Ekran ile Yemek Yeme
157 görüntüleme
G
Gülay
13 Eylül 2025 19:00
Kızım 15 aylık ve iştahsız bir çocuk, ben çalışıyorum anneanne bakıyor, çocuk yeter ki yesin diye çizgi film ile yedirdi yokluğumda, en başından beri çok üzülüyorum bu duruma ara ara bırakmayı denedik bı keresinde üç hafta kadar hiç açmadık ama bu sefer de eski yediğinin yarısını bile yememeye başlıyor, bir haftadır da yemekleri ağzında tutmaya yutmamaya başladı, kitaplardan oyuncaklardan yardım alıyorum olmuyor,. parkta bahçede her yerde denedim olmadı bırakamıyoruz, tavsiyesi olan var mı ayrıca bu yediklerini ağızda tutup dudaklarını kilitlemesi için de ne yapılır

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
13 Eylül 2025 19:28
Merhaba; çağımızın en büyük problemlerinden biri ekran karşısında yemek yeme. Çocuklar ekran karşısında yemek yerken ne yediklerinin farkındalar ne de yiyeceklerin tadının farkındalar. Tat alma duyuları gelişmiyor.  öncelikle hassasiyetiniz için sizi çok çok çok tebrik ederim.  üç hafta kadar açmadıktan sonra tekrar açmanız çocuk üzerinde ağzımı açmazsam  yine telefon açarlar algısı oluşturacaktır. Çocuk öncesinde ekran karşısında yemek yedigi için açlık tokluk algısı da pek olmuyor.  bu sebeple önce vücudun verdiği sinyalleri tanımasını sağlamalıyız. Yemek yeme saatleri ile ilgili bir rutin oluşturulmalı. Her gün aynı saatlerde yemek yemek, her gün aynı sofra düzenine oturmak gibi… Ara öğünleri azaltmalı  ya da hiç vermemelisiniz acıkmasına zaman tanıyalım. Öğünler harici abur cubur, kuruyemiş, meyve hiçbir şey olmamalı. Kesinlikle zorla yemek yemeye çalıştırmayın. Israrla reddederse masanızı toplayın. Ağızda tutma davranışı için ise; Bebekler genelde kontrol ihtiyacı hissettiklerinde bu davranışı gerçekleştirirler. Kendini baskıda hissettiği an savaşmaya başlar. Ağzında tutarken hiçbir şey söylemeden sofrayı kaldırmak, evet görüyorum ağzında tutuyorsun şimdi de yemek vakti gibi nötr ifadeler kullanmak da işe yarayabilir.
E
Elif D.
Psikolojik Danışman
13 Eylül 2025 20:51
Yukarıdaki uzmanımız çok güzel bir yanıt yazmış. Bende çocuğumuzun yeme alışkanlıklarını nasıl geliştirebilirizden biraz bahsetmek istiyorum. Yemek yemek bir fizyolojik ihtiyaç temel ihtiyaç. Bu ihtiyacımızı gidermek için aslında herhangi bir başka etkiye ihtiyacımız yok. Ama neler yapabiliriz? Çocuğunuzla yemek yapmaya başlayabilirsiniz eğer daha önce denemeler olmadıysa. Mutfakta yaşına uygun görevler verebilirsiniz. Bu özgüveni açısından hemde ilişki kurması açısından oldukça önemli. Yemek yaparken bazı sebze ve meyveleri yıkama dolaptan tezgaha getirme görevleri verebilirsiniz. Örnek veriyorum Brokoli yapıyoruz yemeğimizi havuç ekliyoruz veya muz soyuyoruz bebeğinizin kabuğunu ayırmasına müsade edin. Bebeğinizden yardım isteyin deneyimlemesine izin verin. Teşekkür edin destekleyin yüreklendirin. Brokoliyi beraber inceleyin. Koklayın rengini dokusunu konuşun. Havuç doğrarken bir parçasını ona verin. Rengini kokusunu tadını konuşun. Karıştırmasına müsade edin. Aslında buradaki amaç yiyecekleri tanımak. Kokularını renklerini yapılarını tatlarını deneyimlemek. Zamanla havuçtan bir ısırık alır elmadan ısırık alır merak eder çünkü. Merak duygusu çocuklarda bebeklerde çok aktiftir özellikle destekleniyorsa. Sadece yemek saatinde önüne yemesi gerekenleri koyduğunuzda yiyecekleri tanımayacak. Bağ kurmak deneyimlemek çok değerli. Yemek düzeni rutinler çok değerli. Aç kalmasın diye yapılan her atak bebeğimizin beceri geliştirmesine tanımasına ayırt etmesine deneyimlemesine engel olabiliyor. Bebekler aç kalmaz merak etmeyin. Yiyecekleri tanıdıkça o sizden istemeye başlar talep eder. Hayatı doğal akışında yaşamaya başladığınızda çocuğunuzu bebeğinize hayatınıza kattığınızda onu rutinlere gündelik işlerinize ortak ettiğinizde beceri kazanacak merak duygusu artacak kendini tanıyacak ve aranızdaki bağ güçlenecek. Savaşmaktan ziyade aynı yolda yürümeyi uyumlanmanın keyfine varacaksınız. Sevgiler 💚