uygun değil ama zaten bu işlem size yapılırsa hekiminiz sizi uyarır ve bunlar ertelenebilir işlemlerdir çoğu anne bu emzirme sonrasına bırakır.
Yani kısaca ;
SÜTÜNÜZÜ SAĞIP ATMANIZA GEREK YOK 💕
KENDİNİZE DİŞ AĞRISI İLE EZİYET ETMENİZE GEREK YOK 💕
Şimdi gelelim neden bu tedavileri hemen yaptırmanızın neden bu kadar önemli olduğuna;
Diştaşı temizliği ve tüm dişeti rahatsızlığına yönelik tedaviler , çürük dişe yönelik tedaviler ( dolgu - kanal tedavisi) , eksik dişin tamamlanmasına yönelik tedaviler ( protez- implant vb) , diş sıkmaya yönelik ‘splint’ denen plak uygulamaları ( BOTOKS DEĞİL), enfekte ve çekilmesi gereken dişlerin cerrahi çekimi gibi tüm tedaviler bu süreçte güvenli.
‼️ Bunları yaptırmanız annenin ağız florasının sağlıklı hale gelmesine ve olası bir bebeğe bulaş durumunu en aza indirir. Bebeklerimiz ne kadar engellesek de bazen ağzımıza dokunabilir veya fark etmeden biz bunları yakın mesafede bulaştırabiliriz.
‼️ özellikle dişeti rahatsızlıklarının uzun dönemde kalp kapakçığına yerleşebildiği, pankreas problemleri ile ilişkili olduğu ve bağırsak florasını etkilediği bilindiğinden kişinin kendi sağlığı ve sonrasında gebelik/ emzirme süresinde çocukla da ilişkili olduğu için mümkünse hamilelik öncesinde değilse gebelikte güvenli trimesterde doktor izni ile veya doğumdan hemen sonra anne kendini hazır hissettiğinde yapılmalıdır 🙏🏼
🚨 LÜTFEN ÇOCUKLARINIZA AĞZINIZA SOKTUĞUNUZ KAŞIKLA YEMEK VERMEYİN, ONLARIN KAŞIKLARINI KULLANMAYIN. KISACASI ONUN AĞZINA GİREN BİŞEYİ KENDİNİZİN AĞIZ FLORASI İLE TEMAS ETTİRMEYİN 🚨
Sizinde bu konu hakkında sorularınız varsa bu postun altına yorum yazabilirsiniz veya sosyal medya hesaplarından bana ulaşabilirsiniz.
Instagram:
@drnazligulec
https://www.instagram.com/drnazligulec?igsh=MWhoN21jNGR3MmZ2YQ%3D%3D&utm_source=qr
E
E ..
29 Ağustos 2025 07:58
Merhabalar hocam...22 aylık bi oğlum var ön dislerinde cürüme basladi dedi..dolgu yaptı..sonra diger dislerde cürüme devam ediyor uyutup kaplama yapacaz dedi...baska bi doktora gittik hic gerek yok fırcalayn ve gc jel sürün dedi..napacagmizi sasirdik..fırcalatmiyor...hala emiyor...gece beslenmesi devam ediyirdu büyük oranda kestik..bana ne tavsiye edersiniz

