Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (dehb) Nedir ❓

230 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

29 Ekim 2025 09:03
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), genellikle çocukluk döneminde başlayan ve yaşam boyu sürebilen bir nörogelişimsel farklılıktır. Temel olarak dikkat, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik alanlarında zorluklarla karakterizedir. DEHB, çocuğun "kötü davranışlı" olmasından değil, beynin dikkat ve dürtü kontrolü alanlarını yöneten bölgelerindeki farklılıklardan kaynaklanır.

🔍 Üç Temel Belirti Alanı:
❗️Dikkatsizlik: Detaylara dikkat edememe, sık sık hata yapma, yönergeleri takip edememe, görevleri organize etmede zorlanma ve eşyaları kaybetme.

🏃🏻Hiperaktivite (Aşırı Hareketlilik): Sürekli hareket etme, oturduğu yerde kıpır kıpır olma, uygunsuz durumlarda koşma veya tırmanma eğilimi, sessizce oynamakta zorlanma.

🪁Dürtüsellik: Sırasını bekleyememe, başkalarının sözünü kesme, sorular tamamlanmadan cevap verme ve sonuçlarını düşünmeden anlık tepkiler verme.

💡 Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar:
‼️Çeşitleri Vardır: DEHB, ağırlıklı olarak dikkatsiz, ağırlıklı olarak hiperaktif-dürtüsel veya her ikisinin birleşimi şeklinde farklı tiplerde görülebilir.

‼️Geçicilik Değildir: Tanı konulması için belirtilerin en az altı ay sürmesi ve birden fazla ortamda (ev, okul vb.) sorun yaratması gerekir.

‼️Tedavisi Mümkündür: Doğru tanı konulduğunda, tedavi planı genellikle ilaç tedavisi, bilişsel davranışçı terapi (BDT) ve ebeveyn eğitimini içerir. Erken müdahale, çocuğun akademik ve sosyal başarısı için kritik öneme sahiptir.

DEHB'li bireylerin genellikle yüksek enerji seviyeleri, yaratıcılık ve hızlı düşünme gibi güçlü yönleri olduğunu unutmamak gerekir.
K

Kübra Y.

29 Ekim 2025 09:07
8 aylık erkek bebek. Kucakta asla durmuyor yani çok dönüyor.360 derece her yere aynı anda bakmaya çalışıyor. Çok hareket ediyor. Hiperaktivite olma olasığı var mıdır?
Fatma U.

Fatma U.

29 Ekim 2025 09:09
@Kübra Yüksel Merhabalar 🌼Kucakta durmamasını belirti alarak DEHB diyemeyiz. En az 3 ortamda ve durumda bu hareketlilikleri gözlemlemek gerekir. Örneğin; oyun oynarken, misafirlikte veya parkta gibi. Uyutmaya çalıştığınız zamanlar hareketlilikleri artıyor ise muhtemelen destekli uyumasından kaynaklı uykuya geçişte zorlukla alakalıdır.
K

Kübra Y.

29 Ekim 2025 09:11
Her ortamda böyle ve evet uykuya ayakta sallama ile geçiyor.
M

MK ..

29 Ekim 2025 09:31
Altı aylık bebeğimde çok haraketli etrafa merakı,haraketleri ayına göre fazla dedi doktorumuz ileride DEHB ile karşılaşırız diye korkuyorum endişe etmelimiyim?
D

Damla B.

29 Ekim 2025 09:42
DEHBli bir anne olarak umarım bebeğim ileride DEHBli olmaz. Tabi benim çevrem bilinçsizdi ve toplum baskısı çoktu. Eğer böyle bir durum olursa ben bana davranıldığı gibi davranmam ama yine de ne kadar zor olduğunun farkındayım. Eğer olursa da eşime kolaylık diliyorum 😅
Yasmina Y. Ö.

Yasmina Y. Ö.

İç Mimar

29 Ekim 2025 13:14
Benim bebeğim 8.5 aylık ne kucakta ne oturduğu yerde sakin durduğu bir an yok. Emerken dahi iki saniye emip kalkıyor. Sonra geri yatıp yine aynı şekilde emmeye devam ediyor. Uyuturken bir tek kucağımda mayışıp sakin kalıyor. Korkmalı mıyım?
R

Rumeysa Ç.

29 Ekim 2025 19:37
Benimde bebeğim 7 aylık sürekli hareketli derin uykuya dalmadığı sürede uykuluyken bile elleri oynuyor herşeyden çok çabuk sıkılıyor.oyuncaklara ilgisini kaybediyor hemen normal mi değil mi emin olamıyorum.
Fatma U.

Fatma U.

