Ek Gıda Yemeyen Bebekler 👼

864 görüntüleme
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

2 Ekim 2025 22:20
Bebeklerinin yetersiz beslendiğini düşünen ebeveynler sürekli kaygılanmaktadır. Olası sebepler olabilecek pratikte de sık sık rastladığım nedenleri size de yol göstermesi açısından paylaşıyorum.

👉🏼Aslında bebeğin beslenmesinde bir sorun yok fakat bebeklerin porsiyonları ebeveynlerin gözünde yetersiz geliyor.(Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa herhangi bir gelişim geriliği yoksa bebeğiniz besleniyor, demektir. )

👉🏼Ebeveynler yemek yeme üzerine o kadar çok düşüyor ki zorlama,baskı gibi bebeklerde bu durum besine negatif bir yaklaşıma sebep olup bu durumu ebeveynle bir iletişim haline getirebiliyor.

👉🏼Bebeğinin yemediğini düşünen ebeveynler doymadı, yemedi kaygısıyla sürekli minik öğünler verip bebeklerin acıkmasına olanak sağlamıyor.

👉🏼Çok huysuz olduğu ya da uyku saatine yakın zamanlarda yemek yedirmeye çalışılıyor.

👉🏼Hastalanma, diş çıkarma dönemlerinde olan bebeklerde iştahsızlık görülebiliyor. Geçici bir durum olmasına rağmen bazen ebeveynlerin buradaki tutumu sorunun kalıcı olmasına sebep olabiliyor.

👉🏼Bebeklerin kan parametrelerinde ( B grubu vit. , D vit. Demir, Çinko, magnezyum gibi) doğrudan veya dolaylı eksiklikler olması da iştahsızlığa sebep olur. Doktorunuzun yönlendirmesiyle tahlil yaptırarak eksikliği durumunda takviye ve beslenmeyle tamamlandığında sorununuz ortadan kalkacaktır.

🌸Siz bebeğinizde iştahsızlık gözlemliyor musunuz? Bu sebeplerden hangisi size daha yakın geliyor?
N

Nazan A. B.

3 Ekim 2025 11:42
Hocam merhaba bebeğim 7 aylık oldu tam 6 aylıkken ek gıdaya kabak ile başladım biraz pütürlü bırakarak önce biraz yedi gibi ama daha sonrasında hiç yemedi yalnızca yoğurt seviyor yeni yeni bebek tarhanası yapıyorum onu seviyor bir de bizim yediğimiz yemeklerden istiyor ilk ay tadılması gereken tüm sebzeleri ve yumurtayı tadım yaptırdım ancak elma yoğurt mürdüm eriği ve tarhana çorbası dışında sevdiği bir şey yok nasıl bir yol izlemeliyim doğum kilosu 3250 şu an 7 kilo çocuğuma yemek yemeyi öğretemeyeceğimden korkuyorum
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

3 Ekim 2025 21:10
Merhaba; öncelikle etrafınıza bir bakın, yemeyi bilmeyen var mı? Mutlaka bir şekilde öğrenirler, endişelenmeyin. Mesela kabak haşlanmış hali damak tadına uymamış olabilir, farklı bir kombinasyon da vermelisiniz. Çorbasının içine ekleyebilirsiniz, fırında pişirebilirsiniz ya da mücver gibi yapıp yoğurtla karıştırabilirsiniz gibi gibi çoğaltılabilir. Bir şeyi sevmedi diye ondan vazgeçmiyoruz arada 2-3 hafta bırakıp farklı bir tarifle tekrar sunuyoruz.
P

Perihan E.

6 Ekim 2025 10:16
Merhabalar Fatma hanım 🌸 Benim kızım 1 yaşına yeni girdi fakat mama içmeyi çok seviyor. Benim hazırladığım öğünlerden az ya da hiç yemiyor. Mama vermeden asla uyutamıyorum mesela. Mama vermeyip normal besin vermemi isteyince kızıyor yemiyor ağlıyor ona dayanamıyorum. Mama sandalyesine oturunca çabuk sıkılıyor belli bir yerden sonra da verdiğim yemekleri atıyor. Yemek yemesi için ne önerirsiniz?
K

Kübra D. ..