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
29 Ağustos 2025 08:34
Öncelikle alışkanlıkları kazandırmamız lazım 22 ay diş fırçalamaya başlamak için maalesef geç. Zorlamadan ve bunu bir stres haline getirmeden yapmak durumundayız.
Yanında önce siz dişlerinizi fırçalayarak sonra ona fırça vererek ve en son siz kontrol edip fırçalayarak bitirmelisiniz ama bu anlattığım tamamen ağız hijyeni eğitimini tamamlamış bir çocuğun düzeni yani siz başta belki sadece fırça ile tanıştıracaksınız ama sabırlı olacağız.
Özellikle gece beslenmeleri çürüğün temeli, ya ağızdaki dişleri karbonatlı suya batırılmış bir tülbent veya gazlı bez ile sileceğiz yada su verebiliriz ama bunların hiç biri diş fırçalamanın yerini tutmaz.
Çürük aktif çocuklarda yani >2 çürüğü olan bebeklerde prosedür farklı ama bu durumda önerilenler doktorunuzla ilerlenmeli inek sütü alerjisi yoksa bi cila var o önerilebilir.
Diş kaplaması ile alakalı eğer yaş erkense ve diş boyu kısalmışsa çürüğe bağlı madde kaybı ile ve çocuk ısıramıyorsa daha çok tercih ediliyor ama muayene etmeden bi yorum yapamam.
Sadece kaplama için genel anestezi önermemişlerdir mutlaka derin kanal tedavisi gereken çürük vardır, yaş da küçük olduğu için koopere olması zor diye yöntem maalesef böyle oluyor ama bunu teyit edelim çocuk diş doktorunuzdan ihtiyaç duyulan tedaviler ile alakalı bilgi istemeniz daha doğru 🙏🏼
Yanında önce siz dişlerinizi fırçalayarak sonra ona fırça vererek ve en son siz kontrol edip fırçalayarak bitirmelisiniz ama bu anlattığım tamamen ağız hijyeni eğitimini tamamlamış bir çocuğun düzeni yani siz başta belki sadece fırça ile tanıştıracaksınız ama sabırlı olacağız.
Özellikle gece beslenmeleri çürüğün temeli, ya ağızdaki dişleri karbonatlı suya batırılmış bir tülbent veya gazlı bez ile sileceğiz yada su verebiliriz ama bunların hiç biri diş fırçalamanın yerini tutmaz.
Çürük aktif çocuklarda yani >2 çürüğü olan bebeklerde prosedür farklı ama bu durumda önerilenler doktorunuzla ilerlenmeli inek sütü alerjisi yoksa bi cila var o önerilebilir.
Diş kaplaması ile alakalı eğer yaş erkense ve diş boyu kısalmışsa çürüğe bağlı madde kaybı ile ve çocuk ısıramıyorsa daha çok tercih ediliyor ama muayene etmeden bi yorum yapamam.
Sadece kaplama için genel anestezi önermemişlerdir mutlaka derin kanal tedavisi gereken çürük vardır, yaş da küçük olduğu için koopere olması zor diye yöntem maalesef böyle oluyor ama bunu teyit edelim çocuk diş doktorunuzdan ihtiyaç duyulan tedaviler ile alakalı bilgi istemeniz daha doğru 🙏🏼

Emine U. ..
15 Eylül 2025 04:31
Hocam merhaba 9.5 aylık kızım var kanal tedavisi yaptıracağım dişimde iltihap oluşmuş ancak emzirmemden kaynaklı verilen antibiyotik ve ağrı kesici 4 gündür hiçbir şekilde ağrıyı kesmedi ağrı geçmeden tedaviyi yaptırabilir miyim

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
15 Eylül 2025 05:05
Emine hanım merhaba kanal tedavisi öncesi antibiyotik başlamamızın sebebi bu enfeksiyonun olası yumuşak dokuya dağılmasını engellemektir yani kısaca yüzünüzün şişmesini engellemektir bir de enfeksiyonlu olan bölgede anestezi birazcık daha zor veya geç tutacaktır ama şu an güncel olarak elimizdeki ilaçlar bunları yapmak için uygun gerekirse kanal tedaviinize başlanıp sonrasında antibiyotik tedaviinizin kalanını devam edebilirsiniz 

Özge E.
22 Eylül 2025 21:33
Merhaba hocam, amalgam diş dolgusunun sökümü ve kırık dişin tedavisi emzirme dönemi için güvenli mi? Yapmam gereken ekstra bir şey var mı?