30 Ekim 2025 06:33
@MK Merhabalar 🌼 Bu dönemde bebekler, vücutlarını ve çevrelerindeki dünyayı yoğun bir şekilde keşfetmeye başlarlar. Bacaklarını sallama, dönmeye çalışma ve uzanma gibi hareketler, motor becerilerinin sağlıklı geliştiğini ve bilişsel olarak uyanık olduğunu gösterir. DEHB tanısı için bu erken yaşlar çok erkendir; bu bozukluk, genellikle okul çağında dikkat ve dürtü kontrolü gerektiren görevlerdeki kalıcı zorluklar temel alınarak konulur. Şu anki hareketliliği, muhtemelen yüksek enerji ve keşfetme arzusunun bir yansımasıdır.
Fatma U.

Fatma U.

30 Ekim 2025 06:35
@Yasmina Yılmaz Öksüztepe Merhabalar 🌼 otururken bile yerinde duramaması ve emzirme sırasında bile kalkıp geri yatması, bu dönemdeki bebeklerin yoğun motor gelişimini ve merak dürtüsünü yansıtır. Bu yaşta, emekleme, tutunarak ayağa kalkma gibi yeni beceriler kazanılır ve bebeğinizin önceliği, çevreyi keşfetmek ve bu becerileri pratik etmektir. Sadece uyuturken kucağınızda mayışıp sakin kalması ise, sizin kucağınızın onun için güvenli bir liman ve aşırı uyarılmadan kaçış noktası olduğunu, ancak bu sakinliğin sadece uykuyla ilişkilendirildiğini gösterir.
Fatma U.

Fatma U.

30 Ekim 2025 06:35
@Rumeysa Çini Merhabalar 🌼 yanıkken sürekli hareketli olması, her şeyden çabuk sıkılması ve oyuncaklara ilgisini hızla kaybetmesi, onun yüksek bilişsel uyanıklıkta ve aktif bir mizaçta olduğunu gösterir. Uyku sırasında bile ellerinin oynaması ve derin uykuya dalamaması, beyninin gün içinde öğrendiği yeni bilgileri ve kazandığı becerileri uykuda işlemeye çalıştığını gösterir. Bu durum, 6-9 ay civarında motor gelişim hızlandığı için yaygındır ve uyku döngüsü olgunlaşmasının henüz tam oturmadığını işaret eder. Bebeğinizin çabuk sıkılması, onu sürekli yeni keşiflere iten güçlü bir merak dürtüsünün de göstergesidir.
R

Rumeysa Ç.

30 Ekim 2025 18:56
Çok sağolun hocam teşekkürler 🙏
H

Hatice K.

31 Ekim 2025 05:47
Merhaba hocam kızım altı ay 15 günlük şöyle bir şey soracağım benim kızım da mesela aşırı hareketli bir şeyle oynarken mesela sürekli elleri kolları hareket ediyor sürekli farklı şeylere dokunuyor ama mesela ben konuşurken beni pürdikkat dinliyor bakıyor ama böyle aşırı hareketli oluyor mesela cirtlı kitaplarla oynarken onları birden çekip koparması falan bazen ben de acaba hiperaktivite var mı gibi mi düşündürüyor mama yerken direkt dikkati dağılıyor ve mesela elimle falan oynayarak dikkatini topluyor bunlar biraz beni korkuttu hocam ama keşfetmeyi dokunmayı ellemeyi çok seviyor dışarı çıkınca çok sakin etrafı izliyor ama mesela sofraya yanaşınca direk her şeyi çekmeye başlıyor aynı gün doğan arkadaşımın kızı daha sakin olduğu için biraz korktum açıkçası
Fatma U.

Fatma U.

31 Ekim 2025 09:33
@Hatice Kurtcu Merhabalar 🌼Bu dönemlerde uyaranlara karşı ilgileri arttığı için her şeyi daha hızlı ve kısa sürede sıkılıp başka şeylere geçme durumları olabiliyor. Burada hareketli veya dikkatsiz bebek teşhisi doğru olmayacaktır
G

Gamze ..

2 Kasım 2025 20:38
Merhaba hocam oğlum 8 yaşında ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğu söylendi. Sitenox 10 mg ilaç verdiler ama kullanmak istemiyoruz ama akademik olarak bizi de çok etkiliyor geç kalmakta istemiyoruz sizce bir psikiyatriye daha götürmeli miyiz moxo testi yapıldı onda da aynı sonuç çıktı
Fatma U.

Fatma U.

3 Kasım 2025 11:43
@Gamze merhabalar psikiyatrist tarafından tanı konuldu ve ilaç verildi ise kullanmanız daha sağlıklı olacaktır ki moxo testini de yaptırmışşınız. moxo testi dehb için güvenilirliği yüksek olan bir test.fakat aklınızda soru işaretleri hala varsa tekrar bir psikiyatrist görüşü alabilirsiniz ve ilacın yanında artı yan destekler için de rapor çıkartabilirsiniz

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir