Büyüme Geriliği
152 görüntüleme
B
Büşra M. Ö. ..
7 Ekim 2025 05:41
Bebeğim 35. Haftada gebelik zehirlenmesi sebebiyle gelişim geriliğiyle dünyaya geldi. 1540 Gr 42 cm doğdu. Kilosu tamamlanana ve rutin takipler yapılana kadar 18 gün küvezde kaldı. İlk zamanlar kilo alımı iyiydi yaşıtlarını yakalamaya başlamıştı fakat sonrasında iştahsızlıkla beraber kilo alımı azaldı hatta bazı aylar hiç olmadı. Bir dönem ferritin değeri 5 idi ve az da olsa kansızlığı vardı. Fakat şimdi değerler alt sınırda olsa da normal aralıklarına gelmiş durumda. Oldukça hareketli bir erkek bebek ve yemek konusunda seçici ve iştahsız, bazen bir tatlı kaşığı yese bile mutlu oluyorum. Şu anda 1 yaş 5 aylık 78 cm ve 9 kg erkek bebek. Yaşıtlarının yanında çok küçük kalıyor, gören herkes neden yedirmiyorsun zayıf kalmış deyip duruyor ve üzülüyorum. Ne yapmalıyım?
K
Kübra Y.
7 Ekim 2025 05:46
İlk önce dışarıda olan herkese kulağını kapat herkes bir şey söyler. Doktorunuzbu duruma ne dedi acaba. Çünkü prematüre bebeklerde farklı işliyor kilo takibi diye biliyorum

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
7 Ekim 2025 05:54
Öncelikle bebeğinizi asla kimseyle kıyaslamayın kıyaslayanları duymamazlıktan gelin bu sizi psikolojik olarak yıpratır. Biz yetişkinler standart bir boy ve kiloda olmadığımız gibi her çocukta farklıdır. Ki sizin sürecinizde sorunlar yaşanmış, şimdi zamanında doğmuş sorun yaşamamış bir yaşıtıyla kıyaslamak doğru değildir. Kendi özelinde ve kendi öyküsüyle değerlendirmek gerekir. Bence doğum ölçümlerine göre gayet güzel ilerlemiş endişe verici bir noktada olduğunuzu düşünmüyorum fakat sizin durumunuzda hekiminizin ne dediği önemli geri kalanı değil. Yeme konusundada endişe etmeyin ısrar etmeyin. Bir kaşık yesin ama sofradan keyif alarak yesin. Zihnine sofrayı kendisinin zorlandığı ısrar edilen bir yer olarak kodlarsanız daha kalıcı beslenme sorunları olur.
B
Büşra M. Ö. ..
7 Ekim 2025 06:28
Çok teşekkür ederim Cansu hanım, yanıtınız içimi rahatlattı. İlginiz ve vaktinizi ayırmanız çokça kıymetli.. Doktorumuz iki yaşına kadar prematüre olarak değerlendirmemiz gerektiğini yaşıtlarını ancak o süreçten sonra yakalamasını beklediğimizi söyledi. Evet kilo alarak çok mükemmel ilerlemediğimizi dile getiriyor fakat zihinsel, motor ve dil gelişimine baktığımızda yaşıtlarıyla aynı olmasının bizim için daha önemli olduğunu ve bu noktada problem olmadığını söylüyor. Ne yazıkki takıntılı bir anne olmamama ve çok kilolu olsun gibi isteklerim olmamasına rağmen kilo durumu canımı sıkmıyor desem yalan olur, acaba erken doğumundan ve gelişim geriliğiyle doğmasından kaynaklı bir sıkıntı mı var diye düşünmeden edemiyorum bazen. Annelik delilik diye boşuna demiyorlar sanırım. Tekrardan teşekkür ederim yanıt verenlere..