6 Ekim 2025 11:35
Benim kızım 14aylik demir eksikliği var zayıfbir bebek ilaçla duzeltemiyirum 3 ay daha kullanacağız düzelmezse napacagm onu dusunuyorum
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

6 Ekim 2025 15:12
@Perihan Elmas merhaba; mamaya ağırlık verdiği sürece öğünleri yememesi çok normal. Açken öğünleri verip ardından mama vermeye çalışın. Biraz zorlanırsınız ama sabırla önce her zaman öğününü teklif edin.
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

6 Ekim 2025 15:14
@Kübra Dudak merhaba; takviminizi aksatmadan kullanın. Et ve et ürünleri gibi demirden zengin besinlerle destekleyin.  yine yükselmemesi halinde doktorunuz emilimin neden yetersiz olduğunu araştıracaktır.
M

Mürüvvet A.

6 Ekim 2025 15:25
Merhaba hocam benim de bebeğim8.5 aylık ve ilk ek gıdaya başladığımızdan beridir reddediyor, her yolu denedim ama maalesef alışmadı açken vs de yemiyor ağlıyor uzatınca
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

6 Ekim 2025 23:28
Merhaba; doktorunuzla görüşerek kan tahlili yaptırmalı, sürecin kan parametrelerinden kaynaklı bir problem olup olmadığını kesinleştirmelisiniz. Eğer değilse uygulamada değişikliğe giderek ılımlı BLW uygulamayı deneyebilirsiniz. Hiç baskı yapmadan, ısrarcı olmadan tabak içerisinde iki kaşık, birisi sizde diğeri bebeğinizde oynayıp yemeye çalışırken sizde bir taraftan yedirmeye çalışabilirsiniz.
H

Hatice A.

8 Ekim 2025 13:46
Merhaba 14 aylık oğlum yaklaşık 3 aydır doğru düzgün birşey yemiyor kahvaltısı güzeldi öncesinde ama artık hiç bir öğünde birşey yemiyor mamayı bile gündüz çok istemiyor. Sevdiği şeyleri yapıyorum ama sürekli elimi ittiriyor yemek istemiyor. Bu durumda ne yapılmalı ne önerirsiniz
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

8 Ekim 2025 19:59
@Hatice Acaroğlu Merhaba; dönemsel bir durum olup sizin zorlamanızla kalıcı hale gelmiş olabilir. Yemeği kendi yemek istiyor olabilir. Eline bir kaşık verip o kendisi yemeye çalışırken sizde bir taraftan yedirmeyi deneyebilirsiniz. Kan parametrelerinde bir problem olabilir, bu da iştahsızlık yapar. Doktorunuzla görüşerek tahlil yaptırmanızı öneririm.🌷
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

8 Ekim 2025 20:09
@Hatice Acaroğlu Çok sevindim. Bebekler dönemsel olarak davranışlarda değişiklik gösterebiliyor. Ebeveynler bunun geçici bir durum olduğunu düşünmeden bebekler üzerinde baskı yaratıyor, bu durumda bebeklerde kalıcı hale gelip ebeveynle iletişimi bu yöne çeviriyor.
📌Zorlamayın
📌Yemek öncesi süt, mama, kuruyemiş, meyve hiçbir şey vermeyin.
📌Ortamı eğlenceli bir hale getirin, sevdiği oyuncak veya kitapla..asla ekran yok
📌Onunla birlikte sizde bir şeyler yiyin.
📌Sofraya oturduğu zaman huzursuz, uykusuz olduğu bir zaman dilimi olmasın.
M

Meryem T. ..

10 Ekim 2025 19:38
8 aylık oğlum hiçbir şey yemiyor özellikle de kaşık ile elimle verince yine biraz daha iyi ama herşey de o şekilde olmuyor et tavuk didikleyip ağzına koyunca mutlu mutlu yiyor ama yine çok az kabakta biraz daha iyi ondada biraz yiyor avokado yerdi onu artk pek sevmiyor ama çok çok az bazen de hiç yemiyor sütüm yetiyor ona diye düşünüyorum mama hiç vermedm şimdiye kadar çorba tarzı şeyleri hiç sevmedi ekmeği eline alıp yemeyi seviyor o da çok az yine bir parmak kadar ekmek parçalanıyor etrafa nekadr yendiyse artık iki kaşık yönetimini çok yaptm kendi kaşığını atıp bendekini alıyor onu da biraz oynayıp atıyo tabakta nekadr yemek varsa etrafa atıp tabak ile oynayıp ağzına alıyor alerjikte bir çocuk hindistan cevizi sütünden yoğurt gördm aldm onu da direk kutusunda verince iyi yiyor onu ama kaşık ile yine onu da yemiyor.
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

10 Ekim 2025 19:50
Bebekler 9-12 aya kadar tadım sürecindeler. Eğer büyüme gelişmesinde, kan tahlillerinde bir sorun yoksa doktorunuzun dikkatini çeken sadece eşlik edip tadımlara devam edin.
B

Beyda K.

