Ek Gıda 5 Aylık Tadımlar
159 görüntüleme

Ayşegül A.
26 Ekim 2025 05:05
Arkadaşlar oğlum 5 aylık tadımlara başladık.Önce yoğurt,kabak,kapya biber,havuç verdim 3 gün kuralı ile hep.dün havuç son gündü.bugün ne vereceğime karae veremedim.kakasını 3-4 günde bir yapıyor normalde.ek gıdada da aynı devam ediyor.hep zeytinyağı ekledim kabız olmasın diye.kakası hafif kıvamlı olmaya başladı.patates versem daha da kaka yapması zorlaşır diye korkuyorum.5. Aylıkken avakado veriliyor mu acaba? Avakado daha yağlı bi yapıya sahipmiş.patatese göre daha iyi olur sanırım.ne yapsam acaba önce avakado sonra patates mi vereyim? Sonra meyveye geçicem elma,armut,muz gibi.onları da 3 gün kuralı ile mi vericem acaba .ayrıca rendeleyip vereceğim değil mi.haşlayınca vitamini gidiyor deniyor da.bilgisi olanlar yazabilir mi?

Ayşegül A.
26 Ekim 2025 05:10
@Esra Yerlikaya hocam bilgilerinize ihtiyacım var ☺️
B
Bilge
26 Ekim 2025 06:14
Merhaba patates yerine tatlı patates verebilirsiniz. Şuan avakado da verebilirsiniz. Bal kapağı Pırasa, bamya, brokoli karnabahar gibi daha sebze verebilirsiniz meyve için acele etmeyin bence, daha çok küçük biraz sebzelerle anlaşsın, tatlılar kolay seviliyor 😊 evet onlarında 3 gün kuralı ile verebilirsiniz
T
Tuğba B. ..
26 Ekim 2025 07:36
Sebzelerde 3 gün kuralı ile gitmedim.yumurta ,yoğurt bunlarda 3 gün kuralı uyguladım.Alerji yaşanmadı şükür

Ayşegül A.
26 Ekim 2025 07:43
Merhaba bilge hanım.5.ay olduğumuz için o diğer sebzeler ağır gelebilir belki.sindirim sistemi bağırsaklarını zorlayabilir.doktor onlar için bir şey de söylemedi bize.verdiklerimi saymıştı o da ve meyve demişti.15 gün sonra 6 aylık kontrolümüzde büyük ihtimal onları da söyler.bir şey demediği için ekleyebilir miyim onları bilmiyorum.avakado,tatlı patates,bal kabağı onları başlayayım ozaman.zaten doktora gidene kadar onlar anca biticek vericek 3 gün kuralı ile.önemli olan tatlarını bilmesini zaten.hem yavaş yavaş verince midesi sindirim sistemi de alışmış oluyor.teşekkür ederim ☺️

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
26 Ekim 2025 14:06
@Ayşegül Aydın Merhaba, 5. ayda başlanan tadımların amacı, sadece besinle tanıştırmaktır. İlk 1–2 haftada besinleri anne sütü ya da mama ile açıp tamamen pürüzsüz kıvamda sunmanız yeterlidir. Sonrasında kıvamı hafifçe koyulaştırabilirsiniz ama halen yumuşak ve kolay yutulabilir olmalı. Eğer kabızlık eğilimi varsa, patatesi biraz erteleyip avokado gibi daha lifli seçeneklerle devam edebilirsiniz. Patatesi ise güvenli sebze ile örn kabak içerisine ekleyip sunabilirsiniz.
Tadım sıralaması için size bir rehber🤗
🟢 Yoğurt, Kabak, Havuç , Avokado, Balkabağı, Patates, yumurta sarısı
Meyveler için buharda haşlanmış Elma, Armut, Muz (Hepsinde 3 gün kuralı geçerli.) Sebzeleri buharda pişirip çatalla ezebilirsiniz. Kıvamı çok koyu olursa, anne sütü ya da mama ile açabilirsiniz. Günlük birkaç kaşık tadım yeterlidir. Tadımdan sonra birkaç yudum su teklif edilebilir ama içmeye zorlamanıza gerek yok. Sebze denemeleri ilerledikçe, güvenli besinleri tanıttıysanız ıspanak gibi mevsim sebzeleriyle hafif aromalandırmalar yapabilirsiniz. Ama bu aşamada karışımlar da sade kıvamda ve küçük miktarda sunulmalı💐
Tadım sıralaması için size bir rehber🤗
🟢 Yoğurt, Kabak, Havuç , Avokado, Balkabağı, Patates, yumurta sarısı
Meyveler için buharda haşlanmış Elma, Armut, Muz (Hepsinde 3 gün kuralı geçerli.) Sebzeleri buharda pişirip çatalla ezebilirsiniz. Kıvamı çok koyu olursa, anne sütü ya da mama ile açabilirsiniz. Günlük birkaç kaşık tadım yeterlidir. Tadımdan sonra birkaç yudum su teklif edilebilir ama içmeye zorlamanıza gerek yok. Sebze denemeleri ilerledikçe, güvenli besinleri tanıttıysanız ıspanak gibi mevsim sebzeleriyle hafif aromalandırmalar yapabilirsiniz. Ama bu aşamada karışımlar da sade kıvamda ve küçük miktarda sunulmalı💐

Kübra Ö.
26 Ekim 2025 16:58
Benim doktorum 5. Ay için bir liste verdi. Tatlı patates,Havuç,Kabak,Bal kabağı, Avokado, Elma
Armut, Şeftali, Kayısı, Erik Mürdüm, Muz. Yumurta sarısı verebilir miyim ? Sabah akşam günde bir ürün yeterli dedi. 3 güne gerek yok diye belirtti
Armut, Şeftali, Kayısı, Erik Mürdüm, Muz. Yumurta sarısı verebilir miyim ? Sabah akşam günde bir ürün yeterli dedi. 3 güne gerek yok diye belirtti

Ayşegül A.
26 Ekim 2025 17:39
@Esra Yerlikaya teşekkür ederim hocam.bugün öğlen avakado verdim ama hiç sevmedi tabi😅kabağı da sevmemişti.diğerlerini sevdi.patatesi ertelemeyi düşündüm sizin dediğiniz gibi.avakadodan sonra bal kabağını düşünmüştüm o da sıralamaya uydu😅 yumurtayı doktorumuz 5.ay için verme dedi.meyveleri dediğiniz gibi buharda haşlayıp veririm.ben sebzeleri buharda haşladıktan sonra çatalla iyice ezip verdim.koyu kıvamlı olunca haşlama suyundan bir kaç damla eklemiştim acaba yanlış mı yaptım.