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
23 Eylül 2025 07:35
Merhaba Özge hanım, amalgam dolgunuzu doğru şartlar altında, bundan kastım ( abartıldığı gibi özel ekipmanlar ve aşırı pahalı söküm ürünleri gerekli değil) normal bir diş hekiminde olan tüm ekipmanlar buna uygun, güvenle söktürebilirsiniz. Yediğimiz bir balıkta bile daha çok metal var 💕
Diş hekimi hem sizi hem kendini koruyacaktır ama böyle hassasiyet yaratabilecek konularda ekstrem tedaviler sunulabiliyor buna gerek yok. Ben gebeyken amalgam dolgum kırıldı, direkt bebeğin benden beslendiği bir dönem öyle düşünün, yaptırdım dolgumu hiç endişe etmeden 💕sütten geçiş çok daha az 🙏🏼 sütünüzü sağıp atmayın sakın, anestezi sonrası gerek yok 🫶🏻
Diş hekimi hem sizi hem kendini koruyacaktır ama böyle hassasiyet yaratabilecek konularda ekstrem tedaviler sunulabiliyor buna gerek yok. Ben gebeyken amalgam dolgum kırıldı, direkt bebeğin benden beslendiği bir dönem öyle düşünün, yaptırdım dolgumu hiç endişe etmeden 💕sütten geçiş çok daha az 🙏🏼 sütünüzü sağıp atmayın sakın, anestezi sonrası gerek yok 🫶🏻
Ş
Şehnaz Y.
6 Ekim 2025 05:44
Hocam merhaba 13 aylık oğlumun üst 4 dişi siyahlaştı her öğünden sonra fırcalama ve pamukla temizleme yapıyorum fakat önüne geçemiyorum nasıl bir yol izlemeliyim gece emzirmesi ve demir ilacı kullanmaktayım bunların etkisi olabilir mi
Y
Yasemin K. ..
6 Ekim 2025 09:35
Merhaba nazlı hanım ağzımda birden çok amalgam dolgu var emziriyorum bir tanesi kırılmış ne zaman kırıldı bilmiyorum hamileyken yada emzirdiğim dönemde büyük ihtimalle de yuttum diş randevusu aldım ama daha bir hafta var emzirmeyi bırakmalı mıyım bebek civadan etkilenir mi 6 aylık henüz teşekkür ederim

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
7 Ekim 2025 11:47
Şehnaz hanım, merhaba, öncelikle sorunuz yanlış başlıkta 🫣 diğer annelerimizin babalarımızın faydalanması için ileride dikkat etmenizi rica ederim 🫶🏻
Demir ilacınızı değiştirmek gerekebilir, fırçalama mutlaka fırça ile yapılmalı silikon fırça olmaz sizin durumunuzda. Gece emzirmesi sıklığı da önemli, bana ilacınızı- verme zamanını ve emzirme sıklığınızı yazarsanız size uygun bir oral hijyen programı düzenleyelim @Şehnaz Yavuz
Demir ilacınızı değiştirmek gerekebilir, fırçalama mutlaka fırça ile yapılmalı silikon fırça olmaz sizin durumunuzda. Gece emzirmesi sıklığı da önemli, bana ilacınızı- verme zamanını ve emzirme sıklığınızı yazarsanız size uygun bir oral hijyen programı düzenleyelim @Şehnaz Yavuz

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
7 Ekim 2025 11:50
Yasemin hanım, ben gebeyken amalgam dolgum kırıldı ve değiştirdik. Anestezi yapıldı. Bebeğin direkt benden beslendiği bir dönemden bahsediyorum 🫠 hiiiiç endişe etmeyin ve stres olmayın. Sütümüzü atmıyoruz, ara vermiyoruz, stres olmuyoruz 💕 o civa zaten tükürük emici ile çekilip gidecek, geri kalanı popüler kültürün biraz şovu 🥲 aklınıza takılırsa detaylı bilgi ve makaleler için bana yazabilirsiniz @Yasemin Karaca
E
Emine K. ..
6 Kasım 2025 16:39
Hocam kanal dolgu olan dişim apse yaptı2 gündür largopen antibiyotik kullanıyorm ama ağrısı geçmedi parol kâr etmiyor . Arveles kullanabilirsin dedi doktorum ama 3 saat ağrı kesiyor sonra yine şiddetli şekilde devam ediyor günde kaç kez kullanabilirim. Bebeğim 4.5 aylık ve kullandıktan ne kadar süre sonra emzirmeliyim . ?

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
6 Kasım 2025 17:05
Merhaba Emine hanım, antibiyotik bir çözüm değil bu durumda, ilacı hali hazırda alırken dişinizin tekrar kanal tedavisi denenmesi ve çözüm olmazsa çekilmesi gerekir (en kötü senaryoda)
İçilen ilaçların sonrasında emzirme ile alakalı bir saat sınırlaması yok, anestezi sonrası da hemen emzirebilirsiniz. Vücudunuzda enfeksiyon varken onu halletmek gerekir, ertelemeden tedavi olun ☺️🙏🏼 @Emine Karaca
İçilen ilaçların sonrasında emzirme ile alakalı bir saat sınırlaması yok, anestezi sonrası da hemen emzirebilirsiniz. Vücudunuzda enfeksiyon varken onu halletmek gerekir, ertelemeden tedavi olun ☺️🙏🏼 @Emine Karaca