14 Ekim 2025 22:05
merhaba hocam benim kizim 7,5 aylik ve hic ek gida almiyor agzini tamamen kapatiyor hic acmiyor bundan bi ay öncesine kadar yiyordu az da olsa ama bu aralar hic yemiyor sadece anne sütü aliyor bu durum ne zamana kadar normal olarak kabul edilir?
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

15 Ekim 2025 08:30
@Beyda Karadag Merhaba; şu an sadece tadım dönemindesiniz. Bebeğiniz tadıyor fakat size yeterli gelmiyor olabilir. 8. ayda kan tahlili yaptırarak kan parametrelerinde bir eksiklik var mı baktırabilirsiniz. Tehlike çanlarıysa doktorunuz gelişim geriliği var demeye başladığında çalar🌷
S

Songül S.

16 Ekim 2025 12:40
Merhaba
Benim oğlum 8 aylık ilk tadım zamanlarında çok zorlandık ama şuan sabah kahvaltısını ara öğünlerinde sorun yok ama akşam yemeklerinde yemeyi red ediyor özellikle çorba içmek istemiyor bizim yemek saatine denk getirtiyorum bize bakıp iştahı açılır iki üç kaşık yedikten sonra yemeyi kesiyor gelişimi önde gidiyor kilo alımı biraz düşmüş şuan üst dişlerinde 4 tane birden çıkıyor bundan kaynaklı olabilirmi
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

16 Ekim 2025 14:19
@Songül Seven Merhaba; tabi ki olabilir. Yazımda da belirttiğim gibi bebeklerin hastalık,diş çıkarma dönemlerinde iştahsızlıkları olabilir. Hiç zorlamayın. Ayrıca kilo alımları ilk 6 ay kadar yüksek olmuyor. Doğal bir süreç içerisindesinizdir 🌸
L

Lina ..

18 Ekim 2025 00:32
Merhaba Fatma hanım, kızım dk 2.950, su an 2 yaşında 10.500 gr ve 82 cm, 1 yaşından sonra b12 ve demiri degerleri düşük takviye ve b12 iğneleri kullandik, ama hala aynı yukselmiyor, istahsizlik, 5 cesit yiyor sadece, ana yemek tadını bilmez,salçalı yemeklere kirlenmis diyor, yumurta beyazi, isterse patates kizartmasi,makarna, mercimek haslama isterse de kefir iciyor hepsi bu. kendini net ifade ediyor ama yemekte hep kavga hala emiyor memeye aşırı düşkün,desteksiz büyütüyorum biraktirmaya çalışıyorum memeyle sohbet ediyor opuyor kokluyor tuhaf bir baği var. Günde 2 öğün asla yemiyor meyve arada yer bu kadar. Ne yapmalıyım sizce cook zorlaniyorum artık yemek masaları işkence haline geldi:(
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

18 Ekim 2025 16:55
@Lina Merhaba; karışık bir paradoksun içerisindesiniz. Kan değerleri optimal aralıkta olmadığı için iştahı yok, iştahı olmadığı için yemiyor, yemediği için kan değerleri istenilen seviyeye gelmiyor. O yemediği için siz ısrarcısınız o siz ısrar ettiğiniz için daha çok reddetme eğiliminde.. Takviyelerini aksatmadan devam edin, yemek yeme konusunda bir süre ısrarcı olmayın. Onun kendi yemesine olanak sağlayın. Hala sorununuz devam ederse anladığım kadarıyla düz renkli yiyecekler tercih ediyor, bir ergoterapistten yardım alın 🌸
A

Aleyna K.

21 Ekim 2025 20:07
Hocam benim bebegim 9.5 aylık . Asla ek gıda yediremiyorum sadece meyveleri güzel yiyor . Ama onun harici ne sebze ne yumurta taş çatlasın 1-2 tatlı kaşıgı . Bu aydan sonra 3 ögün şeklinde gidilmeli deniyor ama degil 3 ögün 1 ögün yemiyor bende sırf seviyo diye sadece muz pekmez vermek istemiyorum . Sürekli yeni tarifler çeşitler yapıyorum ama yok . Oysa tadımlara hep nötr tatlarla baslayıp en son meyveye gectim . Emziriyorum hiç mama almadık dogum kilosu 3600 suan 9200 kg . Acaba saatleri mi ayarlayamıyorum emzirdiğim için tok oluyor ondan mı yemiyor hocam yardım edin . Bugün 5 saat emmedi dedim bu fırsatla cok aç veriyim corbasını yer agzını açmadı . Diş çıkardıgı için de cok hassas mız mız hepsi üst üste geldi

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir