Dil Gelişimi ve Sosyal Gelişimi Zayıf

119 görüntüleme
K

Kübra

21 Eylül 2025 21:37
21 aylık oğlum komut almak istemiyor
Tek başına oynamayı seviyor
Baba dede Mem büv te te gibi kelimeleri var ama babayı anlamlı söylemiyor alıcı dili çok iyi değil beni pek anlamıyor
Aile bireyleri ile göz teması kuruyor ama yabancılarla göz teması kurmaz sadece istediği bişeyi almak için yanlarına gider ve göz teması kurar ismine tepki var ama aile bireyleri çağırdığında bakar ben oğlumdan bişey anlamıyorum eksik nerede ne yapmak lazım bana yardımcı olursanız çok sevinirim
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

21 Eylül 2025 21:50
Kübra hanım merhaba. Bu aylarda çocukların 2 yönergeli komutları almasını bekleriz. Çocuğunuz komut almak istemediği için değil belki de ‘alıcı dil’i yani ‘anlama becerisi’ yeterince gelişmediği için komut almada güçlük yaşıyordur. İfade edici dil gelişiminde 18-24 ayda çocukların en az 50 sözcük üretmelerini bekleriz. Bu açıdan değerlendirmek adına ilk olarak çocuğunuzun sözcük sayısını doğru hesaplamanız gerekmekte. Hangi üretimlerin sözcük sayılacağını videomdan öğrenebilirsiniz. Genel anlamda alıcı dilin gelişmeyip ifade edici dilin geliştiği tablolarla pek karşılaşmıyoruz bu nedenle çocuğunuz için bir Dil ve Konuşma Terapisti’ne başvurmanızı, danışmanlık almanızı öneririm. Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==

Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

21 Eylül 2025 22:12
Ayrıntılı bir değerlendirme almanızda fayda var. Komut almak istemiyor ve komut almıyor ikisi çok farklı şeyler o yüzden uzman değerlendirmesini geciktirmeden yaptırın. Merve hanımın da belirttiği gibi alıcı dilin iyi olduğu bir çocukta ifade edici dilin çok geride kalması bir çok sebepten olabilir ya da sizin düşündüğünüz ölçüde iyi bir alıcı dili olmayabilir. Online değerlendirme düşünürseniz iletişime geçebilirsiniz.
K

Kübra

21 Eylül 2025 22:18
Anneye ver veya babaya ver topu al gibi tekli komutları alıyor fakat kapıyı kapat ışığı kapat topunu getir gibi komutları almak istemiyor bu komutları söylediğimde ağlıyor işaret ettiğimde elime vuruyor
K

Kübra

21 Eylül 2025 22:21
Evet anlama alıcı dili geride Buda özgüvensiz çekingen yapıyor
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Eylül 2025 14:57
Dediğim gibi komut alma becerisi ‘alıcı dil gelişimi’ ile ilgilidir ve bu noktada dil gelişimini bir Dil ve Konuşma Terapisti’nin kapsamlı olarak değerlendirmesi gerekmektedir. Zaman kaybetmeden bir DKT’ye başvurmanızı öneririm. ✨

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir