Dil Gelişimi-konuşma Geriliği 1 Yaş/ Acil
174 görüntüleme

Gülcan A.
28 Ağustos 2025 09:38
Bebeğim 12 buçuk aylık. Baba mama meme al şeklinde kelimeleri vardı. Şimdiyse son 1 buçuk aydır nebu diyor sadece. Nesneleri göstererek. Biz de gösterdiği nesnenin adını söylüyoruz. Ama bu olay ilerlediğinden beri diğer kelimeleri kullanmamaya başladı. Nadiren baba demek dışında diğerlerini kullanmıyor. Al ver git gel mama baba , baba nerde, klima nerde, saat nerde , anne nerde, gezmeye gidelim gibi ifadeleri anlayıp uygun şekilde tepkiler veriyor. Ama nebu dışında kelime kullanmıyor. Bu bir sorun mudur? Pekiştirmemek adına artık nebu diye sorduğunda cevap vermeyi bırakmalı mıyız? Ya da aynen devam mı edelim ? Dil gelişimi uzmanı olan birileri varsa ya da benzer tecrübeleri olanlar varsa aranızda fikrinizi önerilerinizi merak ediyorum. (Dipnot: ilk 6-7 ay ona her gün kitap okudum. Ama hareketi arttıkça dinlememeye başladı şuan asla okutmuyor. Elinde biraz oynayıp ısırıyor yırtıyor yada kaçıyor.12 buçuk ay boyunca ekran sıfır . )

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
5 Eylül 2025 19:55
Gülcan hanım merhaba. Öncelikle çocuğunuzun ekran maruziyeti olmaması bizim için dil gelişimi açısından çok kıymetli, çocuğunuz için yapabileceğiniz en güzel şeylerden birini yapmışsınız. Bir diğeri ise kitap okumak, benim doğduğu andan itibaren önerdiğim ve yeğenime de doğduğu günden beri uyguladığım bir şeydir bu, tüm samimiyetimle tebrik ediyorum öncelikle sizi.
Çocuğunuzun şu anki iletişim şeklinde bakacak olursak:
- Anlamasının iyi olması, yönerge alması gayet güzel. Anlama yani ‘alıcı dil’ becerilerinin iyi olduğunu gösterir bize.
- Üretimsel olarak yani konuşmasında, ‘ifade edici dil’ gelişiminde edindiği sözcükleri kullanmayı bırakması zaman zaman kısa süreli olarak karşılaşabildiğimiz durumlar, fakat bu durumun 1-2 ayı geçmemesini bekleriz genellikle.
- Bu noktada çocuğunuzun ne bu demesi, sizden bilgi talep etmesi ve gerçekten de gösterdiği şeyin ne olduğunu sorması açısından ürettiği bir ifade mi yoksa ekolali dediğimiz ‘yineleyici konuşma’ şeklinde bir üretim mi buna karar verilmeli. Bu açıdan bir Dil ve Konuşma Terapisti ile görüşmenizi ve değerlendirme yaptırmanızı öneririm.
- Ayrıca bu süreçte çocuğunuzun dil gelişimini desteklemeyi bırakmayın, aynı şekilde ‘nebu’ dediği şeyin ne olduğunu söyleyin, rengini veya şeklini belirtin. Aynı şekilde desteklemeye devam edelim.
Çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyebileceğinize dair önerdiğim yöntemleri videomdan izleyebilirsiniz. ✨
Çocuğunuzun şu anki iletişim şeklinde bakacak olursak:
- Anlamasının iyi olması, yönerge alması gayet güzel. Anlama yani ‘alıcı dil’ becerilerinin iyi olduğunu gösterir bize.
- Üretimsel olarak yani konuşmasında, ‘ifade edici dil’ gelişiminde edindiği sözcükleri kullanmayı bırakması zaman zaman kısa süreli olarak karşılaşabildiğimiz durumlar, fakat bu durumun 1-2 ayı geçmemesini bekleriz genellikle.
- Bu noktada çocuğunuzun ne bu demesi, sizden bilgi talep etmesi ve gerçekten de gösterdiği şeyin ne olduğunu sorması açısından ürettiği bir ifade mi yoksa ekolali dediğimiz ‘yineleyici konuşma’ şeklinde bir üretim mi buna karar verilmeli. Bu açıdan bir Dil ve Konuşma Terapisti ile görüşmenizi ve değerlendirme yaptırmanızı öneririm.
- Ayrıca bu süreçte çocuğunuzun dil gelişimini desteklemeyi bırakmayın, aynı şekilde ‘nebu’ dediği şeyin ne olduğunu söyleyin, rengini veya şeklini belirtin. Aynı şekilde desteklemeye devam edelim.
Çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyebileceğinize dair önerdiğim yöntemleri videomdan izleyebilirsiniz. ✨

Gülcan A.
5 Eylül 2025 20:08
Merve hanım verdiğiniz değerli bilgiler ve detaylı açıklamanız için çok teşekkür ederim. Hepsini dikkate alacağım. 🌼😌 sanırım ne bu bazen gerçekten merak sonucu bazen de kolayına geldiği için yineleyici konuşma olarak kullandığı bir ifade. Yineleyici tarzda söylediğini düşündüğümde ben ona farklı sorular sorarak yeni kelimeler kullanıyorum. Ama gerçekten merakla sorduğuna inandığımda da sorduğu şeyin ismini biçimini rengini söyleyerek desteklemeye çalışıyorum. Bu çabamızdan sonra baba meme mama al ve nadiren kullansa da ver kelimelerimi geri geldi. Bir de şaşırma ifadesi olarak aa aaa gibi seslerde. Ama anneler hisseder diyorlar ya bana biraz gene de dil gelişimimiz en azından ifade edici dil gelişimimiz biraz yavaş geliyor. Ama kendimi de bebeğimi de strese sokmadan sakin şekilde onu desteklemeye karar verdim. Eğer kaygılarım devam eder ve kelime sayımız artmazsa destek almayı düşünüyorum 😌 ekran ve kitap okuma konusundaki samimi tebriğiniz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince sıfır ekran ve kitap okuma denemelerine devam edeceğim. Son 1 haftadır uykuya geçişlerde okuyoruz tekrar ısırma yırtma gibi davranışlar suan için silindi gibi. Tekrar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Videoya mutlaka göz atacağım

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
5 Eylül 2025 22:20
Ben teşekkür ederim. Kesinlikle katılıyorum, bir anne çocuğunun gelişimini özelliklerini ileri veya geri oluşunu hisseder. Hislerinize güvenmeye ve elinizden geleni yapmaya devam, böyle güçlü anneler herkese örnek olmalı. ✨
Terapiye başvurmak isterseniz ben yüz yüze ve online terapi yapıyorum, bana da ulaşabilirsiniz. ✨
Terapiye başvurmak isterseniz ben yüz yüze ve online terapi yapıyorum, bana da ulaşabilirsiniz. ✨
G
Gülden Y.
5 Eylül 2025 22:28
Merhaba 27 aylık kızım kelimelerin sonundaki harfleri tekrarlıyor,Mesela ‘yap p p p p süt t t t t iç ç ç ç ç’gibi önceden hiç böyle yapmıyordu son bir haftadır yapıyor,Çok endişeliyim ve her gün araştırıyorum kekeme mi,başak bir şey mi çok korkuyorum.Bilgi verirseniz çok rahatlatmış olursunuz beni ne yapmam gerekli çok endişeliyim.