Bebeklerin Uykuda Hızla Gelişen Gizemli Dünyası ❓

203 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

25 Ekim 2025 06:51
Bebekler❓ hayatlarının büyük bir kısmını uykuda geçirir; ancak bu süre sadece dinlenme değildir, aynı zamanda hızlı bir gelişim atölyesidir. Yenidoğan bir bebeğin uykusunun yaklaşık yarısı, yetişkinlerin rüya gördüğü REM (Hızlı Göz Hareketi) uykusundan oluşur.İlginç bilgi: Yetişkinler uykunun en hafif evresi olan NREM ile uykuya dalarken, yenidoğan bebekler uykuyu direkt olarak REM uykusuyla başlatır! Bu yüksek REM oranı, beynin uyanıkken öğrendiklerini pekiştirmesi ve nöral bağlantıları hızla güçlendirmesi için kritiktir.Bebeklerin uyku döngüleri (yaklaşık 45-50 dakika) yetişkinlere göre ($90-120$ dakika) çok daha kısadır. Bu yüzden sık sık hafif uykuya geçip kolayca uyanırlar; bu fizyolojik olarak normaldir. Büyüme hormonu ise gece uykusunun derin evrelerinde, özellikle 22:00 ile 02:00 arasında en yoğun şekilde salgılanır, bu da uykunun sadece zihinsel değil, fiziksel gelişim için de ne kadar hayati olduğunu gösterir. Uyku, adeta küçük beynin öğrenme ve onarım merkezi olarak çalışır.🌼
T

Tuba A.

25 Ekim 2025 07:38
Merhaba Fatma hanım, bebeğim şu an 4 ay 22 günlük. 3 buçuk aydan beridir ciddi uyku problemimiz var sürekli arttı. Kucağımda yatan bebeği artık sadece ayağımda sallayarak yatırıyorum oda bıraktığım an uyanıyor ya da 10 dk uyuyor. Uykuya geçişte memeyi kullanıyordum onun farkına varmaya başladı ve doyduğunda uykusunu açmak için kucağımda debeleniyor artık. Günlerdir hiç uyumuyorum gecem gündüzün zehir oldu. Pışpışlama ve diğer bütün yöntemleri denedim fayda etmedi daha çok bağırarak ağlıyor. Dönmeyi öğrendiğinden beridir gece uykularımız yok. Beşiğinde sürekli dönüp kendini uyandırıyor. Çıkmazdayım artık ne yapacağımı bilmiyorum.
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

25 Ekim 2025 08:06
Merhabalar 🌼 bebeğinizde 4. Ay Uyku Gerilemesi döneminin yoğun yaşandığını ve sallama/kucak bağımlılığının derinleştiğini düşündürmektedir. Bebeğinizin kucak veya sallama desteği olmadan 10 dakika içinde uyanması, uyku döngüleri arasında kendi kendine geçiş yapma becerisinin gelişmediğini ve uykuyu dışsal bir yardımla ilişkilendirdiğini gösterir. Ayrıca, dönmeyi öğrenmesiyle birlikte beşiğinde sürekli dönüp uyanması, bilişsel ve motor gelişimsel sıçramaların uykuyu bozduğunu ve beşiği bir oyun alanı olarak algıladığını işaret eder. Bu kısır döngüyü kırmak için öncelikle sallama desteğini kademeli olarak sıfırlamanız fayda sağlayacktır.Bebeğinizi tamamen uyumadan, uykulu ama uyanık bir halde beşiğine yatırınız. Dönüp uyanmaya başladığında, ona müdahale ederken çok az fiziksel temasla (hafif bir dokunuş veya pışpışlama) yetinip hemen uzaklaşınız. Ağlamasına karşı tutarlı bir geri dönüş metodu uygulayız. Unutmayınız ki, emzirme ve doyma davranışını uykuyla açlık dışı bir şekilde ilişkilendirmemesi için, beslenme ile uyku arasına 15-20 dakikalık bir ayrım koyabilirsiniz
N

Nil B.

25 Ekim 2025 11:30
Merhaba Fatma hanım bebeğim 10 aylık gece uykusunda dakika başı sağdan sola dönüyor en sonunda kendini uyandırıyor bu dün gece 22:00 -1:30 sonrasında 5-7 arası devam etti.napmaya çalışıyor anlamıyorum uyanırsa ağlıyor uyanmazsa sürekli bi sağa bi sola gidiyor uyuyamıyorum artık yanında bu bir haftadır devam ediyor,yanıma da alsam beşiğinde de yatsa böyle bir çözüm bulamadım lütfen yardımcı olur musunuz
Y

Yasemin K.

25 Ekim 2025 11:49
Merhaba Fatma Hanım. Kızım 7 aylık oldu ve yaklaşık 10gündür gece uykusuna direniyor. Zar zor uyuttuğumda 10dk içinde çığlık çığlığa uyanıyor. Ben yanına gelince gülüyor, keyfi yerinde ama çok da uykusu geliyor uyumak istemiyor. Diş sancısı olabileceği şüphesiyle gerekli tedbirleri alıyorum ancak işe yaramıyor. 6.aydan sonra üçüncü uyku istemediği için ve gece uykusunu bozduğu için gündüz iki uykuya geçirdim, o zamanlar rahatlamıştı. Ancak son 10 gündür neden böyle yapıyor anlamıyorum. Gece uykusuna geçişimiz 23:30-00:30ları buluyor. Sabah en geç 07:30da uyanmış oluyor zaten. En baştan beri uyku saatlerine çok dikkat ettim ve genel olarak hiç sorun yaşamamıştık. Gündüz uykularına hala kolay geçiyor ancak gece uykusu çok kötü. Emzirip tam dalmadan yatağına koyup poposuna hafif pış pış yaparak uyutuyorum. Ama gece uykularına artık geçsin diye her şeyi dener oldum. Emzirmek, ayakta sallamak, kucakta uyutmaya çalışmak vs… Ne yapabilirim başka lütfen yardımcı olur musunuz? Neden böyle oldu acaba bebeğim
A

Aleyna K.

25 Ekim 2025 17:52
Hocam oglum 10 aylık olacak 1 hafta sonra .Son 2 aydır geceleri sık sık uyanıyor kucagıma alıp sarılarak yattıgımda geri uyuyor . Bu zamana kadar en gec 8 de uyuturdum gece 2 de emmek için uyanır emip geri yatar sonra 5 de uyanır tekrar emer bir daha sabah 8 gibi uyanırdık. Hep bi düzenimiz vardı. Şimdi her 1-2 saatte bir uyanıyor beşikte ayagı kalkıyor aglıyor beni istiyor kimsede uyumuyor babası dahil , kucagımda onla yattıgımda geri uyuyor . Neden böyle olmus olabilir düzeltmek için ne yapmalıyım .
E

Emi̇ne N.

25 Ekim 2025 17:55
Marhabalar Fatma Hocam 8 aylık kızım uyurken dahi çok hareketli sürekli uyurken ayağa kalkmaya tepinmeye çalışıyor beşiğe çarpıyor ya da oşduğu yerde düşüyor derken illakikendisini sürekli uyandırıyor yapmam gereken bir ley var mı acaba uyandığında bazen hemen geri dalıyor uykuya fakat uyuyamadığında çok ağlıyor durmuyor gece felaket oluyor

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir