Ek Gıdada Besinlerin Dışkıda Görünmesi Normal mi?
229 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
19 Eylül 2025 06:07
Ek gıda döneminde bebeğinizin dışkısında bazı besinleri neredeyse hiç sindirilmemiş gibi görmeniz olağan bir süreçtir. Sindirim enzimleri zamanla geliştiği gibi, ağızda yeterli çiğneme yapılmaması da bu tabloya neden olmakta. Yani sindirim aslında ağızda başlıyor; besin iyi öğütülmediğinde bir kısmı dışkıda parçalanmamış şekilde görülebiliyor.
Aynı şekilde öğürme ya da besini ağzında bekletme de sık rastlanan bir süreçtir. Burada önemli olan sabırlı olmak ve küçük tadımlarla ilerlemektir 🌿. Meyve süzgeci ara sıra güvenlik için kullanılabilir ama asıl amaç bebeğin doğrudan besinle temas ederek çiğneme becerisini kazanmasıdır. Sert besinlerde örneğin havuç buharda haşlama yöntemi sizleri rahatlatabilir 🥕. Öğünlerden sonra birkaç kaşık su vermek de sindirimi destekler.
Her bebeğin temposu farklı, bu yüzden deneyimlerinizi paylaşmanız çok değerli. Siz bu süreçte neler yaşadınız? 🍐
Aynı şekilde öğürme ya da besini ağzında bekletme de sık rastlanan bir süreçtir. Burada önemli olan sabırlı olmak ve küçük tadımlarla ilerlemektir 🌿. Meyve süzgeci ara sıra güvenlik için kullanılabilir ama asıl amaç bebeğin doğrudan besinle temas ederek çiğneme becerisini kazanmasıdır. Sert besinlerde örneğin havuç buharda haşlama yöntemi sizleri rahatlatabilir 🥕. Öğünlerden sonra birkaç kaşık su vermek de sindirimi destekler.
Her bebeğin temposu farklı, bu yüzden deneyimlerinizi paylaşmanız çok değerli. Siz bu süreçte neler yaşadınız? 🍐
S
Sümeyye S.
19 Eylül 2025 07:02
Günaydın Esra Hanım, kendi adıma çok teşekkür ederim çünkü dün meyve süzgeci başlıklı bir konu açmıştım. 6. ayda tadıma başladığımız şuan 7 ay 22 günlük bebeğimize yeni yeni meyveleri tattırıyoruz. Sağ, sol alt ön kesici dişleri çıktı. BLW yapmak, meyveyi bir dilim şeklinde eliyle yemesini sağlamak istiyorum ama endişeleniyorum. Endişelenmenin yanı sıra bunun için erken mi bilmiyorum şuan açıkcası. Havuç tadımını buharda haşlayarak yapmıştık fakat diş kaşıyıcısı niyetiyle de çiğ haliyle verdik, o iki dişle baya rendeler gibi parçalayıp yiyor havucu, kakasından da olduğu gibi çıkıyor ara ara yutmakta da zorlanıyor benim aklımı alıyor. 😥 Muz tadımından sonra da siyah renkli iplik görüntüleri vardı kakasında bu da liflerin sindirilip sindirilmediğiyle ilgiliymiş, normalmiş yanlış öğrenmediysem. Havuç sonrasında havuca böyle yapıyorsa armut, şeftali düşünemiyorum diyerek meyve süzgeci kullanmaya başladık, 1-2 kez kullandık. Onları da haşlamadık, bununla ilgili doğru bilgi nedir haşlamalı mı haşlamamalı mı? Cam rende kullanarak mı vermeliyiz? Püre mi olmalı pütürlü mü olmalı? Çok fazla soru var aklımda. Haşlamadan yemiş olmasının herhangi bir zararı var mı? Çok uzun oldu kusura bakmayın yanıtlarsanız çok memnun olurum, teşekkür ederim.

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
20 Eylül 2025 09:22
Ben teşekkür ederim. 7 aylık bebeklerde artık hafif pütürlü kıvamlara geçmeniz gerekir. Püre ya da buharda pişirerek yumuşatıp sunabilirsiniz. Diş kaşıyıcı gibi kullanmak isterseniz, elma gibi kabuklu meyveleri iyice yıkayıp bütün halde vermeniz büyük parça koparmasını engeller. Kabuk üzerine minik delikler açarak tadına bakmasını da kolaylaştırabilirsiniz💐
K
Kübra G.
24 Ekim 2025 09:02
Esra hanım bebeğime mısır vermiştim ertesi gün kakada bütün haldegördüm (ezmeden vermiştim) üzerinden 12 gün geçti o sürede hiç mısır yemedi eve mısır girmedi Mısıra benzer taneli bir şey yemedi. Ama 12 gün sonra kakada yine10 tane falan mısır gördük bu normal mi

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
29 Ekim 2025 07:27
@Kübra Göktaş Kübra hanım mısırın dış kabuğu sindirilmediği için genellikle bütün halde dışkıda görülebilir, bu normal. Ancak 12 gün önce sadece bir defa mısır vermenize rağmen, günler sonra tekrar dışkıda mısır tanesi görülmesi fizyolojik olarak mümkün değil. Sindirim süreci bu kadar uzun sürmez💁♀️ Büyük ihtimalle farkında olmadan mısıra benzeyen başka bir şey tüketilmiş olabilir ya da biri sizin bilginiz dışında vermiş olabilir
K
Kübra G.
2 Kasım 2025 09:14
Çok teşekkür ederim geri dönütünüz için 🙏🏻