Dil ve Sosyal Gelişim

129 görüntüleme
Z

Zekiye İ. ..

13 Haziran 2025 08:04
Hocam 11 aylık oldu 10 aylıkken yürümeye başladı şimdi koltuklara vs tırmanıyor ama bunun dışında gelişiminde problem var sanırım babıldamıyor jest mimik taklit etmiyor sadece alkış yapıyor onu da tek elini kapatarak yapıyor düzgün yapmıyor , göz teması iyi sosyal gülümsemesi var cee e yakalamaca gibi oyunları seviyor istediği şeyleri parmağıyla gösteriyor ama çıkardığı sesler anlamsız ııı lıyor genel olarak , anne nerde baba nerde oyuncağı kuzucuk var o nerde diyince bakıyor arıyor bir oyuncak kaybolunca her yerde onu arıyor nesneleri birbirine vurarak ses çıkarıyor ama ne babıldama ne de kelime var sabahtan akşama oyunlar konuşmalar müzikli oyunlar yapıyorum tv yok ama gelişme de göstermiyor mesela aylardır bay bay gel gel yapıyorum hiç oralı değil bakıyor suratıma sonra geçip gidiyor odak süresi de çok kısa hatta yok gibi ordan oraya atlıyor sürekli hareket halinde olmak istiyor hiç oturmuyor hep yürüyor çok sıkılıyor yemek yerken dahi sürekli oyun oynatmak zorundayım yoksa yemiyor ondan da sıkılıyor ne yapmalıyım bir problem mi var gelişimsel bir sıkıntı olabilir mi ben dehbliyim ve çocukken iq testi yapılmış üstün zekalı olarak geçiyorum ama çocuğumun algısında problem var gibi geliyor dehb genetik geçişli olabilir mi varsa etkiler mi
Osman G.

Osman G.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

13 Haziran 2025 21:54
Bu tarz durumlarda çocuğun videosu izlenerek anne ve babayla online danışmanlık sonucunda karar vermek daha sağlıklı olacaktır. Anlattiginiz şeyler normal bebeklerde olabilecek durumlar.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

7 Eylül 2025 17:25
Zekiye hanım merhaba. Tipik gelişimde 12-15 ayda ilk sözcüklerin gelmesini bekliyoruz. Eğer çocuğunuzun kelimeleri hala gelmediyse, sizi anlıyor ama konuşmuyorsa bu durum bir ifade edici dil geriliğine yani ‘Gecikmiş Dil Konuşma’ durumuna işaret ediyor olabilir. Bu nedenle çocuğunuza bir DKT tarafından dil değerlendirmesi yaptırmanızı öneririm. ✨

Ayrıca evde, doğal ortamında çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair bilgi verdiğim videoma göz atabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOGEHHjCgUh/?igsh=MXIwczhvZGp4dG9ndA==

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir