Dil ve Konuşma Terapisi

113 görüntüleme
N

Nursena K.

8 Eylül 2025 20:01
Merhaba hocam umarım cevaplama şansınız olur lütfen 27 aylık oğlumun gelişimiyle ilgili bazı endişelerim var. Oğlum evde ikili cümleler kurabiliyor; örneğin “anne su ver”, “baba kalk hadi”, “anne mama yiyelim” 3,4 hadi anne oyun oynayalım gibi ifadelerle isteklerini belli edebiliyor. Kendi ihtiyaçlarını ifade edebiliyor ancak bu cümlelerle sınırlı sadece şuan anne gel anne nerde baba nerde noldu gibi şeyler de söylüyor ancak ben sen o kavramlarını bilmiyor ve kısa yönergeleri anlayıp yerine getirebiliyor.

Ancak dışarıda tanımadığı kişilere ilgisi sınırlı, iletişim kurmuyor. Yani örneğin parkta paralel oyun oynuyor kuzenleriyle de hoşuna giden oyunları oynuyor koşma zıplama sadece Akraba ve bizlere öyle değil Bazen istekleri dışında beni dinlemiyor ve kendi isteğine yoğun bir şekilde odaklanıyor. Her gün rutin gibi fırın içi açma çekmece içi boşaltma sürekli su ile oynama sevdiği arabalarını yanında sürekli taşıması dizmesi onları bırakmaması gibi Oyunlarda bazı nesnelere yoğun ilgisi var ve çoğunlukla tek bir konuya odaklanıyor. Ayrıca beni asla dinlemiyor dikkat süresi çok kısa ismine dönüyor ama takmıyor bazen evde içine dönük takılıyor Dil ve sosyal gelişimi açısından destek gerekip gerekmediğini merak ediyorum. Lütfen cevaplarınızı bekliyorum
N

Nihal T.

8 Eylül 2025 20:22
Hocam oğlum 29 aylık ve ikili cümle kullanamıyor sadece dede nene baba mama diyor herseyi anlıyor sayıları biliyor renkleri biliyor herseyi anliyor ve yapıyor ama konuşamıyor ne yapmam gerekiyor
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 21:53
Nursena hanım merhaba. 24-36 aylık dönemde 2-3 sözcüklü cümle üretimleri bekleriz, bu doğrultuda çocuğunuzun cümle uzunluğu iyi fakat toplam sözcük sayısının da 500’lere ulaşmasını bekleriz bu süreçte. Ekran maruziyeti var mı bu da önem taşımakta. Rutinler ve tekrarlayıcı/stereotipik hareketler noktasında ben bir yorumda bulunamam çünkü benim alanım sosyal iletişim, dil konuşma. Dikkat süresi 2-3 dakika civarında ise bu süreçte gayet yeterli. Başkalarıyla etkileşime girmiyor olmasının da mizaç özelliği (utangaçlık gibi) mi yoksa ‘seçici konuşmazlık’ durumu mu olduğuna karar verilmesi gerekir. Bu bağlamda bir DKT ile görüşüp değerlendirme yaptırabilirsiniz. Benimle randevu oluşturmak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨
N

Nursena K.

8 Eylül 2025 21:55
Evet mizaç olarak olabilir kelime sayısı da hemen hemen 200 civarı normalmi hocam
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 22:13
Kelime sayısı şu an için normal seyrediyor gibi duruyor. ✨
N

Nursena K.

8 Eylül 2025 22:17
Değerli vaktinizi ayırdığınız için çok ama çok teşekkür ederim son olarak bir soru daha sormak istiyorum 2 li ve üçlü cümleleri bunlar ile sınırlı olması yeterli değil mi sizce sadece isteklerini söylemek için kullandığı ikili üçlü cümle kalıpları
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 22:50
İhtiyacı doğrultusunda bu cümleleri çeşitlendirebiliyorsa gayet yeterli, farklı kelimeler kullanarak cümle kurması adına teşvik edebilirsiniz. ✨

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir