Çocuğunuzun Dil Gelişimini Ayına Göre Destekleme

263 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 09:28
Çocukların dil gelişimi belli evreler bağlamında gerçekleşir. Bu evreleri bilmek ve çocuğu bulunduğu evreye göre doğru şekilde desteklemek dil gelişiminde kritiktir.

Peki dil gelişim evreleri nelerdir?

🍼 0-1 ay: ağlama
🍼 2-3 ay: agulama
🍼 4-6 ay: ses oyunları (çığlık benzeri üretimler)
🍼 6-9 ay: düzenli babıldama (aynı hece yapısını tekrarlama, bababa/dadada gibi)
🍼 9-12 ay: çeşitlenmiş babıldama (farklı hece yapılarını bir araya getirme, badaga/gabada gibi)
🍼 12-15 ay: ilk sözcükler (toplamda ortalama 3-10 sözcük)
🍼 18-24 ay: iki sözcüklü birleşimler (toplamda 50-362 sözcük)
🍼 24-36 ay: 2-3 sözcüklü cümleler (toplamda ortalama 500-600 sözcük)
🍼 36-48 ay: %100 konuşma anlaşılırlığı, 3-4 sözcüklü cümleler (toplamda ortalama 1000 sözcük)
🍼 48-60 ay: yetişkin seviyesinde 5 ve üzeri sözcükten oluşan karmaşık cümle yapıları (1500 ve üzeri sözcük)

Çocuğunuzun dil gelişimini desteklerken kullanabileceğiniz oyuncak ve materyallere aşağıdaki link’ten ulaşabilirsiniz. ✨
https://app.hb.biz/CkquGgdDcEcN

Bu süreçte terapi veya ebeveyn danışmanlık seansı almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşıp randevu oluşturabilirsiniz. ✨

Çocuğunuzun ayına göre bulunduğu dil gelişim evresini bilmek ve onu bir üst basamağa doğru desteklemek için Instagram ve Youtube içeriklerime göz atabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOTErEkDKvJ/?igsh=NzFtNzZvZmJ6Y2Zz

A

Aycan A.

8 Eylül 2025 10:04
Merhaba benim kızım 15 aylık belirgin olarak anne ve aç diyor ama sürekli konuşur gibi anlamsız şeyler söylüyor hatta bizimle tartışıyor 😂 normal ilerliyoruz değil mi?
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 10:58
Aycan hanım merhaba. Belki de anlamsız olduğunu düşündüğünüz üretimler çocuğunuzun hatalı ürettiği gerçek sözcüklerdir, bu noktada aynı şeye tutarlı olarak aynı üretim mi gerçekleştiriyor buna dikkat etmek gerek. Sizinle tartışması, duygularını da katarak size bir şeyler söylemeye çalışması gayet güzel, bence iyi gidiyorsunuz, dil gelişimini desteklemeye devam edelim. ✨
H

H K. ..

8 Eylül 2025 12:03
Merhaba, oğlum 22 aylık. Nöroloji takipli, corpus callosum inceliğine bağlı gelişim geriliği tespit edildi. Dil gelişimi konusunda da bir gerilik gözlemliyoruz. Henüz net söylediği 5-6 kelimesi anca var. Bazen birşeyler anlatmaya çalışıyor gibi ama anlaşılmıyor. Dil gelişimini nasıl destekleyebilirim? Paylaştığınız linke baktım mesela kitaplarla vakit geçirirken nasıl bir yol izlememizi tavsiye edersiniz. Resimleri göstererek aynı kelimeleri öğrenene kadar tekrarlamak mı yoksa hikayeleri okumak mı daha faydalı olur sizce ? Bir de sesli oyuncakların/kitapların da faydalı olduğunu düşünüyor musunuz? Tavsiyeleriniz bizim için kıymetli şimdiden teşekkür ederim.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 12:25
Merhaba. Buradan detaylı bilgi vermek zor olacak. Instagram üzerinden ulaşırsanız detaylı konuşmak, yardımcı olmak isterim. ✨
M

Merve H.

8 Eylül 2025 14:37
Merhaba 5,5 aylık bebeğim agulama yok eeeee diye ara ara ses çıkarıyor sadece konuşunca gülüyor tepki veriyor ama endişe etmeli miyim
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 19:07
Merve hanım merhaba. Sosyal gülümselerin olması gayet güzel. Agulamayı sadece ‘agu’ olarak düşünmemek gerek, ‘au, uu, aa, ee, ıı, ğğ’ gibi üretimleri de agulamaya dahil ederiz. Bu bağlamda düşündüğünüzde yine de agulamaların, ses oyunlarının (çığlık benzeri üretimlerin) olmadığını düşünüyorsanız danışmanlık için Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨
N

Nihal T.

8 Eylül 2025 20:56
Hocam oğlum 30 aylık ve sadece baba dede nene mama ve meme diyor herseyi anliyor renkleri sayıları harfleri biliyor ne söylersek anliyor arkadaşları ile oyun oynuyor ortamlara ayak uyduruyor herseyi anliyor ve yapıyor ama ikili cümle yok konuşmuyor telefona çok bağlı telefon olmadan yemek yemiyor ne önerirsiniz
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 21:20
Nihal hanım merhaba. Öncelikle ekranı tamamen kesmenizi, çocuğun yanında telefon dahi bakmamanızı öneririm. Eğer mümkün değilse ekranı etkileşimli hale getirmeniz gerek. 30 ay için ifade edici dil becerileri yani konuşması geride, anlaması yani alıcı dili iyi gelişmiş olsa da ifade edici dil kısmı etkilenebilmekte. Bir DKT ile görüşüp değerlendirme almanızı ve bir yol haritası oluşturmanızı öneririm. Bilgi ve randevu almak için Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

Z

Zehra D.

9 Eylül 2025 13:32
Merve Hanım merhaba. Kızım 15 aylık 15 kelimesi var. Bugün ilk kez 'baba al mama' diye cümle kurdu babasına. Doğru ifade edebildim mi bilmiyorum ama cümle sayılır mı telgrafik konuşma gibi? Ve ne yapmamız gerekiyor?
A

Ayşenur Y. ..

9 Eylül 2025 21:08
Merhabalar Merve hanım oğlum 7 aylık ama düzenli babildama denilen olay yok sosyal gülümsemesi var ismine bakıyor motor gelişiminde bir sıkıntı yok emekliyor tutunup ayağa kalkıyor sesli ışıklı oyuncaklara bayılıyor ama düzenli ses cikarmasi yok anlamsız ııı agu hugu gibi sesler çıkarıyor sadece bir sorun olabilir mi ?
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

9 Eylül 2025 21:45
Ayşenur hanım merhaba. 6-9 ay aralığında düzenli babıldama dediğimiz ‘bababa, gagaga’ gibi üretimlerin gelmesini bekleriz. Henüz aralığın dışında kalmadığı için sorun olarak görülmez. Bu noktada çocuğunuzun dil gelişimini desteklemeniz önem taşımakta. Link eklediğim Youtube videolarıma göz atabilirsiniz. ✨

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir