Dil ve Konuşma Terapisti- Konuşma Tembelliği
44 görüntüleme
İ
İrem A.
8 Eylül 2025 21:10
Merhaba, bebeğim 1 buçuk yaşında tam. Şu anda net söylediği 18 kelime var. Zaman zamanda iki kelimelik cümleler kuruyor ama o kurduğu cümleyi genelde tekrar ettirmiyor. Mesela parktayken bir durumu üzerine alındı ve bir anda ‘bir şey yapmadım’ dedi net bir şekilde. Şimdi bakıldığında iyi gidiyor gibi görünüyor olabilir ama düzenli bir konuşması yok. Yani bazen gün içinde tek anne bana diyor. Bu normal mi? Ekran konusunda biraz ucu kaçırdığım bir dönem oldu maalesef. O zamanlar neredeyse hiç konuşmuyordu. 1 aydır kestiğimden beri ciddi bir ilerleme var. Ama sanki hala eksik. Tüm gün konuşuyor aslında ağzı dolu dolu ama anlamlı kelimeler her zaman çıkmıyor. Bir yerde yanlış mı yapıyorum bilmiyorum. Sizce normal mi ?

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
8 Eylül 2025 21:36
İrem hanım merhaba. Ekran maruziyetini kesmek iyi bir ivme kazandırır dil gelişiminde, kesmekle çok iyi yapmışsınız. Çocuğunuzun 18 ay için gelişimsel özellikleri tipiğe yakın duruyor, bu noktada endişe edilecek bir durum görmüyorum. Anlamlı kelimelerden beklentimiz kesinlikle ‘kapı, köpek, bardak’ demesi gibi olmamalı; eğer aynı şeyi sürekli aynı üretimle isimlendiriyorsa bu da kelime kabul edilir. Bu doğrultuda değerlendirebilirsiniz süreci. Dalgalanmalar normal, yetişkinler olarak biz de her gün aynı performansı sergilemiyoruz kendi işlerimizde. Çocuğunuzun dil gelişimini desteklemeye devam edelim. ✨
Videolarıma göz atabilir, danışmanlık seansı almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşıp randevu oluşturabilirsiniz. ✨
Videolarıma göz atabilir, danışmanlık seansı almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşıp randevu oluşturabilirsiniz. ✨